De twee werelden van Puerto Vallarta

De zonnige badplaats Puerto Vallarta is een populaire bestemming in Mexico. De stad ligt aan de westkust in het midden van Mexico. Vallarta heeft prachtige stranden, een gezellige centrum en daaromheen ook nog de mooie natuur van de Sierra Madre. Je kunt er lekker tot rust komen tijdens een zonvakantie of de stad ontdekken tijdens een rondreis door Mexico.

Of je houdt van Puerto Vallarta of je hebt er een haat-liefde verhouding mee. Wie niet van toeristische drukte houdt vermijdt de stad en wie in is voor tropische gezelligheid is er helemaal in zijn element. Het kan allemaal want eigenlijk heeft de stad voor elk wat wils. Het klimaat is er in ieder geval aangenaam tropisch met een gemiddelde dagtemperatuur van 27 graden Celsius over het hele jaar.

Een Frida Kahlo huis in Old Vallarta

Een Frida Kahlo huis in Old Vallarta

Levendige boulevard

De strandpromenade van Puerto Vallarta wordt ook wel el Malecón genoemd. Het is er vooral in de avonduurtjes fijn vertoeven. Dan komt dit stadsdeel helemaal tot leven. De enkele kilometers lange Malecón ligt langs gezellige restaurants, winkeltjes en diverse kunstgalerijen die deze plaats rijk is. Meestal kom je tijdens je wandeling verschillende straatartiesten en tekenaars/schilders tegen die het publiek graag amuseren of vervoeren met hun creativiteit. Een zonsondergang aan de kust van Mexico is er één om nooit te vergeten. Wanneer de zon langzaam wegzinkt in de glinsterende zee kleurt de horizon spectaculair oranje en rood.

los arcos boulevard vallarta

Los Arcos op de boulevard vormt een ontmoetingsplek voor culturele uitingen

Spectaculaire zonsondergang in Vallarta

Spectaculaire zonsondergang in Vallarta

Folkloristische dansen in Puerto Vallarta

Folkloristische dansen in Puerto Vallarta

Bij Los Arcos vinden vaak culturele programma's plaats

Bij Los Arcos vinden vaak culturele programma’s plaats

Legendarische stranden

De schoonheid van Puerto Vallarta is altijd al een favoriete bestemming geweest voor Amerikaanse filmmakers. Dat begon in 1963 met de film ‘The Night of the Iguana’ met Richard Burton en Ava Gardner en vele films later in 2011 met ‘Limitless’ met Robert Deniro en Bradley Cooper. Meer dan 45 jaar na de allereerste Amerikaanse filmopname is Puerto Vallarta langzaamaan veranderd in een sprankelende luxe tweetalige badplaats met the best of both worlds. Met overal burgerrestaurants, grote Amerikaanse hotelketens en westers vermaak.

Maar ondanks de vele westerse invloeden is gelukkig ook the real Mexico in Puerto Vallarta niet ver te zoeken. Je vindt die sfeer terug in de vele gezellige Mexicaanse eettentjes en barretjes in ‘Old Vallarta’, ook wel bekend als ‘La Zona Romantica’. Dit is de meest traditionele en oudste sector van Puerto Vallarta. Hier kom je ook de authentieke charme van Vallarta tegen, met zijn geplaveide straten vol ambachtelijke cafés, bars, restaurants, winkels en kleine hotels. Binnen de grenzen van de “oude stad” ligt het beroemde Los Muertos Beach met de nieuwe pier van Puerto Vallarta. Tijdens een wandeling langs de promenade kom je een aantal bronzen beelden van de beroemde kunstenaar Sergio Bustamante tegen, waaronder het zeepaardje, de fontein van de vriendschap, het millenniumbeeld en vele andere.

Een aanrader qua Mexicaans restaurant in Old Vallarta is El Campanario met overheerlijke typisch Mexicaanse dishes. Bueno, bonito y barato oftewel goed, mooi en goedkoop!

