De smaak van Wenen

Wie in Wenen op de culinaire toer gaat, mag een bezoek aan de Naschmarkt niet overslaan. De grootste en oudste markt van Wenen zet al je zintuigen aan het werk; proeven mag volop! Na de wandeling over de markt kun je met je zelf gedane inkopen aan de slag in een kookworkshop.

Vers fruit op de Naschmarkt in Wenen

Van alle markten thuis

In Wenen, een stad die bekend staat om haar culinaire specialiteiten, vind je op iedere straathoek lekkernijen. De Naschmarkt is hier een goed voorbeeld van. Je vindt er groenten, (exotisch) fruit, gedroogd fruit en kruiden. Ook zijn er specialiteiten te koop, zoals Italiaans eten, diverse azijnsoorten en speciale kazen.

Een van de circa 150 marktkramen op de Naschmarkt in Wenen.

Specialiteiten op de Naschmarkt in Wenen, zoals zelfgemaakte jam en biologisch azijn.

De Naschmarkt bestaat uit een verzameling van ongeveer 150 kramen. Een deel daarvan staat er altijd, een deel alleen in het weekend. Er zijn ook restaurants en bars. Sommigen daarvan staan zelfs toe dat je zelfgekochte producten van de markt meeneemt, om bij een drankje te nuttigen. Een mooie budgetoptie! In het weekend is er overigens ook een vlooien- en antiekmarkt te vinden. De Naschmarkt heeft daardoor meer weg van een bazaar dan van een markt. Je kunt je hier prima een uur of twee vermaken met slenteren langs de kramen.

De Naschmarkt is de oudste en grootste markt van Wenen. Het leukste? Je vind er meer locals met boodschappentassen dan toeristen met camera's. Dit is echt een  plek waar de inwoners van Wenen hun inkopen doen.

Gruß Gott!

Ik bezoek de Naschmarkt op een zaterdagochtend. Het is er druk, maar vooral door alle locals met boodschappentassen en niet zozeer door toeristen met camera’s. De Grüß Gott’s en bitte schön’s vliegen me om de oren, van verkopers die mijn aandacht proberen te trekken en me willen laten proeven.

Gids Peter Nowak manoeuvreert handig door de drukte en wijst hier en daar op bijzonderheden. Zoals een winkel vol kruidenplantjes: “Als ze een kruid hier niet kennen, dan bestaat het waarschijnlijk niet.” En de kraam van Gegenbauer Essig, waar men zelfgemaakte biologische azijn verkoopt. Volgens Peter is een markt het visitekaartje van een stad: “Altijd als ik een stad bezoek, ga ik als eerste naar een markt.” De Naschmarkt is dan ook een van zijn favoriete plekken in Wenen. Historisch detail: de Naschmarkt was vroeger een ‘red light district’. Sommige eetgelegenheden zijn vernoemd naar beruchte dames uit die tijd, zoals het restaurant ‘De gravin van de Naschmarkt’.

Verse kruiden op de Naschmarkt in Wenen. "Als ze een kruid hier niet hebben, dan bestaat het waarschijnlijk niet", aldus gids Peter.

Buiten het aanbod aan verse groenten en fruitsoorten vind je op de Naschmarkt ook kruiden en theespecialiteiten.

Ein Schnitzel, bitte!

Na de wandeling over de markt reizen we met de metro naar een kookstudio. Peter heeft zijn handen vol tassen met gekochte producten. Dit zijn de ingrediënten voor een lunch die we zelf gaan bereiden. Op het menu staan knoflooksoep, Wiener Schnitzel en chocoladesoufflé.

In de kookstudio wordt het gezelschap in groepjes opgesplitst, naar gelang wie welk gerecht wil bereiden. Ik besluit om te helpen bij het maken van de schnitzels en de aardappelsalade, “het beste bijgerecht voor een Wiener Schnitzel”. Peter begeleidt stap voor stap en legt technieken uit, als je dat wilt tenminste. Ondertussen vertelt hij over zijn passie voor koken, Wenen en de gerechten die we bereiden. Het geheim van een goede schnitzel zit volgens Peter in het gebruik van verse producten (“vooral de broodkruimels en het vlees moeten van goede kwaliteit zijn”) en het zacht behandelen van de producten (“druk de schnitzel niet te hard in de bloem en de broodkruimels!”).

Gids en kok Peter in actie in de keuken, samen met zijn vrouw Erica

Peter en zijn vrouw Erica ‘in actie’ tijdens de kookworkshop

Yum yum Vienna

We sluiten de middag af met het smullen van de gerechten. Het klinkt misschien cliché om je eigen Wiener Schnitzel te bereiden in Wenen, maar ik vond het leuk om te doen. En eerlijk: dit is een van de betere schnitzels die ik heb geproefd. Natuurlijk heb ik nog lang niet alle specialiteiten van Wenen geproefd , maar ik heb de smaak te pakken.

Welke Weense specialiteit zou jij wel eens willen proeven?

Ik reisde naar Wenen op uitnodiging van JUST AWAY. Deze nieuwe online reisorganisatie biedt diverse themareizen aan, waaronder reizen naar Wenen.

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>