Naar IJsland ga je voor de prachtige natuur. Tijdens de Golden Circle tour, een van de populairste tochten van het land, zie je de bekendste plekken van IJsland in één dag. Een route vol hoogtepunten langs nationaal park Thingvellir, hetebronnengebied Geysir en de waterval Gulfoss.

Gulfoss Waterval

De Gouden Cirkel

De Gouden Cirkel is een dagtocht langs drie bekende bezienswaardigheden van IJsland: nationaal park Thingvellir, hetebronnengebied Geysir en de waterval Gulfoss. Omdat de 300 kilometer lange route relatief dicht bij de hoofdstad Reykjavik en de luchthaven van Keflavík ligt, vormt deze tocht voor velen de eerste kennismaking met de spectaculaire natuur van IJsland. De route is gemakkelijk te rijden met een eigen (huur-)auto, ook met een 2WD. Alle bezienswaardigheden op de route zijn gratis en ook het parkeren kost niets. Wie niet over een auto beschikt, kan vanuit Reykjavik een dagtocht per touringcar boeken.

Nationaal park Thingvellir behoort tot de Gouden Cirkel

Thingvellir

De eerste bezienswaardigheid op de route is nationaal park Thingvellir. Het park ligt precies op de plek waar de Europese en Noord-Amerikaanse platen langzaam uit elkaar drijven. De kloof die door het schuiven van de tectonische platen is ontstaan, wordt elk jaar een tot twee centimeter groter. In deze groene vallei bevinden zich het Thingvallavatn, het grootste meer van IJsland, en verschillende rivieren die voor de aan- en afvoer van water zorgen. Er zijn meerdere uitzichtpunten vanwaar je een goed overzicht op de vallei hebt. Ook zijn er verschillende wandelroutes, bijvoorbeeld naar de waterval Öxarár.

Historisch gezien is Thingvellir, letterlijk vertaald ‘vlakte van het parlement’, interessant omdat op deze plek al vanaf 930 volksvergaderingen werden gehouden. Vanuit alle hoeken van het land werden vertegenwoordigers naar het parlement gestuurd. De vertegenwoordigers kwamen met een flink reisgezelschap, zodat tijdens de vergaderingen een groot deel van de IJslandse bevolking aanwezig was. Dit werd tot 1789 jaarlijks gedaan, daarna verloor het parlement bij Thingvellir zijn wetgevende macht.

Thingvellir nationaal park

Geysir

Het hetebronnengebied Geysir is de tweede stop op de route. In dit geothermische gebied zijn veel stomende poelen te zien, maar de grote publiekstrekker is de Strokkur. Iedere acht tot tien minuten spuit deze indrukwekkende geiser een stroom heet water de lucht in. Hoe een geiser precies werkt is onduidelijk. In elk geval wordt het water onder de grond zo heet dat het een weg naar buiten zoekt. Eerst begint het water te golven en borrelen. Voorzichtig aan vormt zich een bol op het water, die steeds weer inzakt terwijl de geiser blijft pruttelen en stomen. Het water in het gat gaat dreigend op en neer. Dan wordt het echt een enorme blauwe bel (lucht onder het water) en explodeert het water tot een straal van 20 tot 30 meter hoog. Na de uitbarsting rookt en stoomt de geiser nog een hele tijd na, tot deze tot rust komt en langzaam opnieuw begint te golven. Het proces van uitbarsting naar uitbarsting is heel apart om te zien.

In hetzelfde gebied ligt ook nog de Geysir, de geiser waar alle andere geisers ter wereld naar zijn vernoemd. Het betekent spuiten. Vroeger was dit de grootste geiser ter wereld (60 tot 80 meter hoog). Toen men er echter chemicaliën in ging gooien in de hoop dat de Geysir vaker en hoger zou gaan spuiten, is deze tot stilstand gekomen. Eeuwig zonde, want hoewel de Strokkur indrukwekkend is, moet de Geysir helemaal spectaculair zijn geweest. De enige activiteit die de Geysir nu nog vertoont, is een eeuwige stoomflard die uit het gat opstijgt. Wel is er een groot veld met kleine poelen, beginnende geisers waarvan het nog jaren kan duren voordat zij echte geisers worden. Wellicht worden dit ooit net zulke reuzen als de Geysir.

