Bocas del Toro, de onbekende Caribbean

Alleen al de naam spreekt tot de verbeelding; Bocas del Toro. Deze provincie van Panama beslaat een deel van het vasteland en negen eilanden, gelegen tegen de grens met Costa Rica. Het massatoerisme heeft dit gedeelte van Panama nog niet ontdekt, waardoor je je direct in een unieke sfeer begeeft; een goede bedrijvigheid gecombineerd met de heerlijke laid-back cultuur van de Caribbean.

Uitvalsbasis Bocas del Toro Town

De hoofdstad van de archipel is het gelijknamige Bocas del Toro stad, ook wel als Bocas Town afgekort. Het is gelegen op Islá Colon, het grootste eiland van de negen en één van de meest populaire plekken om te verblijven. De kleurrijke, dakspanen huisjes die zo kenmerkend zijn voor het aanzicht van de stad – zeker de op palen gebouwde exemplaren aan de waterkant – stammen van begin 20e eeuw en zijn terug te vinden door de gehele stad. Het geheel is zeer overzichtelijk en goed beloopbaar. ’s Avonds openen veel kleine restaurantjes hun deuren waar je heerlijk kan genieten van een simpele maaltijd met een lokaal Panamees biertje, of kan je in een klein kroegje genieten van wat live muziek. Het uitgebreide aanbod in de stad qua eten en accommodaties zorgt ervoor dat Bocas Town de perfecte uitvalsbasis vormt om de rest van de archipel te ontdekken.

Hoofdstraat in Bocas Town

Hoofdstraat in Bocas Town

De eilanden van Bocas del Toro zijn bereikbaar per boot of via de lucht. Vanuit Panama Stad en San José (Costa Rica) gaan er vrijwel dagelijks vluchten naar Bocas Town. Vanaf het vasteland kan je de watertaxi nemen naar de hoofdstad. Voor enkele dollars boek je al deze onstuimige rit van ruim 40 minuten in een speedboot naar de hoofdstad. Eenmaal aangekomen in Bocas Town is er een ruim aanbod van hotels en hostels, midden in het centrum. Het is allemaal wat minder toeristisch aangegeven en aangepakt dan in bijvoorbeeld Costa Rica, wat maakt dat je heerlijk rustig kan rondlopen en uitzoeken – zelfs in het hoogseizoen – zonder dat je opdringerig wordt bejegend.


Eilandhoppen

Vanuit Bocas Town is het gemakkelijk eilandhoppen. Bocas Town is wel een van de weinige plekken waar je zowel lowbudget als enorm luxe kunt verblijven. De moeilijker-bereikbare eilanden hebben vele (eco)lodges die prachtig in de natuur of aan het water liggen, maar derhalve ook hoger geprijsd zijn. Gelukkig is alles zo goed te bevaren dat dat de pret niet mag drukken voor de low-budget backpacker.

Uitgestrekte wateren

Uitgestrekte wateren

Zodra je je richting de waterkant begeeft zie je vanzelf de plekken vanwaar watertaxi’s vertrekken. Voor ongeveer $5 per rit brengt een taxi je van het ene eiland naar het andere, waarbij je voor een kleine toeslag ook tussendoor kan stoppen om even te gaan snorkelen in het kristalheldere water. Het ideale van deze manier van rondreizen is dat je zo op afgelegen stranden terecht komt waar nauwelijks andere mensen te bekennen zijn. Bovendien is het rondvaren op zich al een belevenis; de uitgestrekte waters met tropische eilanden rondom zijn een lust voor het oog. Bij het naderen van de eilanden tref je vrijwel altijd prachtige mangroves waar veel vogels en vissen hun toevlucht in zoeken.

Op Isla Cólon kan je de prachtige stranden Boca del Dragon en Playa Bluff vinden. Verderop, op het eiland Isla Bastimentos, ligt het iets rustigere Red Frog Beach. Dit eiland is grotendeels een beschermd natuurgebied en vanaf het moment dat je de watertaxi uitstapt dien je eerst toegang tot het park te betalen voor je door kan lopen. Het is de paar dollar echter meer dan waard, want de wandeling naar het strand brengt je door een geweldig regenwoud met exotische bloemen, vlinders, aapjes en – vanzelfsprekend – vuurrode kikkers. Op Isla Bastimentos komt men veelal naar het strand om heerlijk te surfen op de hoge golven of om te genieten van een verse tropische cocktail op het zachte zand.

Red Frog Beach

Red Frog Beach

Avontuurlijk genieten

Bocas del Toro is vooral geroemd om de natuur, niet voor niets zijn vele eilanden beschermd natuurgebied. Op verschillende wijzen kan je genieten van al het moois dat Bocas te bieden heeft. Snorkelen bij Hospital Point of Bocas del Drago, of in de koraalgebieden van Isla Cristobal en Coral Cay geeft een prachtige indruk van het adembenemende onderwaterleven. Voor de ervaren duikers valt er nog meer te ziens; scheepswrakken, enorme koraalriffen of een avontuurlijke nachtduik behoren allemaal tot de mogelijkheden. De wateren worden bevolkt door tropische vissen, verpleegsterhaaien, dolfijnen en zeeschildpadden, dus er valt ontzettend veel te zien.

Op het land kan je genieten door heerlijk rond te lopen, de beschermde natuurgebieden hebben veel wandelpaden vanwaar je door de regenwouden kunt wandelen, het leven in de moerassen kunt bewonderen en dieren zoals aapjes, kikkers en luiaarden kunt spotten. Ook kano-tochten of bezoeken aan nog traditionele indianenstammen zijn mogelijk.

Regenwoud

Regenwoud

Caribische droomplek

Ondanks dat het niet bekend staat als de toeristische attractie van de Caribbean, biedt Bocas del Toro een uitgelezen mogelijk om kennis te maken met de relaxte Caribische sfeer. Het is gemakkelijk te bereiken en ideaal voor een korte tussenstop als je aan het rondreizen bent. De lokale munteenheid is de Balboa, maar deze is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dit maakt dat de prijzen altijd gelijk zijn en je in beide munteenheden kunt betalen. Ideaal voor iedereen die op doorreis is, want het scheelt een hoop gedoe met het uitmeten van de bedragen die je gaat pinnen. De bijzondere atmosfeer wordt gedeeltelijk veroorzaakt doordat bijna alles over het water gedaan moet worden, waardoor je vrijwel direct in een vakantiestemming komt. Het enorm rijke natuuraanbod zorgt er daarnaast voor dat verveling niet tot de opties behoort. Luieren op het strand, surfen, duiken, snorkelen, varen, wandelen of op pad met local Sashara; alles kan in deze veelzijdige, Caribische droomplek!

Bocas Town

Bocas Town

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
  1. Fleurtjeej zegt:

    Wat een droomwereld, helaas een beetje buiten mij budget..Wel tof dat er nog van dit soort prachtige plekken zijn die nog niet zijn platgelopen door hordes toeristen.

    • Brigitte zegt:

      Dat is inderdaad nog genieten, dat er nog zulke mooie plekken zijn! Het is op zichzelf geen goedkope bestemming helaas, maar mocht je ooit in de buurt op reis zijn, dan is het zeker de moeite waard en valt het qua budget gelukkig ook mee!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>