Buen Camino; de voorbereiding

Echte thru-hikers en lange afstandswandelaars zullen er de hand wellicht niet voor omdraaien. Bij mijzelf begint langzaam door te dringen wat ik mijzelf als daadwerkelijk doel heb gesteld. In mijn spontaniteit zet ik doelen neer die vaak als optimistisch bestempeld kunnen worden. De ongeveer 2.000 km wandeling van “de Camino” van Nijkerk (gld) naar Santiago de Compostella in Spanje staat ook bij mij wel boven de gemiddelde uitdaging. Een avontuur dat ik zonder al te veel voorbereiding begin. Dus, wat denk je ervan; ga je mee op reis…

Voor Floortje Dessing is het “business as usual”. Op bezoek bij het einde van de wereld. De plekken waar je afgezonderd van alle privacy rellen kan wonen en leven. Voor mij is het de eerste keer en een hele uitdaging om bij het einde van de wereld te komen. Wat zijn noodzakelijke items om mee te nemen en wat is eigenlijk alleen maar extra of onnodig gewicht tijdens de Camino? Voordat ik daar op terug kom, leg ik eerst even kort uit wat ik nu daadwerkelijk ga doen.

De Camino

Romeinen waren legendarische wegenbouwers. Niet voor niets leiden alle wegen naar Rome, toch? De Spaanse wandelroute van de Camino is van oudsher ook gedeeltelijk een oude handelsroute van de Romeinen. De Finisterrae was de Latijnse naam van deze weg, ofwel ‘de weg naar het einde van de wereld’. Waar Floortje de voor ons tegenwoordige einde van de wereld opzoekt, ga ik opzoek naar het “oude” einde van de wereld van de Romeinen. Op zoek naar de kathedraal in Santiago waar apostel Jakobus de Meerdere een groot aandeel in heeft gehad. Na een bezoek aan de kathedraal loop ik nog een kleine 90 km door om de Finisterrae route af te ronden.

Schaduw van een Pelgrim onderweg op de Camino de Santiago

Schaduw van een pelgrim onderweg naar Santiago

Groeien als een boom

Maar hoe kan ik dan zeggen dat ik de Camino ga wandelen terwijl ik in Nederland start en niet aan de Finesterrae? De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella heeft zichzelf ontwikkeld. De kathedraal is de boom boven de grond, en de paden naar Santiago vanuit alle Europese landen zijn de wortelen. Door de jaren heen zijn drukke paden ontstaan, nieuwe paden ontdekt en paden in de vergetelheid geraakt. Een groot netwerk aan paden heeft zich ontwikkeld na alle religieuze strubbelingen in de middeleeuwen.

Het ontstaan van de Camino de Santiago stamt uit de 9de eeuw toen volgens de toenmalige bronnen het graf van de heilige Jacobus werd ontdekt in Santiago. De routes naar Santiago zijn van die tijd altijd bewandeld door pelgrims, maar is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen.

Hollanders doen ook mee

In 2017 was er een nieuw record van 301.006 pelgrims. Hiervan is 44% Spaans, 16% Italiaans en 14% Duits. De overige wandelaars, fietsers of paardrijders komen uit alle overige landen. En niet alleen Europeanen. De Amerikanen zijn bijvoorbeeld goed voor een 10% van alle pelgrims. Percentages van Nederland zijn niet beschikbaar, maar wij zijn goed voor een paar duizend pelgrims per jaar. In het jaar 2018 ben ik één van de Nederlands die aan de wandel gaat en kies ik ervoor om vanuit mijn geboorteplaats te vertrekken. Dit om het gehele verhaal van begin tot het “oude” einde te kunnen volbrengen.

Kasteel van Wijk bij Duurstede

Kasteel van Wijk bij Duurstede

Elk kledingstuk opnieuw bekeken

En daar sta ik dan met mijn goede gedrag voor mijn uitpuilende kleding kast. Naast me op de grond staat mijn backpack en ik realiseer me dat er serieuze keuzes gemaakt moeten worden. Stap voor stap elimineer ik materialen die niet nodig zijn voor de wandeltocht. Mijn pakken, stropdassen en blouses zijn een gemakkelijke prooi. Het voelt goed om al veel kledingstukken aan de kant te kunnen schuiven. Maar nu begint het gevecht met mijn hersenen. Hoeveel paar sokken, ondergoed of T-shirts neem ik mee? Welk comfort wil ik tijdens mijn Camino en wat is er daadwerkelijk nodig om zonder teveel kilo’s het einde van de wereld te halen. Voor de liefhebbers, dit is ongeveer wat ik meeneem.

  • 3 onderbroeken; 3 paar sokken; 1 paar hardloopschoenen
  • 1 set hardloopkleding; 3 polo shirts; 1 vest
  • 2 lange broek; 1 korte broek; 1 hoed
  • 2 zonnebrillen; tablet; Eurostekker met snoertjes;
  • telefoon; Nikon 3400D; drone
  • backpack; jas; regenponcho
  • tandenborstel; tandpasta; floss draad
  • gel; scheermes; lampje
  • extra batterijen; Multitool Leatherman wave
  • Paracord; naald en draad; first aid kit
  • paspoort en Camino credential
  • geld en bankpas
  • 2 thermoskannen
  • hooikoorts medicatie

In totaal net iets onder de 10 kilo.

Trainen voor de wandeltocht

Eerlijk gezegd begon ik pas aan trainen te denken toen mij deze vraag werd gesteld een paar weken geleden. Op internet zijn diverse schema’s mooi weergegeven, maar ze doen mij niet zoveel. Ongeveer 90 procent van mijn werktijd ben ik al fysiek aan het werk buiten. Schrijf ik hier nu daadwerkelijk mijn zelfoverschatting op het digitale papier? Het plan is om dagelijks rond de 30 km te wandelen. De uitdaging van deze route is om dit na een maand nog steeds vol te kunnen houden. De passie, de uithoudingsvermogen en de doorzettingskracht zullen een serieuze uitdaging zijn, maar om dat te training ben ik te laat. Soms is het mooier om het avontuur gewoon aan te gaan. En ja, ik hoor je denken. We spreken elkaar over een paar weken wel met hoe het nu echt voelt.

Een uitdaging

De komende maanden zullen alle uitersten van hiking naar boven komen. Van de gebruikelijke pijntjes, en niets is zo verraderlijk als het weer. Omdat mijn Camino een lange wandeling is, deel ik het voor mezelf op in drie delen. Het eerste deel is naar Vézelay, het tweede deel naar Saint-Jean-Pied-de-Port en het laatste deel is uiteraard naar Santiago de Compostella. Ik spreek jullie weer wanneer ik aankom in het Franse Vézelay.

Roger

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>