De twee gezichten van Rügen

We rijden de auto op de enorme veerboot die ons van het Zuid-Zweedse Trelleborg over de Oostzee naar het Noord-Duitse eiland Rügen gaat brengen. Vier uur later tuffen we vanuit Sassnitz het groene eiland op en komen er al snel achter dat dit eiland met zijn natuurschoon en rustieke badplaatsen ook een ander gezicht heeft. Nazi’s bouwden hier namelijk een megalomaan bouwwerk langs de kust: Prora.

Rügen Binz

Het strand van Binz ligt pal naast de boulevard

Spa-architectuur

In ‘Ostseebad’ Binz op Rügen zien we het ene na het andere voorbeeld van ‘spa-architectuur’, zoals de bewoners van deze mondaine badplaats dat noemen. Grote, witte villa’s met veel hout en romantische balkons en veranda’s bepalen hier het straatbeeld. Vroeger kwamen de rijke Oost-Duitsers hier om te kuren. Wat vroeger kuren heette, noemen we tegenwoordig wellness. Het publiek dat hier rondloopt is dan ook niet het jongste, hoewel we ook stelletjes met kinderwagens zien lopen. Strand en zee zijn immers altijd en voor iedereen aantrekkelijk. En je hoeft hier ook niet heen te gaan om te kuren, gewoon een strand- en natuurvakantie houden kan ook. Het eiland biedt bovendien genoeg ander vertier.

Rügen: witte villa's met houtwerk en veranda's

Typerende architectuur op Rügen: witte villa’s met houtwerk en veranda’s

boulevard van Binz

De boulevard van Binz

strandkorven op het strand van Rügen

In de strandkorven op het strand van Rügen is het ook op een koude dag goed toeven

De pier van Binz

De pier van Binz

Een oude strandwachtpost in Binz doet nu dienst als trouwlocatie

Een oude strandwachtpost in Binz doet nu dienst als trouwlocatie

strand binz

Op het strand van Binz. Het pand links is het kurhaus.

Klassiek en hip

Villa Salve in Binz

Uitzicht vanaf Villa Salve in Binz. Het hotel ligt op zo’n 50 meter van het strand.

Villa Salve in Binz

Klassiek interieur in een hotelkamer van Villa Salve, met uitzicht op zee

We checken in bij een van de villa’s aan de boulevard: Villa Salve. In 1899 gebouwd voor een gravin die haar gasten er in onderbracht. In de DDR-tijd was de villa in gebruik als kindersanatorium en sinds 1993 is het een hotel. Een hotel met grandeur van heb ik jou daar. Onze klassiek ingerichte hotelkamer met serre kijkt uit op de duinen, het strand met de strandkorven en de zee. Het enige wat je hoort is de branding en dat is niet zo gek: we zitten er hooguit vijftig meter vandaan. In Binz is genoeg te doen: er zijn veel winkels, cafés en terrassen, je kunt naar het casino en natuurlijk wandelen we over de boulevard en de pier. We eten die avond in het hipste restaurant van Binz: Freustil. Dit sterrenrestaurant heeft een sfeervolle ‘kantine’, waar je aan lange tafels kunt aanschuiven en voor nog geen twintig euro een driegangenmaaltijd krijgt voorgeschoteld, bereid door de sterrenchef.

sterrenrestaurant Freustil in Binz

De ‘kantine’ van sterrenrestaurant Freustil in Binz

Freustil

Bij Freustil zit je aan lange tafels waar ook anderen mogen aanschuiven

Megalomaan

Zo lieflijk en romantisch het is in badplaatsen als Binz en Sellin, zo zakelijk en koel – maar niet minder imposant – is het even verderop. Langs de kust rijst een kilometers lang en vierkant bouwwerk op: Kraft durch Freude – Seebad Rügen, kortweg Prora genoemd, naar het plaatsje waar het ligt. Het werd in de jaren ’30 van de twintigste eeuw gebouwd onder het nazibewind van Hitler en zou gaan dienen als vakantieresort voor Duitse arbeiders en hun gezin. Zo ver kwam het nooit: de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. Het immense bouwwerk van gewapend beton staat er nog steeds. Na decennialang grotendeels leeg te hebben gestaan, is men een paar jaar geleden begonnen een deel van Prora te verbouwen: er zijn appartementen en vakantiewoningen in gekomen. Daarnaast vind je er musea die de geschiedenis van dit 4,7 kilometer lange pand vertellen. Het is een van de meest bizarre strandwandelingen die je kunt maken. Je bent aan zee en loopt op blote voeten door de branding maar als je de andere kant op kijkt, zie je achter de duinenrij met dennenboompjes dat megalomane gebouw. Een heel ander gezicht dan de lieflijke strandvilla’s een paar kilometer verderop. Beide soorten architectuur horen bij Rügen, ze vertellen de geschiedenis van het eiland en van Duitsland.

Kraft durch Freude - Seebad Rügen

Prora links, de duinen rechts, daarachter de Oostzee

Prora

Decennialang stond het leeg, nu wordt een deel van Prora verbouwd en kun je er een appartement kopen

geschiedenis van Prora

In dit informatiecentrum/museum vind je alles over de geschiedenis van Prora

Het strand bij Prora

Het strand bij Prora

Prora - Proradies

Prora – Proradies – paradijs

De rand van Rügen

Krijtkust Rügen

De ruige kust onderaan de krijtrotsen, foto (c) TZR Christian Thiele

Krijtrotsen Rügen

De Köningsstuhl, de beroemde krijtrotsen van Rügen, foto (c) TZR Christian Thiele

 

Nationaal Park Jasmund

De beukenbossen van Nationaal Park Jasmund lopen door tot aan de kliffen, foto (c) TMV

