Blue cruise: avontuurlijk niks doen in de Egeïsche Zee

’Dingdingding’, de scheepsbel van de Sila gaat. Ik lig op het voordek van het zeilschip midden in de Egeïsche Zee. Open loom mijn ogen en kijk om me heen: een en al knalheldere, azuurblauwe zee. Genoeg nu, de bel is gegaan: etenstijd dus. In twintig wankele stappen bereik ik de rijk gevulde eettafel op het achterdek. Het avontuurlijke niks doen tijdens deze blue cruise wordt voor even onderbroken door het zoveelste culinaire hoogstandje dat scheepskok Erdal uit de kombuis heeft getoverd.

Blue cruise met zeilschip de Sila

De Sila in vol ornaat op een rustige Egeïsche Zee

De wind bepaalt

Het avontuurlijke van een blue cruise is dat je van tevoren nooit weet waar je die dag zult uitkomen. Wind, weer en stroming bepalen de route en het programma. Een blue cruise is een comfortabele all-inclusive zeilcruise, veelal langs de Turkse en Griekse kust. Geen grote schepen en massatoerisme, maar alles juist kleinschalig. Op een gulet of een ketch, traditionele vissersboten over de Egeïsche Zee. ‘Blue’ omdat er gevaren wordt over een azuurblauwe zee. Het enige wat vaststaat, is het begin- en eindpunt. We vertrekken vanuit Bodrum (Turkije), de thuishaven van de Sila, naar de Griekse Dodekanesos-eilanden. Die liggen op steenworp afstand van de Turkse kust. Eerste stop: Kos.

Kos in Griekenland

Het centrum van Kos

Kos in Griekenland

Centrale markt in het centrum van Kos

Katten op Kos, Griekenland

Op elk Grieks eiland zie je ze: katten. Dit drietal ligt in de haven van Kos bootjes te kijken.

Briefing time

Elke ochtend na het ontbijt is het briefing time. Kapitein Hiko heeft de lucht, de wolken, de zee en de windapp op zijn telefoon gecheckt voordat hij de zeekaart op de grote tafel uitrolt. Hij vertelt welke route vandaag en de komende dagen gevaren of gezeild gaat worden. De wind en stroming brengen ons noordwaarts. Het anker wordt opgehaald en vanaf de haven in Kos Stad vertrekken we richting Kalymnos. Onderweg een lunch- en zwemstop in een baai van het mini-eilandje Pserimos. Zie hier het grote voordeel van een blue cruise: je komt op plaatsen waar je anders niet (zo gemakkelijk) kunt komen. De crew gooit het anker uit in de meest idyllische en vaak uitgestorven baaien. Zo zie je nog eens een ander stukje Griekenland.


De zeekaart van de Egeïsche Zee

De kapitein vertelt hoe we vandaag gaan varen

De haven van Kalymnos, Griekenland

De haven van Kalymnos

Het blauw van de Egeïsche Zee

De Egeïsche Zee telt vele kleuren blauw

Net de Cariben

Op de Sila werkt een Turkse crew die al jaren in de wateren van Turkije en Griekenland  rondzeilt. En dus ook de mooiste plekjes van de regio kent. En dan kan het zomaar zijn dat je in een baai bent waar zelfs natuurfilmer Jacques Cousteau van onder de indruk is. In het kristalheldere water van de Egeïsche Zee kun je geweldig zwemmen, snorkelen, kanoën en suppen. Daarvoor hoef je echt niet naar de Cariben.

Een frisse duik vanaf zeilschip de Sila

Een duik in het kristalheldere water van de Egeïsche Zee

Oude vulkanen

Uiteraard meert de Sila ook wel eens af aan een kade of steiger, zodat je aan wal kunt gaan. Maar zoals alles tijdens deze cruise: alles mag, niets moet. De Griekse Dodekanenos-eilanden zijn echter te boeiend om zomaar aan je voorbij te laten gaan. Dus huren we een scooter op Kalymnos en verkennen we het charmante kleine eiland. Om ons heen zien we de Turkse kust en de andere Dodekanesos-eilandjes liggen. Stuk voor stuk van vulkanische oorsprong. We zijn gerust: vulkanen doen het hier gelukkig al lang niet meer.

