Daarom naar het Midden-Oosten

Een reis naar het Midden-Oosten is een reis vol nieuwe, culturele ervaringen. In tegenstelling tot wat je vaak hoort of ziet, zul je ontdekken dat het Midden-Oosten een hartverwarmende plek is waar je gastvrij wordt ontvangen. Mensen nodigen je graag bij hen thuis uit voor een kopje thee, willen je op straat altijd helpen en laten vol trots de hoogtepunten van hun stad of land zien. Bovendien is de regio historisch gezien extreem rijk aan bezienswaardigheden, dus je zult je ogen uit blijven kijken.

Wie bij vrienden, collega’s of familie aankondigt naar het Midden-Oosten af te reizen, kan steevast rekenen op bezorgde reacties. Is dat wel veilig? Zou je dat nou wel doen? Kan dat wel als vrouw? De bezorgdheid is sympathiek, maar niet altijd nodig. Grote delen van deze regio zijn uitermate stabiel en zeker wanneer je gewoon goed de reisadviezen in acht neemt, veilig om te bezoeken.

Thee midden-oosten

Pitstop langs de weg: thee kom je nooit tekort in het Midden-Oosten!

Veilige thuishaven Jordanië

Een voorbeeld van zo’n veilig land is Jordanië. Dit land fungeert al jaren als dé stabiele factor van de regio. Ingesloten door landen als Israël, Saoedi Arabië en Irak zou je dat niet snel verwachten, maar voor de lokale bevolking en voor toeristen is dit een veilige haven waar je heerlijk kunt genieten van een 1000-en-één-nacht sfeer! Hoofdstad Amman is immens groot en enigszins overweldigend. Met veel getoeter op straat, schreeuwende kooplui en luide oproepen uit de moskeeën voel je hier echter in elke vezel van je lichaam dat je lééft. Zoveel indrukken, zoveel chaos en toch ook zoveel vriendelijkheid om je heen, dat ervaar je zelden.


Aman Jordanië

Gewoon op straat in Amman

De frase ‘Welcome to Jordan’ zal je tientallen keren op een dag horen – al dan niet zingend – en dat blijft niet beperkt tot Amman. Ook langs the King’s Highway, de Dode Zee en natuurlijk bij Petra zal je met open armen ontvangen worden en kennis maken met de gastvrijheid die zo kenmerkend is voor het land. Wandelen in een onbekende kloof met een vader en zoon, of uitgenodigd worden voor thee bij iemand thuis zijn geen uitzonderingen. De Jordaniërs zijn met recht trots op hun land en laten dat met alle liefde aan bezoekers zien! Rondreizen door Jordanië gaat zeer gemakkelijk en comfortabel. Jordanië kent een goede infrastructuur voor toeristen en je kunt zowel met een privé chauffeur op pad als met het OV naar de grotere plaatsen. Ook het huren van een auto gaat prima in Jordanië. Zorg er vooral voor je dat je naast de ultieme highlights zoals Petra, ook wat van de rest van het land ziet. Jordanië is namelijk te mooi om enkel in vogelvlucht te bezoeken.

roadtrip Jordanië

Op roadtrip door Jordanië is een van de gaafste dingen die je kunt doen! Verrassingen gegarandeerd!

Verrassend Iran

Het toerisme heeft de afgelopen jaren in Iran een vlucht genomen. Meerdere luchtvaartmaatschappijen zijn gaan vliegen op Iran en ook kun je er steeds gemakkelijker rondreizen. Wie leest over dit land, kan het niet ontgaan zijn dat er vaak gezegd wordt dat de bevolking nergens zo vriendelijk en gastvrij is, als in Iran. Het klinkt misschien cliché en je moet het eigenlijk gewoon ervaren, maar het is waar! Iran is zo’n hartverwarmend land waar de bevolking niet kan wachten om die andere kant van het land aan de bezoekers te laten zien.

Isfahan Iran

Op straat in Isfahan, Iran

Natuurlijk valt het niet te ontkennen dat het een land is met de nodige politieke issues, maar er schuilt meer achter die mysterieuze sluier. Prachtige architectuur, een heerlijke cultuur en bovenal ook prachtige natuur. Iran is zo uitgestrekt dat je er werkelijk alles kunt vinden. Ruige bergen in het noorden en droge zandduinen in de woestijn in het midden. Zeker is dat je hier niet uitgekeken kunt raken. Je kunt ervoor kiezen om rond te reizen tussen de grote steden, zoals Teheran, Yazd, Isfahan en Shiraz, vanwaaruit je natuurlijk ook het indrukwekkende Persepolis aan moet doen. Maar ook het onbekendere noorden is de moeite waard, waar je heerlijk kunt wandelen door de bergen van Iraans Azerbaijan, of kunt dralen door de oudste bazaar van het land in Tabriz. Rondreizen door Iran is goed te doen. Tussen de grotere steden gaan treinen en luxe bussen, zowel overdag als ‘s nachts. De afstanden zijn groot, dus het is fijn als je een rit van zo’n 8 uur kunt afleggen terwijl je slaapt. Lokaal is het gemakkelijk om aan een taxi te komen (afdingen kan, of is eigenlijk een must) of een privé chauffeur te huren voor een wat verdere dagtocht.

