Camino: van Vézelay naar Saint Jean

Het is zes uur in de ochtend als een zacht klassiek piano-melodietje mij uit mijn droom ontwaakt. Een nieuwe dag op de Camino begint vroeg om de hitte tijdens de middaguren te kunnen ontwijken. Het is inmiddels half zeven en met de backpack op mijn rug loop is mijn neus achterna. De bakkerijen in Frankrijk zijn rond deze tijd vaak al open en de geur van warm brood is onweerstaanbaar. Ik ga onderweg naar Saint Jean.

Daar sta ik dan in Vézelay, een Frans dorpje dat (bijna) geen Nederlander zou kunnen aanwijzen op de landkaart als je het vraagt. Wanneer je de Camino hier begint sta je ook gelijk voor dilemma’s waar je eigenlijk niet op zit te wachten in de vroege ochtend. De Caminoroute bij Vezelay heeft twee varianten (via Bourges en via Nevers). De twee routes komen na een aantal wandeldagen weer bij elkaar. Om vervolgens te eindigen in Saint-Jean-Pied-de-Port, een stad die je wellicht liever in het begin had willen tegenkomen. Totdat je daadwerkelijk de wandeling hebt gemaakt, want dan begrijp je pas de unieke vijf elementen. De vijf hoofdelementen maken van deze lange-afstand-wandeling een levensveranderende belevenis en daarna begrijp je waarom Saint Jean het eindpunt is.

Non in Vezelay

Een non onderweg naar de ochtendmis in Vezelay

Een pelgrimage als de Camino is als het leven. Het ene moment zit je in een achtbaan van emoties om vervolgens al dobberend in een bergmeertje je af te vragen waarom die achtbaan ook alweer was. Je wil de wandeltocht strak organiseren en soms zelfs minutieus controleren vanaf het begin, waarna je er na een paar dagen achterkomt dat de planning al vele malen is aangepast. De ene dag loop je zonder problemen de kilometers weg terwijl je de volgende dag loopt te zwoegen om de voeten van de grond te krijgen.

Antwoorden op vragen komen bovendrijven op de meest onlogische momenten, maar verwonderlijker is dat je antwoorden krijgt waar je eigenlijk nog geen vraag voor had opgesteld. Een geestelijke rust die je moet koesteren ontwikkelt zich. Een “white noise” waarin je geest je -in een ultieme staat van vrijheid- nieuwe inzichten in het leven geeft.

De 5 hoofdelementen van Vézelay naar Saint-Jean Pied-de-Port

Wat heeft Frankrijk mij dan te bieden tussen deze twee dorpen vraag jij jezelf af?

#1 Rust en gemoedelijkheid

Daar ga je dan op vakantie. De stress zit nog volledig in het lichaam en pas na een paar dagen kan je daadwerkelijk volledig ontspannen. Je hersenen slaan niet gelijk op hol bij het zien van een mobiele telefoon. Je komt terecht in je vakantiemood.

Laat je laptop vallen, gooit je autosleutels in de kast en laat (bijna) alles achter. Alleen een rugzak die je kan dragen gaat mee. Kan jij de juiste keuzes maken wat je mee moet nemen? Dat is gemakkelijk gezegd door een reishongerige avonturier hoor ik je denken, maar wat is je probleem? Is het soms geld, of afspraken of toch je gezin? Maak dan één keer in je leven de belachelijk leuke keuze om het te gaan doen. Om deze wandeltocht van ongeveer een maand te maken. Als je gezin te belangrijk is, neem ze dan gezellig mee. Alhoewel ik aanraad om ze niet in de rugzak te stoppen. Het moet wel leuk blijven hè.

Je hebt zelf niet meer door hoe gehaast het leven aan je voorbij gaat. Daar kan je van de Fransen nog wat leren. De wandelingen door de bossen, ruim de tijd nemen voor een lunch en gewoon rustig nadenken tijdens het wandelen over alles wat er maar in je op komt. De Fransen werken om te kunnen genieten van het leven. Iets wat bijzonder positief is voor je bloeddruk. De omgeving is prachtig en zorgt voor de nodige inspiratie en blijkbaar zijn niet alle Fransen arrogant. Ze zijn zelfs zeer sociaal betrokken.

Frans landschap tijdens de Camino

Kijk goed om je heen tijdens je pelgrimage. De natuur heeft veel mooi’s te bieden

#2 Gezamenlijk koken

Je weet nooit wie je tegenkomt wanneer je aanklopt bij een nieuwe slaapplek. Taalbarrières, tegenovergestelde karakters of andere eetgewoontes. Je leert veel van elkaar als je samen tot een samenstelling van een menu komt. In Frankrijk is het misschien 1 op de 20 keer niet mogelijk om zelf te koken, maar sta niet raar op te kijken als je gewoon verwacht wordt om netjes aan te schuiven bij het avondeten van een gastgezin.