Grieks tafereeltje op Kalymnos

Grieks tafe(ree)ltje op Kalymnos

Uitzicht op een van de baaien van Kalymnnos

Uitzicht op een van de baaien van Kalymnnos

De Dodekanesos-eilanden liggen dicht bij elkaar

De Dodekanesos-eilanden liggen dicht bij elkaar

Hoppend naar het heilige eiland

We hoppen de dagen erna nog langs Leros en Lipsi tot we in de haven van Skala op het eiland Patmos aankomen. Het keerpunt én hoogtepunt van onze blue cruise. Op dit wonderschone eiland – alleen per boot te bereiken – lopen in het voorseizoen maar weinig toeristen rond. En dat is fijn, want zo kun je op je gemak rondscooteren langs bezienswaardigheden. Zoals de iconische windmolens bij Hora, het strand met de mooiste stenen bij Lampi en de reusachtige rots Petra. Het eeuwenoude Johannietenklooster torent hoog boven alles uit. Patmos wordt ook wel het heilige eiland genoemd.  Hier hoorde de evangelist Johannes de stem van God. In de grot waar dit gebeurde, schreef hij vervolgens het boek Openbaringen (Apocalyps). Niet zo verwonderlijk dus dat gelovigen van over de hele wereld hiernaartoe komen om deze heilige plek te bezoeken. En dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Bloemenpracht in het Johannietenklooster

Bloemenpracht in het klooster

Charlie, de kloosterkat

Charlie, de kloosterkat

Hora

In de straten van Hora

Het Johannietenklooster op Patmos

Monnik Leontios in het winkeltje van het Johannietenklooster op Patmos

De molens bij Hora

De molens bij Hora

De waakkat

Het Johannietenklooster torent boven alles uit

Het Johannietenklooster torent boven alles uit

het strand van Lampi

Op het strand van Lampi liggen bijzondere stenen

Rots Petra

Rots Petra

Ontstressen

Terug op het schip wacht de crew van de Sila ons op met een lekker drankje en een Turks/Grieks/Hollands hapje. Vervolgens bereiden ze zich voor op de komende etappe: het anker wordt gelicht, de trossen worden losgegooid en zodra het kan de zeilen gehesen. Samen met de andere gasten ga ik weer verder met het grote genieten, het zalige niks doen. Een mede-cruiseganger die al voor de vijfde keer mee is, weet het goed te verwoorden: ‘Een week vrijheid, wind om je hoofd, zonnen op het voordek, fantastisch eten. Je wordt echt in de watten gelegd, je mag doen en laten wat je wilt, alles kan, niks moet. Op deze manier ontstressen is heerlijk. Bovendien leer je nieuwe mensen kennen, het is dus nog eens erg gezellig ook’.

De Sila voor anker

De Sila voor anker

Kleinste hotelkamertje

Op de Sila is plaats voor twaalf gasten, alle hutten hebben hun eigen sanitair. Ik heb hut 1: het is het kleinste hotelkamertje waar ik ooit geslapen heb. Hooguit 6 vierkante meter. Een lekker bed, een wastafel, douche en toilet, meer heb je toch niet nodig. Ik slaap als een roos, want de Sila wiegt me elke nacht zachtjes in slaap. Tot de bel weer gaat. Het ontbijt is klaar.

Zonsondergang op Patmos

Zonsondergang op Patmos

Blue cruise met Sila

De Sila is een van de zeilschepen van SWS Sailing. Dit is een Nederlandse reisorganisatie opgericht door Nathalie D’Alessandro. SWS verzorgt sinds 1992 blue cruises in onder meer Turkije, Griekenland en Kroatië.

Filmpje: impressie van de blue cruise langs de Dodekanesoseilanden.

Fotografie: Sybylle Kroon en Edwin Pijpe

Sybylle
Latest posts by Sybylle (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>