De verstilde schoonheid van Trang An

Met slechts het geluid van een enkele peddel die het oppervlak raakt, glijden we langzaam door het water. Het felle licht aan het einde van de grot schittert ons tegemoet. Terwijl de ogen weer wennen aan de zonnestralen, vormt zich langzaamaan het beeld van de omgeving op het netvlies. Dramatische bergtoppen die als verloren uit het water verrijzen, overweldigen met hun diepgroene kleuren en het enige wat je nu nog kunt doen is ademloos staren naar de indrukwekkende omgeving. Welkom in Trang An, een van de best bewaarde geheimen van Vietnam.

Lange tijd was dit Vietnams “best kept secret”, Trang An, in de regio Ninh Binh. Je kunt dit landschap misschien wel het beste vergelijken met het beroemde Halong Bay, maar dan op land, ver van de kust en zonder de hordes buitenlandse toeristen. Nu is het inmiddels een stukje bekender geworden, maar nog zul je je er vooral tussen de lokale toeristen begeven en heeft het nog steeds niet hoeven inboeten op indrukwekkendheid.

trang an vietnam

Trang An is gelegen in de regio Ninh Binh, een plek die sowieso het bezoeken waard is vanwege de geweldige natuur

Trang An – Landschap van dramatische kliffen

Het landschap van Trang An is erkend als UNESCO werelderfgoed en dat is zeker niet overdreven. De losstaande bergen zijn gevormd uit leisteen dat rijkelijk begroeid is en de steile kliffen ten opzichte van het spiegelgladde heldere water geven het een extra dramatisch effect. Op enkele punten is het mogelijk om via nauwe grotten onder de bergen door te varen, met achter elke uitgang van een grot ligt weer een nieuw landschap en weer een nieuw hoogtepunt.

Dit is dan ook meteen de beste manier om de regio te verkennen – per boot. Hoewel je ook kunt gaan wandelen of zelfs fietsen kunt huren in Trang An, is de boot toch wel bij uitstek geschikt om de verstilde schoonheid van deze vreemde bergen tot je te nemen; met enkel het geluid van het roeibootje dat glijdt door het water lijken de bergen van Trang An nou eenmaal nog iets hoger en nog iets doemender dan anders.

grotten trang an

Elke keer is het weer een verrassing wat voor fenomenaal landschap zich nu weer zal ontvouwen aan het einde van de grot

Met de boot door Trang An

Bij het bezoekerscentrums liggen al talloze roeibootjes aangemeerd, klaar om de bezoekers een bijzondere ervaring te geven. Al glijdend door het water, ver weg van de bewoonde wereld en ver weg van de andere bootjes, overvalt een overweldigende stilte je. Met de felgroene kliffen afgetekend tegen een helblauwe lucht, voelt het alsof je je in een fantasiewereld waant. Buiten het klotsen van de peddel in het water hoor je niets. Stil.

trang an ninh binh

De bijzondere bergen van Trang An verken je het beste per boot

Boottrips variëren van één tot drie uur en als je de lange variant neemt, zul je door zo’n 9 grotten varen, recht onder de bergen door. Deze zijn stuk voor stuk laaghangend en je zult dus ook fiks moeten bukken, maar het magische schouwspel van wanneer je aan het einde van de tunnel weer een even zo prachtig, doch totaal ander landschap ziet verschijnen, gaat gedurende die uren zeker niet vervelen.

Op enkele eilanden is een tempel gebouwd die je – soms na een fiks steile wandeling – kunt bezoeken. Naast de rustieke uitstraling van de bouwwerken, zijn ook de offers een interessant aspect van deze plek. Tafels vol met sigaretten, wodka, bier en zoetigheden sieren de tempellocaties op en lijken standaard onderdeel van het schouwspel te zijn.

offers tempel

Vergeet niet de bijzondere offers te bekijken bij een van de vele tempels…wodka, bier en sigaretten sowieso included!

tempel trang an

Prachtige tempeltaferelen gegarandeerd in deze rustieke omgeving

De bootjes zijn geschikt voor zo’n vier tot zes personen en ze worden stuk voor stuk bemand door pittige Vietnamese dames die in hun eentje de groepen bezoekers rondpeddelen. Er liggen extra peddels in de boot, en of het de bedoeling is of niet, wij hebben toch maar wat meegepeddeld op de lange stukken om het harde werk in de brandende zon iets te verlichten.

