De zomer van Zell am See en kidsproof Kaprun

De bergen van Oostenrijk lonken ook in de zomer. Zell am See Kaprun is een bekende regio in Salzburgerland. Een regio die zich perfect leent om met kinderen te verkennen. Met avontuurlijke bergen en prachtige meren is het er goed toeven.

Vrijwel de gehele dag is het filerijden het stadje in. Een nieuwe viaduct en weg zijn in aanbouw om de ontsluiting naar Zell am See te verbeteren. Twee meter hoogteverschil tussen de brug en de weg door een klein rekenfoutje zorgt ervoor dat het nog iets langer duurt voordat door tuffen zonder oponthoud naar het populaire Zell am See mogelijk is. Het meer en de bergen hebben een ongekende aantrekkingskracht. Zeker op gezinnen met kinderen. En Arabieren. Kaprun ligt naast Zell en is wat gemoedelijker.

Waterpret

Met een omtrek van elf kilometer is een fietstochtje rond het meer laagdrempelig. E-bikes hebben de conventionele tweewielers al lang verdreven waardoor de mate van inspanning zelf te bepalen is. Toch kiezen verreweg de meeste bezoekers voor de ontspannen panoramische rondvaart met de MS Schmittenhöhe die in drie kwartier een rondje langs de oevers maakt. De vergezichten op de omgeving zijn schitterend. Zeker de witte top en gletsjer van de meer dan 3.000 meter hoge Kitzsteinhorn is indrukwekkend. Het is rustig op Lake Zell. Motorbootjes zijn hier verboden. Nabij de steiger voor het chique ogende Grand Hotel liggen een aantal met elektromotor uitgevoerde huurbootjes die voor toch nog wat waterverkeer zorgen. Zeker op zomerse dagen is het prima toeven op, langs, of in Lake Zell. Verkoelend is een duik in het schone water van het meer. Of in één van drie lido’s, zwembaden met glijbanen en kinderbadjes, die zich elk aan een andere zijde van het meer bevinden.

Zell am See Kaprun

Zell am See Kaprun - Ensign stories

 

Zell am See Kaprun - Ensign stories

Zell am See Kaprun - Ensign stories

Grijze wolken trekken gestaag samen. Net nadat we lido Thumersbach aan het rustige kant van het meer binnenwandelen vallen de eerste druppels. De besnorde kassabediende schudt zijn hoofd en laat weten dat bij regenval de lido zijn deuren sluit. Net buiten Kaprun ligt het alternatief voor slecht weer. De Tauern Spa beschikt over meerdere binnenzwembaden. Met onder meer een ‘kidsspa’, dat toch meer een veredeld zwembad blijkt te zijn. Het is tevergeefs zoeken naar de kleedcabines. Oostenrijkers zijn niet preuts en hullen zich zonder blikken of blozen voor hun kluisje in de zwemoutfit. Per rij is er één umkleidekabine voor de onzekere badgasten. De Spawelt omvat alle sauna’s en andere wellness baden. Daarnaast ligt Wasserwelt met twee binnenzwembaden, drie buitenbaden en honderden comfortabele ligbedjes. Met uitzicht op de witte top van de imposante Kitzsteinhorn en haar gletsjer.

Zell am See Kaprun - Ensign stories

Zell am See Kaprun - Ensign stories

Zell am See Kaprun

De wolken in

Weer die grijze wolken. Het miezert een beetje. Het is Glacier Day. In de zomervakantie organiseert de regio Zell am See Kaprun iedere dag een activiteit voor kinderen, het zogenaamde kids program. Glacier Day is het letterlijke hoogtepunt van de week met avontuur op grote hoogte; een bezoek aan de Kitzsteinhorn die liefkozend ‘the top of Salzburg’ wordt genoemd. Het is een reis tot op 3.020 meter hoogte waarbij drie keer moet worden overgestapt en meerdere routes mogelijk zijn. Met drie andere gezinnen staan we bij de lift Kitzsteinhorn te wachten. Burgi verwelkomt ons. Al jaren neemt ze iedere donderdag bezoekers mee naar het dak van de regio. Het heeft haar genoeg kennis van de Nederlandse taal opgeleverd om zich begrijpbaar te maken. De reis naar boven met de Gletscherjet kan beginnen.

Het eerste deel is aardig steil waarbij snel meters worden gewonnen en de bewolking snel dichterbij komt. Dat maakt het spotten van de steenbokjes die hier leven extra lastig. Op 1.400 meter hoogte arriveren we bij het eerste station, de Langwiedbahn. Rode ronde gondels schuiven door de wolken naar het Alpincenter op 2.450 meter hoogte. Daar wacht de Gipfelbahn op ons. Deze luchttram met machinist aan boord schuift door een dicht wolkendek naar boven richting Gipfelwelt 3000. Vijf minuten duurt het ritje naar de top, laat de machinist routineus weten. Hij lacht wat ongemakkelijk, wetende dat we vandaag geen hand voor ogen gaan zien op deze berg.

