‘It’s all about music in the South!’, schreeuwt de man met zijn cowboyhoed. Triomfantelijk steekt hij zijn armen in de lucht nadat hij zijn gitaarsolo succesvol heeft afgerond. In één van de tientallen barretjes in Nashville. Het is zaterdagmiddag drie uur. Op straat heerst een feeststemming. Een prima start van een zoektocht naar de muzikale noot van het zuiden van de Verenigde Staten.

Nashville noemt zichzelf bovendien met verve Music capital of the world!

Enthousiast wordt het applaus in ontvangst genomen

Music City van Tennessee

De alom gehate en verbannen Amsterdamse bierfiets is overgewaaid naar Nashville. Tientallen van deze zuipvoertuigen bevolkt door luidruchtige jongeren trekken door de straten van het centrum. Lokaal bekend als de ‘Nashville party bike’. De route leidt veelal naar Broadway, het hart van de stad. Daar waar nog veel meer luidruchtige jongeren zijn.

Eén van de tientallen bierfietsen die de Nashville onveilig maken

In de middag is het al een drukte van belang op Broadway

Ook in Nashville kom je Elvis regelmatig tegen

Het is één groot feest in Nashville

Nashville is booming. De hoofdstad van Tennessee heeft een enorme aantrekkingskracht en groeit als kool. De huizenprijzen zijn geëxplodeerd, het verkeer loopt vast. Als nickname voert Nashville met trots ‘Music city’. Met daarbij de belofte dat wordt voorzien in de ultieme muziekervaring in de stad met de slogan ‘where music is inspired, created, recorded and performed’. Country muziek is van oudsher één van de hoekstenen van de muzikale geschiedenis hier. De Country Music Hall of Fame vormt een eerbetoon hieraan. Tegenover dit museum ligt de Music City Walk of Fame waar lieden die van grote betekenis voor de Amerikaanse muziek zijn geweest met een ster zijn vereerd. Johnny Cash heeft zelfs zijn eigen museum.


De country music hall of fame eert haar helden van weleer

De Walk of Fame vereert haar eigen helden

Met zijn enorme slagtanden is hij best angstaanjagend. Metersgroot en hoog is de afbeelding van Gnash, de mascotte van de Nashville Predators, dat aan de zijkant van het Bridgestone stadion is aangebracht. Samen met de Tennessee Titans zijn het dé sportclubs van Nashville. IJshockey en American Football. De Titans hebben hun thuisbasis in het Nissan Stadium, dat aan de overzijde van de rivier Cumberland ligt. Een indrukwekkende voetgangersbrug overspant de rivier en verbindt downtown Nashville met de oostelijke wijken. Het is er druk. Schreeuwende mensen op de brug. Ze rennen van de ene naar de andere kant en wijzen naar beneden. Het blijkt geen verkoeling zoekende waaghals te zijn. Een dozijn roeiboten van zes man voert een verbeten strijd om de winst in een roeiwedstrijd. Ook nog een sportieve stad, dat Nashville.

Naast muziek is sport erg belangrijk in Nashville

Het stadion van de Titans ligt aan de rivier en is een populaire ontmoetingsplek

‘You can do it’, schreeuwde ze tevergeefs. Haar team verloor

Met name nadat de duisternis is ingevallen is uitzicht vanaf de brug op downtown Nashville fraai. Dit is de plek om de kleurrijk verlichte skyline te bewonderen. Riverfront Park is aangelegd langs de oevers van de Cumberland en zorgt ook ’s avonds voor het nodige rumoer. Stil is allerminst in Nashville. Muziek is het uithangbord. Broadway is de main street. Dit is het domein van de Honky Tonks. Barretjes met live muziek van tien uur ’s ochtends tot diep in de nacht. Met de nadruk op country muziek. En geen entree. Het is schuifelen tussen de mensenmassa door. Straatartiesten, muzikanten, motormuizen en een feestvierende massa. Trump en Hillary verdienen hier nog een paar centen. De sfeer is ontspannen en relaxed.

