De Vogezen – ook in het najaar

De Vogezen, in het Frans ‘Vosges’ genoemd, ligt in het noordoosten van Frankrijk, tegen Duitsland en Zwitserland aan. Behalve een departement –Frankrijk is opgedeeld in regio’s die weer bestaan uit departementen- is het ook een middengebergte. De ronde toppen van dit gebergte worden 'ballons' genoemd, Frans voor bolvormige bergen. En er zijn meren, voor vertier aan het water, en verder veel bossen. Net iets meer dan in heel Nederland. En het is Frankrijk, dus culinair is er ook het nodige te vinden.

Het landelijk karakter van de Vogezen

Als we de Vogezen binnenrijden wordt het landelijker langs de weg. Dorpser. Wegen kronkelen door kernen met gepleisterde huizen, voorzien van gekleurde luiken en met bloemen versierde vensterbanken. Langs de weg heuvels met groene naaldbomen en loofbomen waarin in het najaar bruin en roodtinten schemeren die een fraai palet creëren.

We stoppen bij een kleine boerderij. Buiten grazen de typische Vogezer runderen. Dit ras is herkenbaar aan een witte rugstreep, een zwarte neus en een zwarte kring rond de ogen. Hoewel ze niet veel melk geven is het ras populair omdat het goed bestand is tegen het leven in de bergen.

Vogezer runderen

Vogezer runderen

Boerenherberg

De boerderij fungeert tevens als herberg. ‘Grand Langenberg’ wordt bestierd door Barbara, een vriendelijke boerin op leeftijd. Naast de deur ligt de kaas te rijpen in een speciale kamer en binnen is de tafel gedekt. We proeven de ‘Bargkass’, bergkaas dus, op de boerderij geproduceerde ham en Casselerrib, een gerecht uit de Duitse keuken want in dit grensgebied is ook dat gemengd. Alles vanaf boerenbont natuurlijk. Het restaurant maakt deel uit van een alliantie de ‘Ferme Auberge’. De leden ervan serveren maaltijden vanaf de boerderij, geen menu maar wat de pot die dag schaft. Je vindt de restaurants op fermes-auberges alsace. Het is het beste even te bellen om te reserveren.

Barbara, Grand Langenberg

Barbara, Grand Langenberg

Ham

Ham

Casselerrib

Casselerrib

Bargkass

Bargkass

Bessen

Bessentaart

De Ballon D’Alsace op

In 1905 was de Ballon d’Alsace de eerste officiële bergbeklimming in de Tour de France. Daarna is de top nog zo’n twintig keer aangedaan. Wij volgen niet het wegparkoers, maar gaan door de bossen op mountainbikes met brede banden. Na een klein stukje asfaltweg volgen we gids Olivier tussen de bomen. Gelukkig zijn de fietsen uitgerust met trapondersteuning, want het zachte pad is bij vlagen steil. Elektrisch fietsen is al snel de norm geworden in toerisme, zeker voor off the road. Het maakt het avontuur mogelijk voor iedereen met een normale conditie. Op deze fietsen lijk je alles te kunnen. Toch vergt de balans van ondersteuning en trappen nog wel wat gewenning. We fietsen over paadjes met verspreide keien en over de zachte bosgrond, door bossen en langs dalen.

Op de 1.171 meter hoge top van de berg wijst een grenspaal aan waar ooit de Pruisen heersten. Deze streek op de grens van Duitsland en Frankrijk is in de loop van de geschiedenis een aantal keren van eigenaar veranderd. Bij minder mistige omstandigheden zijn er fraaie uitzichten. Nu zijn het slechts de fraaie rode begroeiing op de top en de mysterieuze mistflarden die het landschap cachet geven.

Mistige vergezichten

Mistige vergezichten

Op de top van de Ballon d’ Alsace

Boven groeien beuken die zich aan de omgeving hebben aangepast. In plaats van één rechte stam hebben ze verschillende stammen die zich vlak boven de grond splitsen.

Beuken met meerdere stammen

Beuken met meerdere stammen

Wie komend jaar naar de Vogezen gaat kan de (beslissende) voorlaatste etappe van de Tour de France fietsen. Deze zal gaan over La Planche des Belles Filles. De Vogezen kennen verder zeer veel mountainbike- en fietsroutes: Hautes-Vosges.