Het eten is in Frankrijk een belangrijk onderdeel van het leven. Goed gevulde groentewinkels, bakkerijen op elke hoek van de straat en rijkgeurende kazen laten je watertanden. Het is daarom belangrijk om te weten dat als je met de Fransen gaat eten, je altijd zorgt voor een viergangendiner. Voor minder staan ze toch een beetje raar op te kijken, ook al zit je aan een budget. We beginnen met een salade en brood, volgend met een hoofdgerecht. Het hoofdgerecht is vaak een simpel pasta- of rijstgerecht, aangezien we toch voor een pelgrimsprijs veel power willen binnenkrijgen. Het tussengerecht is brood met een heerlijk stukje kaas, gevolgd door een klein toetje.

Van alle maaltijden die ik heb gekookt gedurende mijn reis is het altijd gelukt om de prijs rond de 4 á 5 euro per persoon te houden. Met altijd een viergangenmenu als resultaat.

#3 Op sterven na dood

Zeker als Nederlander is het Franse landschap even wennen. Het wandelen is door de hoogteverschillen een stuk zwaarder dan in de polder. Het golvende landschap verandert langzaam aan in steile klimmen wanneer je dichterbij Saint Jean Pied-de-Port komt.

Ik had geen hikingstok bij me. En dit standbeeld van een pelgrim wilde het niet afstaan. Zeker voor de oudere wandelaars is een wandelstok zeer nuttig vanwege de oneffen paden

De slaapplaatsen zijn van zeer hoge kwaliteit. De voorzieningen zijn schoon, goed bijgehouden en vaak dichtbij een supermarkt. Een nadeel is wel dat er niet altijd op fijne afstanden een goedkope slaapplaats te vinden is. Diverse malen heb ik rond de 38 km gelopen om bij een volgende albergue of refugio te komen.

Pelgrimsschoenen bij een refugio bij Vezelay

Oude pelgrimsschoenen van Huberta en Arno. Dit Nederlandse echtpaar runt een van de beste refugio’s genaamd “L’esprite de Chemin” op 1 dag wandelen na Vezelay

Een echte aanrader is om tijdens de lange wandelingen je maaltijd onderweg alvast in te slaan. Na een uitputtende dag is niets zo vervelend dan nog op zoek te moeten naar een supermarkt. Je wilt dan liever nog even een paar bezienswaardigheden van de stad bezoeken en daar je energie in steken. Mocht je een interessante stad als eindpunt van je wandeling hebben, zorg er dan voor dat je ongeveer rond 14:00 uur aankomt in de stad. Dit geeft je normaal gesproken genoeg de tijd om de hoogtepunten van de stad te bezoeken voor het avondeten.

In Frankrijk staan spooksteden. Pittoreske communes waarbij het merendeel van de huizen is verlaten en dichtgetimmerd. Het verval is soms maar moeilijk te bevatten. De jeugd vertrekt op jonge leeftijd naar de grote steden voor werk en een sociaal leven.

#4 De hulpmiddelen

Het Franse landschap bied oneindig mooie uitzichten en de bewegwijzering is zeer duidelijk. Ik loop de route zonder map of routeplanners en het is zeer gemakkelijk om de markeringen te volgen. De Association van de Camino helpen je veel met een zeer duidelijke website, mocht je hulp nodig hebben.

Markeringen Santiago op de Camino naar Vezelay

Langs de route vind je markeringen die ervoor zorgen dat je de juiste route naar Santiago neemt

Op deze website vind je alle slaapplaatsen, hoeveel kilometers er tussen de steden zit en welke voorzieningen je onderweg vindt zoals bakkerijen, supermarkten en watertappunten. Mocht deze website niet voldoende zijn, dan raad ik Santiago.nl aan. Met de interactieve map kan je de route zeer nauwkeurig inzien en kan je aangeven of je de slaapplekken langs de route toonbaar wil hebben.

Er zijn kleine verschillen in de twee websites mbt slaapplekken. Ik heb van beide websites diverse slaapplekken geprobeerd en alles was zoals het op de website was aangegeven. De keuze is wat mij betreft dan ook gevoelsmatig, welke website je het meeste zal gebruiken.

#5 Wegisweg

Na een kleine 1.000 kilometer kom je dan uiteindelijk aan in Saint Jean Pied-de-Port. Het Wegisweg van Harry Potter. Op de Wegisweg kocht Harry zijn eerste schoolspullen en toverstok. De plek waar je alle kleding, schoenen en accessoires kan kopen. Het krioelt hier van de zoekende pilgrims die op zoek zijn naar het startpunt van de Camino Frances. Frisse gezichten die in de komende maand worden omgetoverd tot geharde wandelgrimassen.