De indrukwekkende geiser Strokkur

Gulfoss: the golden falls

De laatste bezienswaardigheid van de Gouden Cirkel is de Gulfoss. Het is niet de grootste of hoogste, maar volgens velen wel de mooiste waterval van IJsland. Waar de naam Gulfoss (Gouden Waterval) vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk dankt de waterval haar naam aan de regenboog die er vaak te zien is. Een andere theorie is dat er vroeger een steenrijke boer nabij de waterval woonde. Omdat hij niet wilde dat iemand anders zijn goud zou krijgen na zijn dood, zou hij zijn hele fortuin in de waterval hebben gegooid.

Het water van de rivier Hvíta (Witte Rivier) heeft een diepe kloof in het landschap uitgesleten. Er zijn twee paden, één waarbij je de waterval van boven ziet en één dat naar een rotsplateau dichtbij de waterval leidt. Hier kun je goed zien dat het water langs twee trappen naar beneden stort. Dit maakt de waterval zo spectaculair. De enorme hoeveelheid water die langs de eerste trap naar beneden stort, krijgt namelijk niet de kans om tot rust te komen maar raast meteen de tweede trap af, die haaks op de eerste staat. Eerst 11 meter en daarna nog eens 21 meter. Op het rotsplateau, waarbij een dun touwtje het enige is wat bezoekers van het water scheidt, kun je goed zien met welk geweld het water via de twee trappen dieper de kloof in stroomt. Een prachtig schouwspel.

Gulfoss waterval, onderdeel van de Gouden Cirkel

De veelzijdigheid van de IJslandse natuur

De Gouden Cirkel bevat twee natuurfenomenen die je op maar heel weinig plaatsen op aarde ziet en als bonus ook nog één van de mooiste watervallen van IJsland. In slechts één dag krijg je al een goede indruk van de veelzijdigheid van de IJslandse natuur. De tocht is dan ook een must voor iedereen die IJsland bezoekt.

 1. Hans van Oudheusden zegt:

  Op het Noorderlicht jagen in IJsland is iets wat bovenaan mijn persoonlijke must do lijstje staat. De planning is om volgend jaar naar IJsland af te reizen.

  Wat adviseren jullie mij qua aantal dagen verblijf op IJsland? Hoeveel dagen heb ik nodig om een goede indruk te krijgen en welke periode is het beste om het Noorderlicht te kunnen zien?

 2. Beste Hans,

  Tussen eind augustus en begin april kan op IJsland het Noorderlicht worden waargenomen. Daarvoor moet er eerder een soort uitbarsting op de zon hebben plaatsgevonden en buiten moet natuurlijk donker en helder zijn. Ik heb weleens gehoord dat februari de beste maand is om het Noorderlicht te zien. De zon heeft ook een cyclus van actieve en minder actieve jaren. Om de elf jaar maakt de zon zo’n actieve periode door (het laatst in 2011).

  Qua aantal dagen hangt het erg af van wat je wilt gaan doen. Als je de ringweg wil volgen met eigen vervoer, adviseer ik je om minimaal een week te gaan. Dan kan je ook eens een interessante zijweg meenemen.

  In een weekend kan je ook al heel wat zien en een goede eerste indruk opdoen. Zo kan je de Gouden Cirkel meepakken en op walvissafari gaan of een wandeling maken op de Sólheimajökull gletsjer, gewapend met stijgijzers en een pikhouweel. Of ga naar de zwarte lava stranden van Vík waar je basaltrotsen kan bekijken. Op weg van of naar het vliegveld kan je badderen in het blauwwitte water van de Blue Lagoon.

 3. Silke zegt:

  Ik wil in oktober een huwelijksreis naar IJsland maken. We gaan dan een week en willen de laatste dag gebruiken om foto’s te maken in onze trouwkleding. De overige 6 dagen willen we dan een rondreis maken door IJsland. Wat is de beste route die we kunnen afleggen? Wat mogen we zeker niet missen en wat is echt een must see? We willen natuurlijk graag een zo onvergetelijk mogelijke huwelijksreis maken!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>