Gerardmer en Bas Rupts

Gerardmer wordt wel de parel van de Vogezen genoemd. Het gletsjermeer van Gerardmer is het grootste natuurlijke meer van de Vogezen en ligt op een hoogte van 660 meter. Rond het meer vind je hotels en campings. Je kunt er zwemmen, bootjevaren, waterfietsen, zeilen, roeien en surfen. En in de winter is Gerardmer een paradijs voor skiërs, snowboarders, langlaufers, schaatsers en sleeënde kinderen.

Surfen - Gerardmer

Surfen – Gerardmer

Vlak bij Gerardmer is Bas-Rupts, in de winter één van de grootste langlaufdomeinen van de Vogezen met dertig kilometer bewegwijzerde pistes door het bos. In de zomer zijn het mooie wandelwegen. Je loopt zo van je hotel het bos in.

In de Vogezen wordt ook Sylvotherapy beoefend, helen door het contact met de bossen. Er zijn mensen die bang zijn van het bos, aldus Sylvie, die ons een inleiding geeft. De compleet verstedelijkte mens die echt moet wennen. Ik kan het me niet helemaal voorstellen maar hoe het ook zij, de bossen nodigen uit voor een relaxte wandeling. Dat past trouwens mooi in het wellness-plaatje dat veel van de hotels (mede) kenmerkt. Sauna, turkse baden, massages, het is er allemaal.

Gastronomie in de Vogezen

Behalve de boerenherbergen waar je de traditionele maaltijden van de streek kunt proeven zijn er ook tal van restaurants waar de gastronomie op hoog niveau wordt bedreven. ‘L’Hors du Temps’ in Gerardmer en het restaurant van ‘Hostellerie Les Bas Rupts’ zijn daar goede voorbeelden van. Dat laatste restaurant heeft jarenlang zelfs een Michelin ster gehad. Binnen vind je foto’s van Bocuse met de chef, Franse presidenten en Belgische koningen.

Baars met kersensaus Dauphine-aardappelen met sinaasappel en gekarameliseerde prei

Filet van Lisette

Filet van Lisette in komkommermelk

Veloute met champignons

Veloute met champignons

verrassingspeer

‘Verrassingspeer’ die van de banketbakker bleek te komen

En ook de rest van de trip was de catering in goede handen, onder meer bij hotel ‘Verte Vallée’ in Munster en het charmant gelegen boutiquehotel Le Saut de la Truite in Lepuix.

Verder in de Vogezen

De Transhumance

De term Transhumance is ontleend aan de Latijnse woorden ‘trans’, over, en ‘humus’, grond. Het staat voor veetrek. Vanouds betekent de term de verticale verplaatsing van vee, van hoger gelegen weiden in de zomer naar lager gelegen dalen in de winter. Daar zijn ook de boerderijen.

Ben je er op de dag dat het plaatsvindt neem een kijkje. Het is een waar schouwspel, het vee versierd en met forse bellen en de begeleiding in klederdracht. Dat en de Alpenhoorns geven het een Zwitsers tintje.

Alpenhoorns bij de Transhumance

Enorme koebellen

Munster

Munster is een mooi stadje, met een fraai centrum. Iets achter dat centrum is een pad dat naar een mooi uitzichtpunt gaat.

Munster centrum

Munster centrum

Uitzicht op Munster

Uitzicht op Munster

Hohneck

In de Vogezen zijn verschillende één- of meerdaagse wandeltochten mogelijk. We brengen een kort bezoek aan de 1.363 meter hoge Hohneck, een van de hoogste toppen van de Vogezen, met fraaie uitzichten. De Hohneck is een mooi vertrek- of tussenpunt van allerlei wandelroutes. Ook ligt het op de GR5, de lange-afstandsroute die van Hoek van Holland naar Nice voert.

Uitzicht vanaf Hohneck

Uitzicht vanaf Hohneck

Markstein

De Markstein is een klein winter- en bergsportgebied. Het ligt op de Route des Crêtes, een bergkamweg die de belangrijkste bergpassen en toppen van de Vogezen verbindt. Ook Markstein ligt op de GR5, het lange-afstandswandelpad van Hoek van Holland naar Nice. Ook hier is een groot aantal wandelroutes uitgezet, er is een rodelbaan en recent is er een Bike Park geopend met zeven downhill mountainbikeroutes.

Naar de Vogezen afreizen?

De Vogezen zijn per auto vlot bereikbaar. Het is zo’n zeven uur rijden vanaf Utrecht. Per trein via Parijs en verder met de TER Grand Est of per vliegtuig via Bazel, Straatsburg of Lorraine Airport tussen Metz en Nancy.

Verdere info : Massif-des-vosges.com/nl/

 

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>