Burgi neemt ons na aankomst mee naar National Park Gallery, dat zich in een door de berg gehouwen tunnel bevindt. Het gaat over permafrost, de bergformaties, het goud dat hier ooit werd gevonden en het dierenrijk op deze hoogte. Aan het eind van de tunnel ligt het spreekwoordelijke licht; het befaamde uitkijkplatform op 3.029 meter. Hier zou je prachtig zicht op de toppen van de Oostenrijkse alpenreuzen moeten hebben, waaronder de Grossglockner. Badend in een fonkelend zonnetje tegen een blauwe hemel. Vandaag is het net twee graden, zien we geen hand voor ogen en sneeuwt het. Meters sneeuw zorgen ervoor dat het trapje naar beneden is afgesloten waardoor de terugweg via de tunnel is. Het zomerse sneeuwballengevecht moet nog even wachten. Bordjes in de tunnel waarschuwen voor het lage zuurstofniveau op deze hoogte en het stijgingspercentage van 25%. De Gletschershuttle staat klaar en daalt in een minuutje af naar de Ice Arena op de gletsjer. Jaarlijks is dit deel vanaf juli geopend voor zomers winterpret. De sunloungers staan er verlaten bij en de sleetjes liggen slordig in de verse sneeuw. Terwijl de kinderen sleetje rijden, springen de eerste badgasten waarschijnlijk alweer in heldere water van Lake Zell, een paar duizend meter lager in het zonnige dal.

Zell am See Kaprun - Ensign stories

Zell am See Kaprun - Ensign stories

Zell am See Kaprun - Ensign stories

Zell am See Kaprun - Ensign stories

 

Speelberg van Zell am See

Kaprun heeft de Kiztsteinhorn, Zell am See heeft met de Schmittenhöhe zijn eigen avonturenberg. Met ‘slechts’ 1.956 meter is dit één van kleintjes. Vanuit het centrum van Zell am See vertrekt de cityXpress gondel naar de top. De moderne gondels van areitXpress bevinden zich zuidelijker en eindigen op 1.400 meter hoogte naast een motorcross baantje. Een rijtje van voornamelijk gezinnetjes staat voor de ingang van het station. De meeste kinderen hebben een oranje keycord om hun nek hangen. We maken kennis met Schmidolin, het schattige draakje dat op de berg woont en hulp van de kinderen nodig heeft om een echte draak te worden. Daarvoor moeten de koters een parcours afleggen met een keuze uit drie routes. Route zwart gaat langs alle 15 hindernissen. De eerste beproeving van Schmidolin’s baptism of fire is een klauterpartij over hete kolen. Daarna volgt een reeks van uiteenlopende hindernissen. De combinatie van spelen, wandelen en spelen werkt prima. Halverwege de route bevinden zich de speeltuinen Drakenvuur en het Vuurkasteel. Met prachtige uitzichten op het dal. Twee uur later komen we aan bij het vijftiende en laatste onderdeel. Over een touwbrug rennen de kinderen naar de boomhut met een periscoop in het midden. Ze zien de vrolijk vuurspuwende Schmidolin die een echte draak is geworden in beeld. Missie voltooid.

Zell am See Kaprun - Ensign stories

Zell am See Kaprun - Ensign stories

Zell am See Kaprun - Ensign stories

Zell am See Kaprun - Ensign stories

 

Waterspektakel en kampvuur

Meerdere keren per week wordt Lake Zell op zomeravonden verlicht met de Magic Lake Show. Het water schiet omhoog uit de fonteinen, vergezeld van licht en geluid. Gedurende twintig minuten danst het water op de muziek. Kaprun heeft met de Mystical night of water haar eigen watershow die non-stop doorgaat. Dagelijks trekt een lange stoet van bezoekers over de houten bruggen door Sigmund Thun Klamm. ’s Zomers is de kloof een avond per week geopend voor de Mystical night of water. Onder begeleiding van meerdere gidsen wandelen we door kloof. Spectaculair is het natuurgeweld van het kolkende water dat zich op hoge snelheid een weg baant door de kloof met haar bijzondere rotsformaties. De bruggetjes worden trappen naarmate we dieper de kloof in gaan. De zon gaat langzaam onder. Het water wordt stiller en ontspant. Een dam aan het eind van de kloof zorgt voor de watertoevoer. En dan wordt het ineens stil en verschijnt een spiegelglad meer met een turquoise tint geflankeerd door een berglandschap. De Klammsee baadt in het laatste daglicht. Kaarsjes en fakkels zorgen alvast voor de sfeer. Langs de oever van de Klammsee lopen we door richting het tweede deel van de avond. We zien een pluim rook boven de bomen verschijnen. Het kampvuurtje knettert al aardig. Een man in een leren jasje zorgt met een gitaar voor kampvuur liedjes. Hij staat op het heuveltje van de kabelbaan. Alle klassiekers passeren de revue. Gepofte aardappel wordt geserveerd terwijl de duisternis stilletjes intreedt. Deze plek moeten we onthouden.

 

Sigmund Thun Klamm

>Zell am See Kaprun - Ensign stories

Zell am See Kaprun - Ensign stories

 

Zell am See Kaprun - Ensign stories

Spelen in de bossen

De omgeving van de Klammsee is populair door de mooie hikes die rondom het meer te maken zijn. Ook met kinderen blijkt het gebied in trek. De tweede family day van het kids program vindt plaats bij de Klammsee. Zo komen we terug op de plek die we moesten onthouden. Veronica begeleidt de forest playgroup. Enthousiast rennen de kinderen over de brug naar het bos. Kindertaal is universeel. Ze gaan eerst op zoek naar de schatkist van de vingerdwerg. Daarin zit de eerste cadeautjes. Ieder kind krijgt een sleutelhanger met de eerste letter van zijn of haar naam. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de ingrediënten voor een deegkunstwerk. Takjes, steentjes en bloemetjes gaan op een dwerg lijken. Tussendoor nog picknicken. Terwijl de kinderen spelen, vlecht Veronica bloemetjeskransen van alles wat is verzameld. Trots verlaten de vermoeide kinderen na een mooie middag in de natuur met een krans op hun hoofd het bos.

Zell am See Kaprun - Ensign stories

 

Zell am See Kaprun - Ensign stories

 

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>