Dat is dan ook wel meteen iets om rekening mee te houden, je zit met af en toe een afstapmoment op een van de eilanden, toch zo’n drie uur op een boot in open water. Het is dus meer dan aan te raden om voldoende zonnebrand en water mee te nemen, en een hoed is eigenlijk ook geen overbodige luxe. Op de verschillende eilanden waar je kunt uitstappen zijn veelal wel wat gekoelde drankjes te krijgen, maar ruim is het aanbod niet.

Of je nou aan het citytrippen bent in Hanoi, of juist de binnenlanden van Vietnam aan het bereizen bent, Trang An is een plek die je zeker niet mag overslaan. Sowieso valt er veel te beleven op het platteland van Ninh Binh en kun je gerust enkele dagen reserveren voor het ontdekken van dit prachtige, verborgen gebied in Vietnam!

Roeibootjes trang an

De pauzes op de eilanden zijn elke keer weer welkom; even uitrusten van het gepeddel, een beetje schaduw en met wat geluk een koel drankje!

Hoe kom je bij Trang An?

Trang An is onderdeel van de provincie Ninh Binh en is het makkelijkst te bereiken vanuit Hanoi. Je kunt een trein vanuit Hanoi richting de stad Ninh Binh nemen, vanwaar je een bus of taxi naar Trang An kunt pakken. Ook worden er vanuit Hanoi dagtrips georganiseerd naar Trang An. Het ligt op zo’n twee uur rijden van Hanoi en zo’n dagtour is dan ook prima te doen vanuit de grote stad.

Het bezoekerscentrum is groot en spreekt redelijk voor zich, een boottochtje van drie uur kost nog geen €10 en dan heb je ook een vrij volledig beeld van Trang An. Toen wij er waren, juni 2018, was het extreem rustig en waren er maar een handjevol bootjes die zich verspreidden over de immense wateren. Zodoende heerste er ook een echt ‘alleen op de wereld’-gevoel. De hoeveelheid bootjes die aangemeerd liggen bij het bezoekerscentrum doet echter vermoeden dat het er in het hoogseizoen vele malen drukker kan zijn.

visitor center trang an

Dit is slechts een fractie van het aantal bootjes dat aangemeerd ligt bij het Visitor Center. Het kan dus behoorlijk druk worden

Alles bereikbaar met Vietnam Airlines

Als een van de twee grote steden van Vietnam, is Hanoi extreem goed bereikbaar. Wij vlogen op Hanoi met een binnenlandse vlucht van Vietnam Airlines vanuit Ho Chi Minh City. Deze dienst gaat dagelijks en vrijwel elk uur en daardoor kun je altijd wel een plekje op een geschikt tijdstip vinden.

Vietnam Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van Vietnam en tevens onderdeel van de Sky Team Alliance. Met ruim 360 dagelijkse vluchten en 21 binnenlandse plus 30 buitenlandse bestemmingen, biedt deze maatschappij een zeer ruim netwerk. Het gehele jaar door kun je vanuit Europa direct met Vietnam Airlines vliegen op Hanoi en Ho Chi Minh City via Londen, Parijs, Frankfurt en Moskou, en dankzij de vele codeshares kun je vanaf vrijwel elk Europees vliegveld je ticket boeken met VA naar Vietnam! Bovendien is het binnenlandse netwerk en het Indochina-netwerk van Vietnam Airlines heel uitgebreid, waardoor je ook op doorreis hier aan het goede adres bent voor vervolgvluchten.

Hoewel de prijzen van de maatschappij zeer schappelijk zijn, heeft de service aan boord daar zeker niet onder de lijden. Heerlijke maaltijden, fijne nieuwe toestellen en een uitgebreid entertainment aanbod maken dat direct al bij het aan boord stappen van het vliegtuig, je vakantie echt begint!

Vietnam Airlines

Alsof je al op bestemming bent…

Trang An

Zelfs na drie uur op een boot gaat de natuur van Trang An niet vervelen

kliffen trang an

De diepgroene kleuren van de kliffen geven een extra theatraal effect aan de bergen

Wil jij ook op reis naar Vietnam?

Laat je dan inspireren door local Linh. Hij helpt je om de ideale reis samen te stellen.

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>