Chapada Diamantina: het uitzicht vanaf Morro do Pai Inácio

Het natuurgebied Chapada Diamantina is een van de mooiste plekken die ik in Brazilië heb gezien. Daar moet bij worden gezegd dat ik relatief weinig van dit reusachtige land heb bezocht en dat ik ook maar een piepklein deel van Chapada Diamantina heb gezien. Maar goed, dat neemt niet weg dat het een prachtig stuk natuur is.

“Doorlopen, jongens!” zegt Fábio nog maar eens. Hij sprint steeds driftig vooruit om vervolgens ergens op een rots ongeduldig op iedereen te wachten. We willen wel sneller, maar onze benen zijn moe. We hebben al de hele dag gelopen en nu moeten we ook nog een steil stuk omhoog. Fábio heeft daar duidelijk minder moeite mee, maar hij doet dit dan ook wekelijks. Daardoor weet hij ook hoe belangrijk het is dat we een beetje opschieten. Want als de zon onder is, zijn we te laat. En de zon beweegt steeds sneller richting de horizon…

We zijn onderweg naar de top van Morro do Pai Inácio, een berg in het natuurgebied Chapada Diamantina. Fábio is onze gids. Vanaf deze berg heb je blijkbaar een van de mooiste uitzichten in dit gebied, en dan vooral met zonsondergang. Daarom hebben we dus zo’n haast.

Even bijkomen op de top van Morro do Pai Inácio

Even bijkomen op de top van Morro do Pai Inácio

Aankomst in Lençóis

Een dag eerder kom ik aan in Lençóis*, een koloniaal dorpje in het achterland van de Braziliaanse deelstaat Bahia. Dit is de uitvalsbasis voor veel reizigers naar Chapada Diamantina. Een charmant dorpje, maar verder niet zo bijzonder. Hoeft ook niet, want iedereen komt hier uiteindelijk voor het natuurgebied eromheen.

Chapada Diamantina is ruim 3 miljoen hectare groot, al kan ik me daar niets bij voorstellen. Laat me het dus anders formuleren: het gebied is iets groter dan België. Behoorlijk groot dus. En in dat gebied vind je een enorme verscheidenheid aan planten, dieren en landschappen. Er zijn veel watervallen, grotten, tafelbergen, ondergrondse rivieren en valleien. Sommigen noemen het de Braziliaanse Grand Canyon, alleen dan groener. Klinkt veelbelovend, toch? Al vind ik de naam op zich al veelbelovend genoeg: Chapada Diamantina… zo’n naam zou je toch niet aan een lelijk gebied geven?

Chapada Diamantina

Onze gids Fábio laat ons wat zien

Nadat ik ben ingecheckt in het hostel, besluit ik de omgeving een beetje te verkennen. Net buiten Lençóis beklim ik wat rotsen, loop door de bossen en zie een paar watervallen. Mooi, maar het smaakt naar meer. Terug in het dorp loop ik daarom een van de vele kantoortjes binnen waar je tours door Chapada Diamantina kunt boeken. Er is enorm veel keuze en wil je veel zien, dan zul je toch echt een paar weken moeten blijven. Ik heb niet zo lang, sterker nog: ik heb exact één dag. Dus… wat gaat het worden?

Bezienswaardigheden in Chapada Diamantina

Een dagtour brengt je langs verschillende bezienswaardigheden, maar de hoofdattracties zijn helaas niet in één tour samengebracht. Logisch, anders zou iedereen alleen maar die ene tour boeken. Bovendien is het qua logistiek niet helemaal haalbaar in verband met de grote afstanden in het gebied. Ik twijfel tussen drie bestemmingen:

  • Poço Azul: een grot met een ondergronds, helderblauw meer.
  • Cachoeira da Fumaça: een van de hoogste watervallen in Brazilië.
  • Morro do Pai Inácio: een van de beste plekken voor een panoramisch uitzicht.

Als je een beetje hebt opgelet, weet je dat ik voor die laatste optie kies.

Morro do Pai Inácio

We bezoeken in de ochtend twee grotten met heel veel van die stalagmieten en stalactieten; een goed begin van de dag. Vervolgens wandelen we nog wat door de bossen, langs rivieren en over rotsen. We gaan zwemmen in een meer met waterval en worden tijdens de lunch vergezeld door stel apen met hele lange oorharen. Aan het eind van de dag volgt dan eindelijk het letterlijke hoogtepunt van de tour: Morro do Pai Inácio.

Aapje Chapada Diamantina

Dit is dus die aap; een Zwartoorpenseelaapje, heb ik me laten vertellen

De wandeling naar boven is helemaal niet zo lang. Maar de hele dag lopen, klimmen en zwemmen heeft er bij ons allen flink ingehakt. Bovendien zouden we hier eigenlijk een half uur eerder moeten zijn, maar onze gids Fábio vond eerder op de dag dat we heus genoeg tijd hadden om wat langer te zwemmen. Hij had er waarschijnlijk geen rekening mee gehouden dat onze conditie wat minder is dan die van hem.

Fábio klapt bemoedigend in zijn handen: “Kom op, jongens, nog een klein stukje!” Of het heeft geholpen om op tijd boven te komen? Kijk maar op de foto hieronder.

Chapada Diamantina

Ja, gelukt!

*Lençóis betekent ‘lakens’. Als je het opzoekt op internet zul je veel prachtige foto’s vinden van Lençóis Maranhenses, een duingebied wat ook daadwerkelijk iets wegheeft van lakens. Dit is echter een ander gebied in Brazilië (staat ook nog op mijn bucketlist). Google voor de Lençóis in dit artikel daarom op ‘Lençóis Bahia’ (hier zie ik geen gelijkenissen met lakens).

Jelle
Laatste berichten van Jelle (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>