Isfahan Iran

Iran bezoek je voor cultuur, natuur en zeker ook architectuur!

Magisch Marokko

Hoewel Marokko gelegen is in Noord-Afrika, wordt het – zeker cultureel gezien – vaak gerekend tot het Midden-Oosten. Wie steden als Fez of Marrakesh heeft bezocht, kan dat alleen maar toejuichen. Want wat een magische sfeer hangt daar! In de oude medina’s kun je heerlijk verdwalen (sterker nog, in de smalle steegjes is het haast onmogelijk om niet te verdwalen) en elke keer weer word je verrast door prachtige doorkijkjes en bijzondere bouwwerken midden in de stad. Bovendien kun je hier overnachten in de sprookjesachtige en traditionele riads, iets wat al een ervaring op zich is.

Medina marrakesh

De steegjes van Marrakech

Ook kun je in Marokko heerlijk genieten van het zalige eten. Met de unieke bereidingswijze in de tajines staat vast dat je iedere avond weer kunt smullen van een koningsmaaltijd. Ben je even uitgekeken op de steden met hun bruisende leven? Dan kun je heerlijk de natuur intrekken. Met zowel het Atlasgebergte als de Sahara, beschikt Marokko over een enorme diversiteit aan landschappen die erom vragen om bezocht te worden! Als je gaat reizen door Marokko is het aller belangrijkste om er rekening mee te houden dat het land zeer divers is. Steden, bergen, woestijn en kust; je wilt het eigenlijk allemaal zien. Busvervoer is mogelijk, maar niet altijd even betrouwbaar. Het makkelijkst reis je rond als je vooraf al weet waar je heen gaat en daarvoor al vervoer hebt geregeld. In de souks in de grotere steden vind je ook vele kleine organisaties die je kunnen helpen bij het regelen van een gids of chauffeur.

Ourika

De Ourika-vallei is absoluut een van de hoogtepunt van een bezoek aan de Atlas

Praktische tips voor je reis naar het Midden-Oosten

Een reis naar het Midden-Oosten vraagt enige voorbereiding. Niet omdat het niet veilig is, maar wel omdat het er soms net even anders loopt dan in westerse landen. Zo is er bijvoorbeeld lang niet overal wifi beschikbaar en zeker in Iran kun je niet echt vertrouwen op het internet. Vooraf een VPN aanschaffen kan al veel problemen met e-mail of social media voorkomen, maar de beschikbaarheid van internet is soms gewoon laag. In Iran kun je geen offline kaarten downloaden op Google Maps, dus bereid je voor op ouderwets verdwalen en de weg vragen! Voordeel: je ontmoet hierdoor gegarandeerd een heleboel interessante personen!

Tabriz Iran

Dit is waarom Noord-Iran niet overgeslagen zou mogen worden door toeristen!

De keuze voor het moment waarop je naar het Midden-Oosten afreist is ook belangrijk. Zo is het er in de zomer vrijwel altijd bloedheet. Het Jordaanse Petra is prachtig, maar je brandt daar tussen de rotsen gewoon weg als het boven de 40 graden is. Een aspect om rekening mee te houden in je planning dus. Ook kunnen de winters weer onverwacht koud zijn. Het voor- en najaar zijn derhalve de meest veilige keuzes wat betreft reistijd naar het Midden-Oosten. Hoewel (westerse) toeristen over het algemeen met open armen ontvangen worden, is het aan te raden je vooraf te verdiepen in gewenste omgangsvormen en sociale normen. In de medina van Marrakesh zie je soms wel toeristen in shorts lopen, maar erg gewaardeerd wordt dat niet. Ook in Jordanië stelt men het zeer op prijs als je enigszins bedekkende kleding draagt. In Iran is veel bloot sowieso not done. Als man heb je een lange broek en shirt aan waarbij de schouders bedekt worden. Als vrouw dien je daarnaast ook je armen volledig te bedekken, niet al te strakke kleding te dragen en een (losse) hoofddoek op te doen. Ook geef je als vrouw meestal geen hand, terwijl de mannen onderling dat wel doen. Het is misschien even onwennig, maar zeker niet respectloos. In Iran kun je als vrouw heel goed zelfstandig rondreizen en zul je merken dat mensen juist geneigd zijn je eerder te helpen dan wanneer je met een man op pad bent.

Waarom naar het Midden-Oosten?

Wie dagelijks het nieuws volgt weet dat het Midden-Oosten een roerige regio is. Maar in tegenstelling tot wat je veelal voorbij ziet komen, zijn grote delen van dit gebied gewoon veilig en bovendien uitermate interessant om naartoe te reizen. De hoogste tijd dus om de andere kant van deze magische regio te gaan ontdekken! Reizend door het Midden-Oosten zal je ontdekken dat het een hartverwarmende plek is waar je gastvrij wordt ontvangen. Juist door de culturele verschillen is een bezoek aan deze regio een reis die je sowieso bij zal blijven. Je wordt misschien even uit je comfort zone getrokken, maar al snel zul je merken dat die daar alleen maar groter van wordt. Ga en geniet!

Midden Oosten

Zomaar even op de thee bij iemand thuis? In het Midden-Oosten overkomt het je!

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>