Een fotomomentje met Trump of Hillary is natuurlijk een buitenkansje

Schitterend is het uitzicht op Downtown na zonsondergang

Het 33 etages hoge ‘Batman Building is een markant gebouw

Overal zijn optredens waar je zo naar binnen kunt lopen

in bijna iedere bar is live muziek

Beroemde studio’s in Alabama

In de schaduw van Nashville en Memphis ontwikkelde het plaatsje Muscle Shoals in Alabama zich in de zestig en zeventiger jaren tot een geliefde uitvalsbasis van artiesten. Meerdere tongen beweren dat Muscle Shoals danige invloed op de ontwikkeling van Amerikaanse muziek heeft gehad. De bekende producer Rick Hall was eind vijftiger jaren de grondlegger van FAME, kort voor Florence Alabama Music Enterprises. De Muscle Shoals Sound is als stroming hieruit voortgekomen. Echt beroemd is FAME geworden door een aantal grote hits van onder meer de Rolling Stones, Aretha Franklin en Paul Simon. Nog steeds is de studio in bedrijf en verwelkomt artiesten van over de hele wereld. Het interieur ademt nostalgie. De buitenkant allerminst. Verscholen achter een groot billboard en ingeklemd door een CVS Pharmacy en een tacoboer is dat een aangename verrassing. Iedere dag worden twee rondleidingen gegeven, mits de studio niet in gebruik is.

Daar waar het begon, de studio van Fame

Talloze nummers zijn opgenomen in deze studio

Hypermodern oogt de studio niet, sfeervol daarentegen wel

De rondleiding is best uitgebreid; je kunt zelf achter de knoppen zitten

The Swampers, de alom geprezen huisband van FAME verlieten hun thuisbasis na tien jaar om een eigen studio op te richten. Muscle Shoals Sound Studio aan 3614 Jackson Highway zag het daglicht. Ook hier namen vele bekende namen albums op. Na langdurige leegstand en verval is enkele jaren geleden de studio, dat voorheen een showroom voor grafkisten was, compleet gerestaureerd in oude staat. De oranje kalfsleren bank met de nodige slijtplekken waarop Mick Jagger een sigaretje rookte staat nog in de studio.  De muren van de lounge zijn versierd met de LP hoezen van de platen die zijn opgenomen. Nostalgie alom.

De concurrent van Fame zit weer op haar oorspronkelijke locatie

De loungeruimte is geheel gerestaureerd in oorspronkelijke staat

Ook hier kunnen de opnames zo beginnen

De blues van Mississippi

De geboorteplaats van de blues. Robert Johnson verkocht zijn ziel aan de duivel. In ruil voor muzikaal talent. De legendarische blueszanger stuitte, al slenterend langs de Crossroads bij Clarksdale met een sigaretje tussen zijn lippen, op de duivel.  En maakte de deal. Althans, zo luidt de legende. Clarksdale noemt zich met trots de geboorteplaats van de blues. Het Delta Blues Museum is de drukste plek in een verder verlaten en ietwat vergeten stadje. De lege straten hebben wel wat weg van een filmdecor.

De Crossroads worden gemarkeerd door de blauwe gitaren

Stil en verlaten; Clarksdale oogt als een filmdecor

Een wandeling door het plaatsje is de moeite waard

Gids Robert, een kwieke zeventiger met een wat vettig staartje, vertelt over het ontstaan van de blues. ‘De arbeiders op het land zongen liederen om de dag door te komen. Het spoor is Clarksdale de grens tussen blank en zwart geweest’. Hier ligt geschiedenis. Zwart had de blues.’ De blues heeft Clarksdale nooit verlaten. De Ground Zero Blues Club is wereldberoemd. En behoort tot het uitstervende ras van de Juke Joints. Rauwe tenten met live muziek waar de drank uit vaten wordt getapt. De slordige ogende Blues Club voldoet keurig aan de omschrijving. De verkleurde lamellen aan de verweerde gevel die pottenkijkers moeten weren zijn compleet beschreven. Binnen blijkt ook geen wand ongeschonden te zijn. Houten stoeltjes, plastic tafelkleedjes met een vismotiefje en gekleurde kerstverlichting langs het plafond. Het past allemaal. Lucious Spiller staat vanavond op het podium. Hij speelt niet de sterren van de hemel. Toch genieten de meeste mensen zichtbaar. Spiller weet de charme van de club te gebruiken om samen met zijn ietwat kreupele bassist een mooie show neer te zetten. En te bevestigen dat Clarksdale onbetwist onderdeel uit moet maken van een muzikaal getinte rondreis door de zuidelijke staten.

De fysieke scheiding van de blues ontstond hier

De Ground Zero Blues Club oogt wat verpauperd van buiten

Binnen in de blues club is het genieten

Meerdere avonden per week zijn er live optredens

Lucious Spiller is één van de lokale artiesten

Ook de bandleden genieten van de bijzondere sfeer

Met een camper maakte ik op uitnodiging van Travelhome en Tix.nl een rondreis door de zuidelijke staten van de Verenigde Staten.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>