Aangekomen in Saint Jean moet ik even bijkomen van de shock. Van twee maanden volledige rust op de Camino kom ik terecht in de aorta van de Camino. De drukte en geluiden overweldigen mij en ik heb het even een uurtje op mij in moeten laten werken voordat ik weer verder kon. Als wandelaar vanaf Vezelay voel je jezelf een veteraan op het gebied van de Camino. Je leven zit al volledig in structuur. Alle winkels zijn handig voor beginnende Caminoïsten, maar zijn niet besteed aan de veteranen.

Ostabat is een boerendorpje dat voor veel pelgrims de laatste stop is voor Saint Jean-pied-de-port

De commercie druipt van de Camino Frances af. Zowel positief als negatief. Maar hierover meer in het volgende artikel Camino Frances: de ultieme lange afstand wandeltocht voor beginners.

Roger

Sinds zijn geboorte heeft Roger last van reishonger. Na een aantal jaren in Italië (Venetië en het Gardameer) en trips naar Australië, Lapland en Cuba is de honger nog lang niet overwonnen. Het ontdekken van nieuwe culturen zijn een belangrijk drijfveer voor zijn reizen. Daarom is de backpack opnieuw ingepakt voor een ambitieus plan, het rondreizen van de wereld.
Roger
 1. Beste Roger, fantastisch om te lezen.
  Ik ben 71 jaar ik ga half april 2020 de Camino lopen vanaf Vézelay net als jij hebt gedaan, is dit te doen?
  Heb jij nog noodzakelijke tips voor de Route naar Saint Jean Pied de Port die echt van belang zijn?
  met vriendelijke groet, Rijk

  • Roger, heb jij ook nog tips voor de Camino Frances, zodat ik gezien mijn leeftijd dit redelijk kan volbrengen? Min conditie is goed, het enige waar ik een beetje mee worstel is, hoe regel ik een zekere slaapplaats en wat moet ik aan eten voor onderweg meenemen buiten voldoende water er noten en gedroogd fruit?

  • Hallo Rijk, super leuk om te horen dat je deze geweldige uitdaging aangaat.

   Een aantal dingen waar je rekening mee kan houden zijn: startdatum. Ik weet niet hoe je naar Vézelay gaat, maar openbaar vervoer (trein) gaat tegenwoordig maar 2 tot 3 keer per week.

   De genootschap is geweldig in de stad. Ze zijn gevestigd vlak naast de kathedraal, ze geven je allerlei papierwerk als slaapplaatsen, afstand tussen de verschillende plaatsen waar je langskomt etc. Let erop, voornamelijk in de talen Frans, Engels of Duits.

   Op de route naar Saint Jean Pied de Port is het gebruikelijk een dag van te voren te bellen dat je ergens wilt overnachten. Ik heb zelf nooit problemen gehad een slaapplek te bemachtigen. Dit gaat voornamelijk in de Franse taal. In het begin van de wandeling vroeg ik vaak de mensen bij wie ik overnachtte of ze wilde bellen (doen ze altijd voor je) maar na een paar dagen had ik zelf de basis zinnen al onder de knie.

   Qua eten is een stokbrood met een kaas in Frankrijk zeker aan te bevelen. Zeker het brood is geweldig, goedkoop en een goede vuller.

   Voor je eerste dag raad ik je aan niet te wild te doen. Het wennen aan in heuvelig landschap wandelen kan soms pittig zijn. Wandel daarom lekker naar l’Esprite de Chemin, een van mijn beste slaapplekken. Die ik heb gehad in mijn verschillende camino’s en ze verzorgen het eten. Daarnaast heb ik om er even in te komen een voordeel. Een Nederlands koppel is eigenaar en zijn ervaren Caminanten. Zal er verder niet meer over vertellen. Dit mag je zelf ontdekken.

   Zo kan ik nog waarschijnlijk nog bladzijden volschrijven, maar ik probeer het beknopt te houden voor je. Zorg voor genoeg droge sokken om tijdens de wandeling te kunnen wisselen en bij vertrek uit Vézelay moet je zeker in de ochtend naar de kathedraal voor de pelgrims-mis. Ze zegenen je voor een goede en leerzame Camino. Want zeg nou zelf, je bent nooit te oud om te leren.

   Succes met je wandeling Rijk, en voor meer vragen of specifieke dingen kun je altijd nog een extra bericht achterlaten.

   Groet,
   Roger

 2. Jasmijn zegt:

  Hoi Roger,

  Ik wil aankomende zomer graag vanaf Vezelay naar Santiago lopen. Kunt u me vertellen hoe lang ik dan ongeveer onderweg zal zijn?

  • Hoi Jasmijn,

   Ga er vanuit dat je er 2 maanden over doet. Dit is tussen de 25 a 30 kilometer per dag. Dan moet je wel de Camino Frances aanhouden in Spanje. Mocht je vanuit Saint Jean Pied de Port de Camino del Norte willen volgen dan moet je er zeker een week extra bij op tellen.

   Mocht je nog meer vragen hebben, dan help ik je graag.

   Groet,

   Roger

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>