Niet alle stranden van Puerto Vallarta zijn even druk

Niet alle stranden van Puerto Vallarta zijn even druk

Straattheater op de boulevard

Straattheater op de boulevard

Kunst op de boulevard

Kunst op de boulevard

El Jardin Botanico

De beroemde botanische tuin van Puerto Vallarta is een oase van groen gelegen op ongeveer 24 kilometer ten zuiden van het historische centrum van de stad. Om er te komen neem je een kronkelende kustweg met mooie uitzichten op de beroemdste stranden, zoals Mismaloya en Playa Las Gemelas. Ook kom je langs Los Arcos, vijf met groen begroeide granieten eilanden, gelegen ten zuiden van Puerto Vallarta, tussen Las Gemelas Beach en het Mismaloya gebied en dichtbij de kust, uitgeroepen tot nationaal zeepark. Volgens insiders is dit een geweldige plek voor duikers.

In de Jardin Botanico vind je veel inheemse en bedreigde soorten bloemen en planten en die zorgen voor een uitzonderlijke kleurenpracht. In de tuinen hebben ook vele tropische vogels hun vestigingsplek gevonden. Je ziet verschillende kolibri-soorten rondvliegen, naast kleurrijke andere exotische exemplaren. Voor natuurliefhebbers is dit puur genieten. Na een paar uur rondwandelen in de botanische tuin kun je in het restaurant Hacienda de Oro heerlijk lunchen of dineren. Met vanaf het terras een prachtig uitzicht op de jungle, de bergen en de botanische tuinen. Veel menu opties van zowel traditionele gerechten als bijzondere culinaire verrassingen.

Op Mismaloya strand werd in 1963 de film Night of the Iguana opgenomen

Op Mismaloya strand werd in 1963 de film Night of the Iguana opgenomen

Los Arcos de Mismaloya

Los Arcos de Mismaloya

De Jardin Bortanico van Puerto Vallarta is wereldberoemd

De Jardin Bortanico van Puerto Vallarta is wereldberoemd

Bijzondere vogels in de botanische tuin

Bijzondere vogels in de botanische tuin

Vanaf het terras van het Hacienda de Oro restaurant spot je ook vogels

Vanaf het terras van het Hacienda de Oro restaurant spot je ook vogels

Reusachtige walvissen

Ook zeker een ‘must’ in Puerto Vallarta is een walvistocht. Vanuit de haven vaar je de zee op en hoopt vurig dat die rustig is en blijft. Want drie uur lang heen en weer geslingerd worden op een ruwe zee is vast geen pretje. Gelukkig gaat het meestal goed en voel je niks van de golven.

Een walvistocht is zeker een unieke ervaring. De bultrugwalvis komt elk jaar van november tot maart naar de wateren van Puerto Vallarta en omgeving om daar te paren of jongen te krijgen. Dus heb je heel veel kans om hem te kunnen spotten en te fotograferen. Terwijl de boot met grote vaart door de golven klieft, voel je de zwoele wind door je haren waaien. Wanneer de reusachtige bultruggen uit het water omhoog rijzen is dat een indrukwekkende beleving. De impact van hun gewicht en staarten zijn een perfect onderwerp voor een onvergetelijke fotoshow waar je later nog lang aan terugdenkt. In Bahia de Banderas kom je met een beetje geluk naast walvissen ook andere zeedieren als dolfijnen, schildpadden, manta’s en vliegende vissen tegen. Een onvergetelijke ervaring, gegarandeerd!

Tours kun je onder meer boeken via Joss Vallarta Tours
whats app + 52 833 418 1001

walvistocht vallarta

Een walvistocht is echt een onvergetelijke ervaring

bultrug puerto vallarta

Wanneer je zo’n bultrug van zo dichtbij ziet is dat heel bijzonder

Als verblijf voor een paar dagen Puerto Vallarta is Hotel Vallarta Sol een aanrader. Vallartasol is een van de meest betaalbare en traditionele hotels in Puerto Vallarta, Mexico. Met 63 volledig uitgeruste kamers, sommige met uitzicht op de stad en andere met uitzicht op het zwembad, is Vallartasol Hotel in het middensegment een uitstekende optie voor reizigers die het beste uit hun vakantie in Puerto Vallarta willen halen.

Fotografie: Anneke Ruys en Luz Vizcarra

Anneke
Laatste berichten van Anneke (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>