Ontdek het magische oosten van Ierland

Eén van de beroemdste begraafplaatsen ter wereld is de Vallei der Koningen vlakbij Luxor in Egypte. De laatste rustplaats van de farao’s. Ierland heeft een soortgelijk gebied. Weliswaar geen versierde graftombes met mummies, maar toch. De Boyne Valley in het oosten van Ierland is op een andere manier indrukwekkend.

Mythische plek

Ver voor de bouw van de piramides was het gebied van Brú na Bóinne al bevolkt. De drie archeologische vindplaatsen Knowth, Newgrange en Dowth nabij de rivier Boyne maken deze plek zo bijzonder. Tal van geheimen zitten nog verstopt in de grond van deze Unesco werelderfgoed site. Het zijn namelijk eeuwenoude graftombes, waarin de nodige voorwerpen en kunstobjecten zijn ontdekt. Nog steeds wordt er gezocht naar nieuwe graftombes.

Dwars door Knowth loopt een lange gang waaraan verschillende graftombes liggen. Dit is de meest indrukwekkende van de drie. Van buiten is het ook niet alleen een grote groene heuvel met leuk uitzicht omringd door een keurig grasveld. In de stenen die de muren vormen is namelijk duizenden jaren oude graffiti te bewonderen. Vormen en namen zijn in de keien gehouwen. En bovenal voelt Brú na Bóinne aan als een mythische en mysterieuze plek.

rivier Boyne
archeologische vindplaats Knowth
Brú na Bóinne - Boyne Valley
grafheuvel van Knowth
Dwars door Knowth loopt een lange gang waaraan verschillende graftombes liggen
duizenden jaren oude graffiti Knowth

Actie op de Boyne

Tien kilometer stroomopwaarts heeft langs de rivier Boyne 350 jaar geleden een ware veldslag plaatsgevonden. De Battle of the Boyne is de geschiedenisboeken ingegaan als een strategische veldslag waarin de rivier een sleutelrol speelde. Onze Willem III vocht met zijn manschappen tegen zijn schoonvader King James II en won uiteindelijk door de smalle rivier over te steken. De Battle of the Boyne visitor centre is ondergebracht in een oud statig herenhuis en geeft een mooi inzicht en veel informatie over één van de belangrijkste gebeurtenissen in de Ierse geschiedenis.

Vandaag de dag verkeert de Boyne in rustiger vaarwater. Perfect vaarwater voor een boottochtje zelfs. Met een boot die naadloos bij deze omgeving past. De Ierse currach is een houten en wendbare boot die vooral bekend is geworden van Game of Thrones, dat Ierland vaker als decor heeft gebruikt. Ross is een praatgrage kerel en organiseert met zijn bedrijfje Boyne Boats rondvaarten in zo’n speciale en zelfgemaakte boot. Want dit zijn tevens de originele boten die in de hitserie zijn gebruikt. Nog steeds verhuurt Ross de boten voor films en series. We peddelen in stijl door het prachtige herfstlandschap van County Meath.

Battle of the Boyne Visitor Centre
rondvaart Boyne Boats
boottocht Boyne Valley
boottocht met Ierse currach op de Boyne

Volg gewoon de rivier

Daar waar de Boyne in verbinding staat met de Ierse Zee ligt Drogheda. Dit is de metropool van de regio en de zesde grootste stad van Ierland. Vanaf de Martello Tower naast het Millmount museum is de slingerende Boyne goed zichtbaar. Alhoewel Drogheda met net 35.000 inwoners nog van bescheiden omvang is heeft de stad geen al te beste reputatie vanuit het verleden. Geïnitieerd door het drugscircuit hebben er de afgelopen jaren meerdere incidenten plaatsgevonden. Tijdens een wandeling door deze oude stad merk ik hier niets van. De indrukwekkende St. Peter’s Church steekt fier boven de stad uit. Verderop staat de tweede blikvanger van de stad. De St. Laurence Gate is het gerestaureerde restant van de oude stadsmuren en lijkt op een klein kasteeltje.

Voor een echt kasteel is Trim de aangewezen plek. Ongeveer dertig kilometer stroomafwaarts, uiteraard langs de rivier Boyne, staat Trim Castle. In de 12e eeuw werd het kasteel beschouwd als het grootste van Europa. Met muren die op plekken drie meter dik zijn was het ook een fort. De maquette die in de toren staat geeft een mooi beeld van de vroegere omvang het kasteel. Via smalle wenteltrappen dwaal je door de talloze ruimten in het kasteel. Vanaf het dak is het uitzicht prachtig over de uitgestrekte landerijen rondom Trim. Het kasteel vertolkt een hoofdrol in het jaarlijkse Púca Halloween Festival. Een processie met de Púca voorop en gevolgd door tal van geesten trekt dwars door Trim en eindigt bij Trim Castle, alwaar het feest ter ere van Halloween losbarst.

Drogheda Town Center
Drogheda Gateway to the Boyne Valley
St. Laurence's Gate Drogheda
de Martello Tower naast het Millmount museum
St Peter's Church Drogheda
Trim Castle
Trim Castle
Trim Castle
Trim Castle
Trim Castle

Nog meer kastelen

Niet geheel verrassend stroomt de Boyne door de achtertuin. Een stuk jonger maar nog altijd bewoond is Slane Castle. En nog steeds in handen van de Conyngham familie die het liet bouwen. Lord Henry staat tegenwoordig aan het roer bij het kasteel. Een echte zakenman. Slane Castle is al jarenlang het decor van de grootste popconcerten in de buitenlucht. Diverse beroemde artiesten hebben opgetreden, overnacht of albums opgenomen in Slane Castle. Onder meer U2 is vaste gast. Daarnaast heeft het kasteel een restaurant en worden de prachtig gedecoreerde ruimten aangeboden voor evenementen. De paardenstallen achter het kasteel zijn verbouwd tot een serieuze whisky distilleerderij waar Slane Irish Whisky wordt geproduceerd. Een rondleiding door de prachtig verbouwde complexen eindigt in het proeflokaal alwaar alle smaken van deze steeds populairder wordende whisky de revue passeren. En niet te vergeten; Slane Castle is het ook nog gewoon het woonhuis van Lord Henry en zijn gezin.

Slane Castle
Kasteel in Slane
Slane Castle Boyne Valley
Slane Castle
Slane Castle
Slane Irish Whisky
Proeflokaal Slane Irish Whisky

Een reis door de tijd

Een reis door Ireland’s Ancient East is een aaneenschakeling van mythische ervaringen en verhalen van een verleden dat nog lang niet ontrafeld is. De rivier Boyne leidt al kronkelend door het landschap de weg naar tal van interessante plekken. In de periode rond Halloween staat County Meath met onder het Púca Halloween Festival ook nog eens bol van de activiteiten die de mysterieuze sfeer nog eens versterken. En dat alles op nog geen drie kwartier rijden van hoofdstad Dublin.

Boyne Valley Drive - een reis door de tijd

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>