Georgische wijn uit Kakheti: verleidelijk lekker

Als je aan Georgië denkt, denk je waarschijnlijk aan het land van Wie is de Mol, met haar ruige bergketens en ongerepte natuur. Wat iets minder bekend is, is dat Georgië het aller-, aller-, alleroudste wijnland ter wereld is en bovendien haar geheel eigen wijze van wijn maken kent. De hoogste tijd dus om die overheerlijke kant van Georgië te ontdekken!

Van de bedenkers moet je het leren…

De Georgiërs wisten zelf natuurlijk al lang dat hun land de oudste wijntraditie wereldwijd had. Enige nadeel was dat dit altijd bij een ‘naar-verluidje’ bleef. Tot grote vreugde van het kleine Kaukasusland is daar vorig jaar verandering in gekomen, sinds Canadese archeologen de oudste wijnresten ooit hebben gevonden op enkele luttele kilometers van de hoofdstad Tbilisi.

Analyse wijst uit dat de resten van de druiven die in de voor wijnproductie bedoelde kelken zat, toch zeker uit het jaar 6000 v.C. stammen. Met deze ruim 8000 jaar oude druivenresten als bewijs, mag toch zeker gesteld worden dat de Georgiërs de nodige ervaring hebben op het gebied van wijnproductie.


Wijn en chacha

Wijn en chacha zijn onlosmakelijk met elkaar én met Georgië verbonden

Georgische wijntraditie

De originele Georgische wijn is niet hetzelfde als de wijnen die wij tegenwoordig kennen. Traditionele Georgische wijn wordt bereid in zogenaamde Kvevri’s, grote aardewerken vaten die veelal in de grond zijn begraven en gebruikt worden voor de fermentatie van de druiven. Het sap van de geperste druiven wordt met steeltjes, schilletjes, pitjes en al in de Kvevri gedaan – die gemiddeld zo’n 800L kan bevatten – en hermetisch afgesloten om vervolgens zo’n 6 maanden te fermenteren.

Dit proces is ‘wild’, soort van ongecontroleerd, en geeft samen met de kwaliteit en samenstelling van de Kvevri juist de bijzondere smaak aan de Georgische wijn. Maar het misschien nog wel grotere geheim is de rijkheid aan druivensoorten die de Georgiërs gebruiken voor hun wijn.

kvevri

De traditionele kvevri’s bij Milorava Guesthouse

“In Georgië kennen ze meer dan 525 druivensoorten, waarvan er zeker 75 beschikbaar zijn voor commerciële wijnproductie”, vertelt Peter Bleeker van wijnhandel Ghvino enthousiast. Zijn wijnwinkel is volledig gefocust op Georgische wijn en daar is veel variatie in te vinden. “Het mooie is ook dat er vele ‘vergeten’ druivensoorten worden gebruikt, naast de bekendere zoals Saperavi, Mtsvane Kakhuri en Kisi. Deze verscheidenheid aan inheemse druivensoorten in combinatie met de verschillende klimaatregio’s en productietechnieken geeft een oneindige diversiteit aan de Georgische wijn”.

Fun fact: zelfs het Georgische schrift refereert aan de vormen van een druif. Als wijn dan niet goed ingebed in de cultuur zit…

De meest eigenzinnige is misschien wel de witte wijn uit de Kakheti-regio, de grootste wijnregio van het land. De witte wijnen worden hier door hun bereidingswijze gekenmerkt door een diepe, haast oranje-achtige kleur. De warme kleur is voor ons nieuw en doet eigenlijk meer denken aan een glaasje appelsap dan aan een heerlijke wijn, maar de smaak is toch een hele andere, verrukkelijke sensatie!

georgische wijn

Je kunt niet in Kakheti zijn zonder een Georgische wijnproeverij

Verken je wijnen in Kakheti

Zoals gezegd is de grootste wijnregio van het land Kakheti, welk mediterraans aandoende klimaat (en landschap: alsof je vanuit de Kaukasus zo Toscane binnenrolt!) natuurlijk perfect geschikt is voor de productie van de vele fantastische Georgische druiven.

