Central Park is één van de leukste parken waar ik ooit ben geweest. Middenin de miljoenenstad New York vind je alles wat je van een park verwacht, zoals veel groen, relaxte ligweiden, vijvers en kraampjes waar je eten en drinken kunt halen.

Central Park is een must see in New York!

Maar het heeft ook veel dingen die het park uniek maken, waaronder een klein kasteeltje, grote eeuwenoude rotspartijen, eigen wegen (compleet met zebrapaden en stoplichten!) en een meer dat zo groot is dat het zélf een natuurgebied zou kunnen zijn. Central Park is genieten. Een must see tijdens je bezoek aan New York!

Je hebt het park vast eens gezien, zelfs als ben je er nog nooit geweest. Central Park heeft namelijk al in veel films en series gefigureerd. Het stadspark zit vol idyllische plekjes, van meertjes en romantische boogbruggen tot fonteinen en rotspartijen. Ik fietste een ochtend door Central Park en zette de bezienswaardigheden op een rij die in mijn ogen zeker de moeite waard zijn.


Bethesda fountain in Central Park

Het prachtige plafond van het viaduct bij Bethesda Terrace

Bethesda Terrace: De eerste stop op de route is Bethesda Terrace, volgens velen hét hart van Central Park. Als je bovenop het viaduct staat, heb je een mooi uitzicht op het terras met de grote fontein en het meer. Als je naar beneden loopt, kun je mooie plaatjes van het idyllische boathouse schieten. Leuk detail is dat hier vaak straatmuzikanten spelen. Loop ook zeker even onder het viaduct door; ik werd hier positief verrast door het prachtige plafond!

Model boat sailing: we fietsen door naar het zuidoosten van Central Park en stoppen bij een kleine vijver waar je met modelbootjes kunt varen. Ook staan hier mooie standbeelden van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en Alice in Wonderland. Het leuke is dat we om het beeld van Hans Christian Andersen een schoolklas zien, waarvan de juffrouw een sprookje voorleest. Volgens gids Chuck van Bike en Rol, die ons tijdens de fietstocht vergezelt, is dit ‘typisch Central Park’!

Central Park boat sailing

The Loeb Boathouse: Onderweg bewonderen we één van de meest idyllische gebouwen in het park, the loeb boathouse. Dit restaurant is het decor van diverse filmscènes geweest. Als we gids Chuck moeten geloven, is dit dé plek om te gaan ontbijten in Central Park. Je kunt er ook roeiboten huren om mee op het aangrenzende meer te varen.

Museum Mile: We fietsen via het oosten omhoog en komen langs diverse musea, zoals het Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim Museum. Aan de westkant van het park vind je overigens het American Museum of Natural History. Een bezoek aan Central Park is dan ook prima te combineren met één van deze musea. Onderweg spotten we trouwens ook het standbeeld ‘the obelisk’.

New York compleet 489

Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir: dit reservoir is wat mij betreft één van de hoogtepunten van Central Park. De rechthoek omvat maar liefst 43 hectare en heeft een omtrek van 2,5 kilometer. Het is dan ook een populair hardlooprondje. Het reservoir werd in 1860 aangelegd als tijdelijke wateropslag voor de stad. Het grote waterreservoir vormt een mooi contrast met de hoge gebouwen van Manhattan.

Lasker Rink en Harlem Meer: In het noorden van het park zien we Lasker Rink, wat in de zomer een buitenzwembad is. Wat lijkt het me geweldig om hier bij warm weer te gaan zwemmen! Ook het Harlem Meer is mooi om te zien. Het ‘boogje’ aan de noordkant van Central Park is overigens heel leuk om te fietsen, omdat je eerst een slingerende afdaling hebt, gevolgd door een flinke klim naar boven.

The Great Lawn in Central Park

Belvedere Castle in Central Park

Great Lawn: Tijdens het fietsen passeren we the Great Lawn, wat zoals de naam aangeeft een groot grasveld is. Het vormt het geografische centrum van Central Park. Het is heerlijk zonnig weer en dus wordt het grasveld volop benut door mensen die hier aan het relaxen zijn. En dat middenin zo’n miljoenenstad als New York!

Belvedere Castle en Turtle Pond: een ander hoogtepunt van Central Park is Belvedere Castle, een miniatuurkasteel uit 1869 dat is gebouwd in Europese stijl. Het kasteeltje is gebouwd op een heuvel, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op the Great Lawn. Aan de voet van de heuvel liggen Turtle Pond (mét echte schildpadden), Shakespeare’s garden en een openluchttheater waar in de zomer gratis voorstellingen worden gegeven.

Central Park New York

Strawberry Fields in Central Park, New York

 Strawberry Fields: dit stukje van het park is bedoeld als nagedachtenis aan zanger en vredesactivist John Lennon. Er ligt een mooie mozaïek met daarin het woord ‘imagine’. Door de vele mensen die stilletjes naar de mozaïek komen kijken en de straatmuzikanten die zachtjes liedjes zingen, heeft de plek een bijzondere sfeer.

De highlights van Central Park in 3 uur
Het rondje dat we fietsen is zo’n 9 kilometer lang. Als je dit aan één stuk door zou fietsen, zou je er ongeveer 45 minuten over doen. Door alle stops die we onderweg hebben gemaakt, waarbij gids Chuck ons uitgebreid heeft voorzien van verhalen en tips, nam onze tour zo’n 3 uur in beslag. Een uurtje in Central Park is zo voorbij. Om het park echt te zien en beleven, zou ik minstens een ochtend of middag uittrekken.

Budget tip: je kunt Central Park prima zonder gids verkennen. Huur een paar fietsen (dit kan op meerdere plekken) and you’re good to go. Je mist dan wel de achtergrondverhalen van een local, maar zal er niet snel verdwalen. Omdat het park zo ontzettend groot is, is het wel handig om van tevoren een route uit te stippelen langs de bezienswaardigheden die jij graag wil zien. Dit kan bijvoorbeeld op de website van Central Park. Op deze website kun je de highlights die jij wilt zien aan een digitale plattegrond toevoegen, die je vervolgens kunt opslaan of printen.

Central park: a park like no other en een must see tijdens je bezoek aan New York!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>