Boottochten zijn in New York erg populair. Dat is niet zo gek, als je bedenkt dat New York compleet wordt omgeven door water! Vier van de vijf wijken (Manhattan, Staten Island, Brooklyn en Queens) zijn zelfs eilanden. Er zijn dan ook veel verschillende rondvaarten om uit te kiezen, zowel overdag als 's nachts, die in tijd variëren van 75 minuten tot 3 uur.

Uitzicht over New York bij zonsondergang

Reishonger ging ‘cruisen’ in NYC en brengt verslag uit!

1. Boottocht om Manhattan in 3 uur

Ik begon mijn stedentrip New York met een boottocht om het hele eiland Manhattan. Dit deed ik met Circle Line Cruises, waarvan de boten vertrekken vanaf Pier 83 in het westen van Manhattan. Nadat de boot de pier verlaat, vaar je in zuidelijke richting over de Hudson Rivier. Al snel zie je de immens hoge wolkenkrabbers van het Financial District in Lower Manhattan opdoemen. Hoe dichterbij je komt, hoe indrukwekkender de gebouwen zijn. Vooral de gigantisch hoge Freedom Tower is prachtig om te zien. Een goed begin van de rondvaart!


Natuurlijk staan er nog meer highlights op het programma. Bij het zuidpunt van Manhattan zet de boot koers richting Ellis Island en het Vrijheidsbeeld, waar je zó dicht langs vaart dat je alle details van het beeld goed kunt zien. Vervolgens doorkruis je de baai en vaar je richting de oostkant van Manhattan, onder de Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge door.

De skyline van Lower Manhattan, New York

Midtown Manhattan, New York, gezien vanaf de Hudson River

Hierna vaar je langs de oostkant van Manhattan omhoog. Onderweg zie je onder andere het Empire State Building, het Chrysler Building, het stadion van de New York Yankees en de statige huizen van de Upper East Side. Petje af voor onze gids David, die bijna de gehele boottocht live commentaar geeft én het interessant weet te houden. Hij vertelt met de nodige humor en New Yorkse flair over de bezienswaardigheden en wijst steeds aan wat we allemaal kunnen zien. Daardoor krijgen we in 3 uur écht een hele goede indruk van New York.

Aan de noordkant van Manhattan is niets meer te merken van de drukte van Midtown. Hier zie je alleen de Hudson River en de omliggende bossen. Om met de woorden van David te spreken: “there’s absolutely nothing here, but that’s the point!‘. Vanaf de noordkant brengt de kapitein ons via de Upper West Side weer terug naar Pier 83.

Cruising NYC: er zijn ontzettend veel boottochten om uit te kiezen!

De bekendste bezienswaardigheden van New York, zoals het Vrijheidsbeeld, het Financial District, de skyline van Lower Manhattan en de Brooklyn Bridge zie je allemaal tijdens de eerste helft van de rondvaart. De laatste anderhalf uur vaar je langs plaatsen die níet iedere toerist in New York te zien krijgt, omdat deze plaatsen te ver van het centrum liggen om te voet of met het openbaar vervoer te bereiken als je maar een paar dagen in de stad bent. Dat is aan de ene kant heel leuk, en zeker als je de tijd hebt is het fijn om ontspannen om je heen te kijken en naar het commentaar van de gids te luisteren. Aan de andere kant is de eerste helft van de rondvaart zó’n opeenstapeling van hoogtepunten, dat de tweede helft wat kan tegenvallen. Als je aan een strakke tijdsplanning gebonden bent, kun je misschien beter een rondvaart kiezen die zich tot de highlights rondom Lower Manhattan beperkt.

De skyline van New York is bij zonsondergang op zijn best. De wolkenkrabbers krijgen door het licht van de ondergaande zon een bronzen/gouden gloed

In het donker fonkelt de skyline van New York je met honderden lichtjes tegemoet

2. Sunset cruise rond Lower Manhattan

Ook maakte ik een sunset cruise langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het zuiden van Manhattan, zoals Ellis Island, het Vrijheidsbeeld en de wolkenkrabbers in het Financial District. Daarnaast gaat de boot een stukje de East River op, onder de Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge door. Bij het gebouw van de Verenigde Naties keert de kapitein om en vaar je dezelfde route terug. Je ziet de bezienswaardigheden dus van twee kanten. Bij het Vrijheidsbeeld legt de kapitein de boot even stil, waardoor je alles goed kunt zien. Volgens sommigen heb je vanaf het water zelfs een beter uitzicht op het beeld dan vanaf het eiland zelf.

Het Vrijheidsbeeld bij zonsondergang: prachtig om te zien!

In New York maakte ik een boottocht bij zonsondergang
Het leuke aan deze cruise is dat je in korte tijd veel verschillende perspectieven van New York ziet. De rondvaart start terwijl het nog licht is, terwijl je gaat varen zet de zonsondergang in en als je terugkomt is het donker en zie je overal lichtjes branden. Veel wolkenkrabbers reflecteren het licht van de ondergaande zon en krijgen een mooie bronzen/gouden gloed. Daarbij is het uitzicht op de skyline van New York, met op de achtergrond de ondergaande zon en de gekleurde lucht, echt fantastisch. Bij Circle Line Cruises heet de tour die ik deed de ‘Harbor Lights Cruise’. Het duurt ongeveer 1,5 uur en is zeker een aanrader. Dit is één van de leukste dingen die ik tijdens mijn week in New York heb gedaan! Je kunt deze boottocht ook overdag maken; dan heet hij de ‘Landmark Cruise’.

Praktische tips voor een boottocht met Circle Line Cruises
Kies je net als ik voor een rondvaart met Circle Line Cruises? Dan heb je misschien iets aan onderstaande tips:
– Als je ongeveer 30 minuten voor vertrek aankomt, heb je over het algemeen nog ruim keuze in zitplaatsen. Wil je verzekerd zijn van de beste plaatsen, dan kun je natuurlijk nog eerder gaan.
– De dichtstbijzijnde metrohalte bij Pier 83 (het vertrekpunt) is Times Square. Vanaf hier is het nog minimaal 15 minuten lopen naar de pier, dus houd hier in je planning rekening mee.
– In de zomer is zonnebrandcrème geen overbodige luxe. Zelfs als het bewolkt is, kun je snel verbranden op het water.
– Een rondvaart met Circle Line Cruises is inbegrepen bij de New York CityPASS (keuze uit diverse rondvaarten, maar niet geldig op het gehele aanbod).

De Staten Island Ferry vaart gratis van Manhattan naar Staten Island en biedt onderweg een mooi uitzicht op het Vrijheidsbeeld!

3. Staten Island Ferry (budget tip!)

Wil je low budget genieten van het uitzicht op de skyline van Manhattan en het Vrijheidsbeeld? Dan is een overtocht met de Staten Island Ferry een aanrader. Deze gratis (!) veerdienst vaart op en neer tussen Manhattan en Staten Island. Tijdens de boottocht heb je uitzicht op de skyline van Lower Manhattan en vaar je langs Ellis Island en het Statue of Liberty. Reken op ongeveer 1,5 uur voor een retourovertocht. De ferryterminal ligt bij South Ferry, aan het oostelijke uiteinde van Battery Park, en de dichtstbijzijnde metrohalte is South Ferry.

‘New York vanaf het water’ is een absolute aanrader! Welke boottocht zou jij kiezen?

  1. Oooh, fantastische tips! Lijkt me awesome om de skyline van New York te zien vanaf het water. En die budgettip ga ik zeker onthouden 😉

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>