In de vele dorpjes en steden zijn ontelbare ‘winehouses’ te vinden. Kenmerk van de Georgische wijntraditie is dat iedere familie haar licht eigen wijze had om de wijnen te maken, welke van generatie op generatie wordt overgegeven. Zo komt het dat zelfs in de kleinste woningen in bijvoorbeeld Telavi, je alsnog een ruimte of kelder zult vinden waar de bekende Kvevri’s zijn ingegraven en de familie toch echt gewoon haar eigen wijnen produceert.

milorava telavi

Milorava’s Guesthouse & Wine Cellar; het is wel duidelijk waar de druiven vandaan komen

Bij vele van deze winehouses bestaat ook de gelegenheid om wijnproeverijen te houden, of zelfs om er te overnachten. Weinig is beter dan direct na de authentieke wijnproeverij, waar je soms met handen en voeten moet communiceren over de smaak omdat in ieder geval onze kennis van het Georgisch miniem was, direct door te rollen naar je eigen verblijf om daar nog even na te genieten van alle smaaksensaties die zojuist ten tonele zijn gevoerd.

Gedurende ons verblijf in Milorava’s Winehouse & Guesthouse in Telavi, maakten we niet alleen kennis met hun overheerlijke – en zelfs internationaal prijswinnende – Georgische wijn, maar ook met het restproduct van deze wijn: chacha. Als je eenmaal in Georgië bent geweest, weet je dat je niet onder een goed glas chacha uit komt zo nu en dan. Het wordt gemaakt van het residu van de druivenpitten, huiden en stengels en valt het beste te vergelijken met een fatsoenlijke Russische wodka. Gaumarjos – of zoals ze in Georgië zouden schrijven: გაუმარჯოს!

Chacha

Chacha in alle soorten, kleuren en maten

Zelf die Georgische wijn ontdekken?

Het is natuurlijk het allerfijnst om de Georgische wijn ook in Georgië te proeven. En dat kan! Hoewel de wijnen in het hele land voor een habbekrats te koop zijn – echt, je hoeft geen grof geld neer te tellen voor een lekker wijntje daar – is het natuurlijk extra leuk om in de wijnregio te verblijven. Wij bezochten Telavi, in de regio Kakheti, gedurende een rondreis vanaf het Kaukasusgebergte.

Met de auto is de regio goed te bereiken. Een groot deel van de wegen in die omgeving was net nieuw of werd vernieuwd terwijl wij daar afgelopen zomer waren. Toch zijn er nog enkele plekken die iets minder smooth rijden en wij hebben onszelf dan ook gelukkig geprezen met de keuze voor een 4×4. Dit kan nooit kwaad als je het hele land door gaat crossen en zelfs op de meest onmogelijke plekken wilt komen via smalle, steile landweggetjes die vanzelfsprekend geheel onverhard zijn.

Op weg naar Kakheti

Vanuit het noorden is de weg naar Telavi prima, op een enkele uitzondering na.

Ook vanuit de hoofdstad Tbilisi is Telavi goed te bereiken. Voor nog geen €2,50 pak je al de marshrutka vanaf Ortachala busstation in Tbilisi naar Telavi. Als je met meerderen bent en van iets meer comfort houdt, dan heb je voor ongeveer €60 een taxi die je in 90 minuten naar Telavi brengt. Vanaf Nederland is Tbilisi simpel te bereiken; op dagelijkse basis met Ukrainian Airlines of Pegasus Airlines met één overstap, en twee keer per week gaat er een directe vlucht vanaf Schiphol met Georgian Airways naar de hoofdstad. Onze overnachting bij het wijnhuis – waar we ook een rondleiding en een proeverij kregen – boekten we via AirBnB, waar verrassend veel van dergelijke wijnhuizen in de regio op te vinden zijn.

Lukt het je niet om naar Georgië te reizen om de wijnen te proeven? Dan kun je gelukkig ook hier die bijzondere aardse smaak ervaren. Wijnhandel Ghvino is volledig gespecialiseerd in Georgische wijn en heeft zowel online als in de winkel alles te bieden wat je als liefhebber of leek maar kunt wensen.

Smaakt Georgië naar meer? Lees dan ook onze andere verhalen over dit prachtige land, zoals roadtrippen over de Georgian Military Highway of een bezoek aan het fenomenabele Davit Gareja-klooster! Wil jij ook een mooie “wijnreis” maken naar Georgië en een bezoek brengen aan verschillende ‘winehouses’? Stel je reis dan helemaal naar wens samen met local Lela.

Kakheti

De idyllische omgeving van Kakheti

 

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>