Het centrale deel van Portugal - Centro de Portugal – is één van de best bewaarde geheimen van dit prachtige land. In deze regio kan je het echte, authentieke Portugal ontdekken, ver weg van het massatoerisme. Een goede manier om hiermee te starten is door de regio te verkennen aan de hand van 12 authentieke, historische dorpjes; elk met een geheel eigen karakter, maar allen met dezelfde rustgevende, middeleeuwse sfeer.

Centro de Portugal: prachtige, middeleeuwse straatjes in Castelo Rodrigo

Prachtige, middeleeuwse straatjes in Castelo Rodrigo

Aldeias Históricas de Portugal

Centro de Portugal wordt gekenmerkt door 12 pittoreske dorpjes, zijnde: Almeida, Belmonte, Castelo Mendo, Castelo Novo, Castelo Rodrigo, Idanha-a-Velha, Linhares da Beira, Marialva, Monsanto, Piódão, Sortelha en Trancoso.

De historische dorpjes – in het Portugees ‘Aldeias Históricas’ – liggen allemaal relatief dicht tegen de Spaanse grens aan. Uit strategisch oogpunt zijn ze gebouwd boven in de bergen, opdat er zo een goed overzicht op de omgeving was. Alle dorpjes hebben dan ook hun eigen verhalen, legendes en geschiedenis betreffende veroveringen door onder meer Spanjaarden, Moren en Christenen. In de leistenen en granieten muren valt enorm veel terug te lezen over deze intrigerende geschiedenis en ieder dorp heeft dan ook een mooi eigen karakter, wat een tocht langs deze kleine plaatsjes tot een waar afwisselend avontuur maakt.


De kasteelruïne in Castelo Rodrigo

De kasteelruïne in Castelo Rodrigo

Centro de Portugal, Castelo Rodrigo

Castelo Rodrigo

Wat de dorpjes wel gemeen hebben is dat ze allemaal, dankzij hun hoge ligging, een geweldig uitzicht bieden op de omringende omgeving, dat ze  – op een dorpje na – nog een kasteel hebben om te bezoeken. Bovendien is ieder dorp recentelijk in volle glorie zijn hersteld. In een project genaamd ‘Historical Villages Network’, zijn de dorpen grondig onder handen genomen, volledig hersteld en wist men de authentieke sfeer te behouden door bijv. elektriciteitsdraden allemaal ondergronds te verwerken. Niet alleen heeft dit project bijgedragen aan een beter aanzien van de regio, het heeft ook een enorme economische stimulans gegeven aan de regio, door de dorpen weer bewoonbaar te maken en tevens meer toeristen te trekken. Hierdoor kan je nu dus heerlijk drentelen door de steile steegjes, waar de kleurrijke was boven je hoofd wappert en de rozenstruiken in de zon in volle bloei staan. Het is de ultieme manier om heerlijk tot rust te komen en te genieten van de overweldigende natuur en cultuur die Centro de Portugal te bieden heeft.

Een van de Aldeias Históricas: Castelo Rodrigo

Castelo Rodrigo

Trancoso, een van de Aldeias Históricas

Trancoso

Uitvalsbasis voor Centro de Portugal

De 12 plaatsjes vormen de ideale  uitvalsbasis om de regio verder te verkennen. Want naast het genieten van de intrigerende historie, de smakelijke keuken en de gastvrijheid van de bevolking, is er nog zoveel meer te doen in deze regio. In de buurt liggen verscheidene nationale parken als Serra de Marofa, Serra da Estrela, Gardunha en de Malcata reserve. In deze gebieden kan je je volledig onderdompelen in de prachtige en afwisselende natuur. Wandelen, mountainbiken, golfen of gewoon heerlijk toeren met de auto; de mogelijkheden zijn eindeloos!

Straatbeeld Trancoso

Straatbeeld Trancoso

Praktische informatie

Deze regio van Portugal is het beste te bereiken door de vliegen op Lissabon of Porto. Vanuit Amsterdam gaan er dagelijks vluchten van TAP Portugal naar deze twee steden. Vanaf daar is het gemakkelijk om een auto te huren waarmee je de regio kan verkennen. Overnachten in de dorpjes is een waar genot. Verscheidene boetiekhotels maken de middeleeuwse beleving compleet en garanderen dat je een onvergetelijke trip naar het Centro de Portugal zult maken!

stadsmuur Trancoso

De stadsmuur van Trancoso

Ontdek Centro de Portugal in 12 historische dorpen

Portugese tegeltjes

Ook in deze regio tref je de kenmerkende Portugese tegeltjes

Centro de Portugal in 12 historische dorpen

Haast alles lijkt mooier in Portugal…

Castelo Trancoso

Castelo Trancoso

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>