Even wennen is het wel. Je bent een behoorlijk stuk groter. En hebt een vrije brede kont die er nog achteraan komt. Die moet je niet vergeten. King of the road. Rijden in een camper door de Verenigde Staten is een belevenis.

Formaat vrachtwagen

Doorgaans zijn campers in Europa bescheiden van omvang. Tenminste, als je ze naast hun Amerikaanse broertjes zet. Alhoewel er verschillende gradaties zijn is de Amerikaanse instapversie al een slagje groter dan zijn Europese evenknie. Een douche, toilet en keuken, alles zit erin. Neem de Ford C-30, één van de modellen die geschikt is voor vier volwassenen. Het is een rijdend huis, voorzien van alle gemakken met de afmetingen van een kleine vrachtwagen. Als je het over een camper hebt in de States kijken ze je glazig aan. Daar heet het gevaarte een RV, kort voor ‘recrerational vehicle’. Naast dat je uiteraard over een geldig rijbewijs beschikt, moet je tevens tenminste 21 jaar zijn om eentje te kunnen huren. Een groot rijbewijs is niet nodig, rijbewijs B volstaat.

Van een smal snoetje kun je bij dit model niet spreken

Imposante omvang en klaar voor vertrek

De banken zijn uitklapbaar tot twee volwaardige eenspersoonsbedden

Niets ontbreekt; kookplaatje, magnetron, wasbak

Camper huren in de VS: hoe het werkt

Veruit de grootste verhuurder van campers in de Verenigde Staten is Cruise America, met vestigingen in veel staten. Je kunt een camper rechtstreeks bij hen huren en tickets bijvoorbeeld via Tix.nl boeken, of via een bij een reisorganisatie een pakket afnemen. Travelhome is één van de grotere Nederlandse partijen die een verzorgd camperpakket aanbiedt. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de steeds populairder wordende particuliere verhuur en uitruilportals.

De camper wordt rijklaar afgeleverd met een volle tank brandstof

Bij het geval van Cruise America haal je de camper op bij een depot. Vaak zitten deze depots buiten de stad langs een doorgaande weg. Je wordt door het bedrijf opgepikt en vervoerd naar de opslaglocatie. Het openbaar vervoer is doorgaans geen optie om er te geraken. Na een hoop papierwerk moet je verplicht een kwartier durend filmpje over de werking en aandachtspunten van de camper bekijken. Weliswaar enigszins slaapwekkend, maar wel belangrijk. Dan volgt de praktische uitleg bij het voertuig zelf. Hoe je de handrem bedient, waar de waterslang ligt en hoe het warm water werkt zijn toch handige dingen om te weten. Of dat je nooit de generator aan moet doen als je gaat slapen. En een van de gouden regels is dat je niet zonder begeleiding achteruit moet rijden. Je ziet namelijk werkelijk niets van wat er zich achter de camper bevindt. Nog even een rondje om de reeds aanwezige deukjes en krasjes op te nemen en je bent ‘good to go’.

Een depot iets buiten Atlanta waar de campers staan te wachten

Een depot iets buiten Atlanta waar de campers staan te wachten op het volgende tripje

Hit the road

We gaan op pad. Geen stoplicht sprintjes vandaag. Het is zaak om langzaam op te trekken. Het bestek begint al wat te rammelen in de lades. Het glaswerk in de kastjes laat zich al horen. In een rustig tempo breng ik de camper in beweging, om een paar honderd meter verderop alweer met remmen te beginnen voor een naderend stoplicht dat op rood springt. Alles met beleid om te voorkomen dat het servies rondvliegt. Het is een andere mindset dan rijden in een personenauto. Eenmaal op de brede highway aangekomen klimt de teller richting een snelheid van zeventig mijl en is het doortuffen en genieten van de rit. Af en toe eens een vrachtwagen inhalen. En verder gewoon met het verkeer meerijden. Op het dooie gemakje.

Nagenoeg altijd is een camper een automaat

Lynyrd Skynyrd loog in zijn hit ‘Sweet home Alabama’ niet over de blauwe luchten van Alabama

Een camper verslindt op een rit van een kilometer of 800 bijna 100 dollar aan brandstof

Op de camping

Met je camper van een kleine tien meter voel je je al een aardige baas. Zodra je het RV park opdraait treedt een Calimero effect op. Campers van het formaat touringcar zijn geen uitzondering. Uitklapbare zijpanelen, een joekel van een luifel en natuurlijk ontbreekt de Amerikaanse vlag van tenminste één bij één meter niet. Een kwart van het avontuur ligt verscholen in het RV Park.

Een formaat touringcar is niet heel ongebruikelijk op Amerikaanse campsites

Ook de iets oudere modellen zijn erg in trek

Eén van de iets meer luxe Ford modellen kom je ook veel tegen

‘Where you’re from?’ De standaard openingszin van een gesprek op het RV park. Een deel van de gasten behoort tot de ‘RV community’ en noemen zichzelf ‘fulltime travellers’. Vaak zijn ze gepensioneerd en hebben hun huis verkocht. Geschat wordt dat ongeveer een miljoen Amerikanen als RV nomaden leven. Ook Greg. Een babyboomer. Eind zestig, witte sportsokken, korte broek en sportschoenen. Een typisch Amerikaans voorkomen. Samen met zijn vrouw Karen en hondje Jacky reist hij het land rond. Al zes jaar. Idaho is hun thuisstaat, die ze vier maanden geleden hebben verlaten. De Integra Aspire, modeljaar 2015, is hun huis. Aanschafprijs: $ 200.000 dollar. ‘Worth every penny’, verkondigt Greg. ‘We’re living the dream’. Het RV park in Clarksdale is een tussenstop op hun pad om de rest van Mississippi te verkennen. Met een ‘safe travels’ nemen we afscheid.

Greg is met recht trots op zijn mobiele huis

Het kwaliteitsniveau van RV parks is uiteenlopend. Gemiddeld gezien overstijgt het de ‘Europese standaard’ niet. Sanitair is nagenoeg altijd aanwezig, wifi is lang niet overal gebruikelijk. Soms is het even zoeken naar een mooie plek. Maar ze zijn er zeker. Prachtige plekken langs een rivier of aan een meer. En altijd gezellig met een kampvuurtje en marshmallows.

In het Mc Farlandpark bij Florence is de camping prachtig gelegen langs de Tennessee River

Ook een mooie plek voor een camping; pal naast Graceland in Memphis

Iets buiten Nashville is het Nashville Shores Lakeside Resort een mooie campsite

Routes

Platgereden is het rondje door het westen van Los Angeles, San Francisco, Las Vegas en talrijke nationale parken. Niet verwonderlijk. Het is een prachtige route. Ook Route 66 is iconisch. En wat te denken van een rondreis door Florida. Minder bekend en bereisd zijn de andere zuidelijke staten. We maakten een mooi rondje met een muzikaal tintje van Atlanta – Florence – Tupelo – Memphis – Nashville en via de Smokey Mountains weer terug naar Atlanta. Feitelijk is er keuze te over voor geschikte routes. Een enorm land met joekels van campers.

Met een camper maakte ik op uitnodiging van Travelhome en Tix.nl een rondreis door de zuidelijke staten van de Verenigde Staten.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>