De Gili eilanden, drie lustoorden in de Bali zee

Net voor de kust van Lombok in Indonesië liggen de drie paradijselijke eilandjes Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air, beter bekend onder de gezamenlijke noemer de Gili eilanden. Naast de witte stranden, palmbomen, en goedkope cocktails die je op alle drie de eilanden vindt, heeft elk eiland iets bijzonders te bieden. Lees hier alles wat je moet weten over deze tropische eilandjes.

De naam Gili betekent ‘klein eiland’ in het Sasak. De charme van deze kleine eilandjes ligt in de prachtige omgeving en de ontspannen sfeer. De witte stranden, hoge palmbomen en het helderblauwe water vol gekleurde visjes doen denken aan de tropische oorden die je in films ziet, zoals de Blue Lagoon. Het water is altijd rond de 30 graden, perfect voor activiteiten zoals snorkelen en duiken. Er zijn meerdere duikscholen te vinden op de eilanden, waar je binnen drie dagen een beginner duikbrevet kunt halen. De Gili eilanden worden omringd door prachtige koraalriffen, de thuisbasis van Nemo visjes, schildpadden en deze kleine baby haai (maak je geen zorgen dit was op 23 meter diepte).

Er zijn geen verharde wegen op de Gili eilanden; vervoer gebeurt per paard en wagen, op de fiets of simpelweg te voet. Het voelt alsof je een stukje terug in de tijd gaat. Op de Gili’s kun je even ontsnappen aan het drukke stadsleven en genieten van de simpelere dingen in het leven, zoals het warme weer en het heerlijke lokale eten. Je moet er wel snel bijzijn, want de Gili’s zijn volop in ontwikkeling. De meeste strandtenten bieden al gratis Wifi aan en alle drie de eilanden zijn tegenwoordig voorzien van een pinautomaat. Toch is het verstandig om genoeg contant geld mee te nemen, want de pinautomaten kunnen af en toe leeg zijn.

Het merendeel van de lokale bevolking op de eilanden is moslim. Daar merk je over het algemeen weinig van, maar het wordt aangeraden om er een beetje rekening mee te houden in je kleding. Het is prima om in je bikini of zwembroek op het strand te liggen, maar het is onbeleefd om zo door de straten te lopen. Houd bij het boeken van een kamer ook rekening met de locaties van de moskeeën op de eilanden, vooral als je een lichte slaper bent.

De Gili’s zijn te bereiken per speedboot vanaf Bali of Lombok. De bootvaart vanaf het havenstadje Sanur op Bali naar Gili Trawangan duurt ongeveer twee en een half uur. Je hebt een grote kans om onderweg dolfijnen te spotten. Kaartjes kosten rond de 300.000 roepia (21 euro) en zijn te koop in de haven of online.

Er is geen gebrek aan schommels op de Gili eilanden

Er is geen gebrek aan schommels op de Gili eilanden

Gili Trawangan

Het grootste en bekendste eiland van de drie is Gili Trawangan. Dit eiland wordt gezien als het feesteiland van de Gili’s. De boot zet je af aan de oostkant van het eiland, waar het gros van de beachclubs en toeristenbureaus zich bevinden. In de meeste bars is het de hele dag happy hour en magic mushrooms worden overal openlijk aangeboden. Sierpaardjes kunnen zich laten verwennen in een van de luxe spa’s. Een full body massage van een uur kost je slechts 100.000 roepia (ongeveer 7 euro).

De oostkant is tevens de beste plek om te zwemmen, suppen, of snorkelen. Het warme water zit vol tropische gekleurde vissen en met een beetje geluk kun je zelfs een schildpad of twee tegenkomen. Dierenliefhebbers raad ik aan om (gratis) een kijkje te nemen bij de schildpaddenopvang, een initiatief van enkele eilandbewoners om de schildpaddenpopulatie op peil te houden. De opvang bestaat uit drie aquariums, waar baby schildpadjes worden opgevangen en verzorgd tot ze sterk genoeg zijn om in het wild te overleven.

Vanaf de westkant van het eiland heb je een prachtig uitzicht op de ondergaande zon. In de verte kun je Mount Agung zien, de hoogste berg van Bali. De perfecte plek voor foto’s zijn de schommels in de zee bij het Ombak Sunset Hotel.

Zonsondergang tussen de palmbomen op Gili Trawangan

Zonsondergang tussen de palmbomen op Gili Trawangan

Gili Meno

Gili Meno is het kleinste eiland van de drie; het is rustiger en minder toeristisch dan Trawangan en Air. Dit eiland is perfect voor reizigers die willen ontsnappen aan de toeristenmenigte. Meno trekt vooral stelletjes aan en staat daarom bekend als het honeymoon eiland. Er valt voor de solo backpacker weinig te beleven. Meno heeft als enige van de Gili eilanden een klein zoutwatermeer. Het gerucht gaat dat er hierdoor meer vliegen op het eiland zijn, maar dat valt heel erg mee. Meer over dit eiland lees je hier.

Snorkelen in de Gili's

Gili Air

Het derde eiland, Gili Air, is een combinatie van Meno en Trawangan. Het eiland heeft de perfecte balans tussen rust en gezelligheid. Voor de gezelligheid moet je aan de zuid- of oostkant van het eiland zijn. Hier vind je de meeste strandtenten en restaurantjes. Air ligt het dichtste bij Lombok en vanaf de populaire oostkant heb je een goed uitzicht op Mount Rinjani, de op een na hoogste vulkaan van Indonesië. Voor rust en de zonsondergang moet je aan de noordkant van het eiland zijn. In het hoogseizoen wordt hier vaak een kampvuur op het strand gemaakt. Neem plaats in een van de zitzakken bij het vuur en geniet van een cocktail of een Bintang, terwijl de zon langzaam achter Gili Meno verdwijnt. Aan deze kant van het eiland vind je tevens bar en restaurant Orange Beach, waar ze de beste seafood barbecue van de Gili eilanden hebben.

Bintang en cocktails

Bintang en cocktails

Welk eiland lijkt jou het leukste?

Tekst en foto’s: Marjon Hilhorst

Ik wil ook naar de Gili’s!

Vind je het fijn als een local je helpt met het samenstellen van je reis op de Gili’s? Local Indah helpt je graag.

Latest posts by Dionne (see all)
  1. Krijg gelijk zin op ook de kant uit te gaan. Zeker met het rotweer hier. Gili Air lijkt me dan het leukste.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>