Zandwegen omringen het busje waarin wij rijden. Niemand weet eigenlijk precies waar we rijden. De nacht is in aantocht, dit is te zien aan de schemering en de felle kleuren die de zonsondergang achterlaat. Het busje schudt wild heen en weer door de stenen die op de weg liggen. Dan stopt de Tsjechische ‘chauffeur’ Martin achter het stuur het busje op een kruispunt. Moeten we links of rechts? Alma, de Deense metgezel, blijft in het busje met haar benen tegen het dashboardkastje zitten. Susan, de Duitse vrouw die meereist, springt uit het busje en gaat naast Martin staan kijken naar de bewegwijzering. Veel kunnen we er niet van maken, aangezien we geen idee hebben waar we heen moeten. Ik loop rustig heen en weer over het pad met mijn camera en maak overal foto’s van. Toch hebben we de weg nog niet gevonden. Alle bomen lijken op elkaar maar worden met de kilometer dat we dieper het bos inrijden angstaanjagender. Dan zien we koplampen iets verderop.

Glenelg River Road

Zandwegen leiden je door dit grote nationaal park. Glenelg River Road staat op de bewegwijzering. Linksaf dus!

Overnachten op een afgelegen kampeerplaats

Uiteindelijk rijden we de richting uit waar de lichten vandaan komen. Wat zullen we aantreffen? We hebben op deze route tot zover al heel vaak benoemd dat we waarschijnlijk niemand zullen tegenkomen, het tegendeel wordt bewezen. Susan springt uit het busje en loopt richting de twee oude mannen die diep in het bos aan het kamperen zijn. ‘Hello! Can I ask you something?’ begint Susan. ‘Oh, yeah sure!’ antwoordt de Australiër met het herkenbare accent. De oude man stapt op uit zijn stoel en loopt richting Susan. Nadat Susan een tijdje heeft staan praten, zie ik dat de man wild wijst in een richting nog verder op de weg waar wij al rijden. Susan rent terug naar het busje en vertelt ons dat we op de goede weg zitten maar dat het nog wel een paar kilometer rechtdoor is.

Martin start het busje en we rijden weer. Het is onderhand compleet donker en soms als we een bocht om rijden op de zanderige weg zien we, door het licht van de koplampen, de weerkaatsing van ogen in het struikgewas. Wat zal het zijn? Een kangoeroe? Een wallaby? Een wombat misschien? Er schiet van alles door mijn hoofd.


Bij elke bocht wordt er heel rustig gereden omdat er weer een ‘straatnaam’ wordt aangegeven, en de eerste drie keer ploffen we teleurgesteld terug in de stoel. Uiteindelijk als het na middernacht is, valt ons oog op een naambordje met ‘Glenelg River Road’, het enthousiasme is te voelen in het busje en we zijn ineens allemaal klaarwakker. Iedereen volgt de route van de bus en eindelijk vinden we een groot bord waarop ‘Boreang Campground’ staat. Uiteindelijk op de plek van bestemming is het snel tijd om het bed op te zoeken na een lange reis.

De volgende ochtend voelt aan als een magisch moment: je stapt het busje uit en staat midden op het terrein en overal om je heen springen wallaby’s en kangoeroes om je heen, de een groter dan de ander. Ook de kookaburra’s kijken je nieuwsgierig aan of je nog iets te eten hebt. Het is overigens verboden om deze dieren te voeden!

zonsopkomst Boreang Campground

De zon prikt vroeg in de ochtend door de bomen en de serene rust zorgt ervoor dat je uitgerust wakker wordt

Wallaby is de naam die wordt gegeven aan verscheidene soorten kleine tot middelgrote kangoeroes. Er is echter geen vaste grens die stelt wanneer een kangoeroe een wallaby is, en wanneer niet

Kleine kangoeroes worden wallaby’s genoemd; er is echter geen vaste grens die stelt wanneer een kangoeroe een wallaby is, en wanneer niet

De kookaburra of gewone kookaburra of lachvogel (Dacelo novaeguineae) is de grootste ijsvogelsoort. De naam lachvogel slaat op de roep van deze vogel die erg op de menselijke lach lijkt.

Een kookaburra (ijsvogelsoort) wordt door zijn roep die erg op de menselijke lach lijkt ook wel een lachvogel genoemd

Boreang Campground: het ware outbackgevoel

De rit naar de kampeerplek toe is echt fantastisch. Bijna magisch: een fantastisch vergezicht van weilanden en safari-achtige velden. De emoes staan te grazen in de weilanden, de kangoeroes springen de weg op en blijven nieuwsgierig staan kijken, waarna ze weer verder springen en ergens tussen de struiken in het weiland blijven staan om zich bij de andere kangoeroes te voegen. Mooie bergen aan de horizon die het gebied omsluiten en de rode zandweg die je het echte ‘outback-gevoel’ geeft. Dit gevoel wordt nog versterkt door de toiletten die niet kunnen doorspoelen, houten hutjes, geen elektriciteit en de grote spinnen, kangoeroes, wallaby’s en de kookaburra’s en niet te vergeten: de intense rust die de plek heeft.

Deze centraal gelegen kampeerplek is absoluut niet duur, het kost je wel wat moeite om het te vinden, maar de weg er naartoe is echt waanzinnig mooi en laat je het echte Australië zien. Althans het Australië waar ik naar op zoek was. We hebben hier overnacht omdat we een driedaagse rit over de Great Ocean Road deden op dat moment, en dit een hele toffe plek was die we via het internet geboekt hebben.

Boreang Campground ligt in het enorme gebied Wonderland Ranges in de staat Victoria, Australië. In dit gebied heb je veel toeristische trekpleisters waaronder: Halls Gap, Mackenzie Falls, Zumsteins en The Balconies. Om hier te komen moet je geen hoogtevrees hebben: sommige stukjes rijden dicht langs de afgrond of geven je een prachtig panoramazicht over een groot bebost gebied.

Safari-achtige taferelen onderweg naar Boreang Campground

Safari-achtige taferelen; emoes lopen over de weilanden, de bergen omsluiten dit fantastische stukje Australië

Ik ben hier met mijn medereizigers een nacht gebleven, maar had hier zeker langer willen blijven. Uiteindelijk met pijn in ons hart hebben we deze fantastische plek verlaten om verder te gaan op onze reis over de Great Ocean Road.

The Grampians

The Grampians, of Gariwerd zoals dit park ook wel wordt genoemd, is sinds 1984 officieel benoemd als nationaal park en staat sinds 2006 op de Australian National Heritage List, om het park in al zijn glorie zo mooi mogelijk te kunnen houden. Dit nationaal park beslaat een gebied van meer dan 1670 km2 en is daarmee een van de grote nationale parken van het land, en zeker de moeite waard om heen te gaan!

Laatste berichten van Koen (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>