Wandelen door de de beukenbossen van Nationaal Park Jasmund

Wandelen door de de beukenbossen van Nationaal Park Jasmund

Rügen staat niet alleen bekend om de mondaine badplaatsen en bizarre bouwwerken. Het eiland in het noorden van voormalig Oost-Duitsland kent ook bijzondere natuur. Je vindt er krijtrotsen – eigenlijk is heel Rügen één grote brok kalk en krijt – en zelfs nog een klein stukje oerbos met beuken, in Nationaal Park Jasmund. Pas in 1990, na Die Wende werd dit noordoostelijke deel van Rügen toegankelijk voor publiek, daarvoor was het militair terrein. Juist doordat het zolang verboden terrein was, is de natuur hier nauwelijks aangetast. Vanaf het bezoekerscentrum van Jasmund wandel je zo naar de Königsstul, de bekendste krijtrots van het eiland. Het wandelpad leidt je verder door eeuwenoude beukenbossen die op gigantische balzalen lijken. Af en toe kom je bij een uitkijkpunt over zee en de krijtrotsen. Niet alle paden zijn open, vanwege het instortingsgevaar van de (zachte) krijtrotsen. Je loopt hier letterlijk op de rand van Rügen waar de natuur blootstaat aan oerkrachten. Daar kunnen we alleen maar respect voor hebben. Niet alleen in Jasmund, ook elders op Rügen zijn mooie wandelgebieden. Of fietsen, want dat kan hier natuurlijk ook.

Houten adelaarsnest

boomkroonpad Rügen (Baumwipfelpfad im Naturerbe Zentrum Rügen)

Het boomkroonpad op Rügen lijkt op een adelaarsnest, foto (c) Erlebnis Akademie AG

Baumwipfelpfad

Het boomkroonpad slingert spiraalvorming omhoog, foto (c) Caspar Diederik DZT

Boomkroonpad Rügen

Het Baumwipfelpfad is een kilometer lang en toegankelijk voor mensen in een rolstoel

Vlakbij Prora staat een ander opvallend bouwwerk. Als een enorm houten adelaarsnest rijst het boomkroonpad – of zoals de Duitsers het zo mooi kunnen zeggen: Baumwipfelpfad – boven de boomtoppen uit. De vorm van het boomkroonpad is niet helemaal toevallig: de zeeadelaar is het symbool van Rügen en dit ‘nest’ is een eerbetoon aan deze vogel. Je slingert via een kilometer lang spiraalvormige pad naar boven totdat je bovenop het ‘nest’ staat, zo’n tachtig meter boven zeeniveau. Pas dan zie je hoe afwisselend en grillig het landschap van Rügen is. Omringd door zee, maar ook grote meren in het binnenland, te herkennen aan de andere kleur blauw van het water. En daar tussendoor kronkelen stukken land vol bomen. Ook hier heeft het feit dat het land lange tijd ‘Sperrgebiet’ was de natuur goed gedaan. Net als in de gebieden waar ooit het IJzeren Gordijn liep, dat tegenwoordig de Groene Gordel wordt genoemd. Is de Koude Oorlog toch nog ergens goed voor geweest…

Aan de andere kant van de brug

Zicht op Stralsund

Zicht op Stralsund, foto (c) TZR Christian Thiele

raadhuis Stralsund

Het roodbakstenen raadhuis (Rathaus) in Stralsund, foto (c) TZR

Rügen is een eiland, aan het vasteland verbonden met een drie kilometer navelstreng: de Rügenbrucke. Aan de andere kant van deze brug ligt Hanzestad Stralsund. Hoewel de havenstad in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd werd, is een bezoek aan het centrum van de stad vandaag de dag de moeite waard. Niet voor niks staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Drie imposante bakstenen kerken domineren het stadsbeeld, evenals de kleurrijke gevels die zo kenmerkend zijn voor Hanzesteden. Aan het centrale marktplein (Alter Markt) valt het indrukwekkende Rathaus in de typerende baksteengotische stijl op. Na een café mit Küchen lopen we door de straten van Stralsund en krijgen bij het zien van al die bekende pakhuizen en gevels het gevoel een beetje ‘thuis’ te zijn. Vlakbij de haven zien we tussen de trapgevels een groot modern gebouw staan: het Ozeaneum, een zeemuseum met enorme aquaria. Het staat aan de oever van de zeestraat die Stralsund van Rügen scheidt. We zwaaien nog een keertje naar het eiland met de twee gezichten, snuiven voor de laatste keer de zilte zeelucht op en stappen dan in de auto. Nog zeshonderd kilometer, dan zijn we weer in Nederland.

Facts Rügen

Een hotelkamer bij Villa Salve in Binz boek je tussen de 75 en 190 euro per nacht, inclusief ontbijt, afhankelijk van de tijd van het jaar en de grootte van de kamer. Je auto parkeer je in een ondergrondse garage, kosten €12. Een vakantiehuis kun je vinden bij Interhome.nl vanaf €250 voor een week.

Toegang tot Nationaal Park Jasmund kost €8,50 p.p. Kinderen en gezinnen gereduceerd tarief. Je kunt het park niet met de auto in, wel met de fiets. De auto parkeer je op een terrein waarvandaan speciale bussen je naar het bezoekerscentrum brengen. Van daaruit wandel je zo Jasmund in.

De entree bij het boomkroonpad van Naturerbe Zentrum Rügen tussen Binz en Prora bedraagt €10 per persoon, gereduceerd tarief voor kinderen en gezinnen.

Meer informatie: Ruegen.de
Hoofdfoto: (c) TZR Christian Thiele

strand van Rügen

Wandelen langs het strand van Rügen, foto (c) TZR Christian Thiele

bossen van Rügen

Of in een van de bossen van Rügen, foto (c) TZR

Sybylle
Laatste berichten van Sybylle (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>