Highlights van Porto

Stiekem moet ik toegeven dat ik de afgelopen jaren niet meer zo gek ben op de steden in West- en Zuid-Europa. Het begon een beetje voorspelbaar te worden, terwijl er zo veel in de wereld te zien is. Dan is de verrassing des te groter als je een sfeervolle en kleurrijke stad als Porto ontdekt, waar het zelfs in een regenachtig weekend in de winter goed vertoeven is. Wij parkeren bij Eindhoven Airport en gaan op ontdekking, op richting Porto.

porto sign

Lissabon mag dan bekend staan als ‘de witte stad’, haar rauwe broertje Porto kan beter aangeduid worden als de donkere stad van Portugal. Porto had, zeker tot een paar jaar terug, de reputatie een beetje armoedig en sjofel te zijn. Op veel plaatsen zijn de huizen nog steeds verwaarloosd en in vervallen staat (de planten groeien in het dak, het hout is rot, de muren bladderen af), maar je kunt zien dat de stad de laatste paar decennia nieuw leven ingeblazen is. Ik ben dol op Porto. De straatjes zijn sfeervol, zelfs als het regent. Dakpannen kleuren de daken rood, terwijl blauwe en witte tegels veel voorgevels aanzien geven. De rivier is geweldig, evenals de kronkelende steegjes, de steile trappen, de opeengepakte huizen en de was die overal buiten hangt. Zelfs als het regent.

Bezienswaardigheden Porto

Gelegen aan de monding van de rivier de Douro is de tweede stad van Portugal tegelijkertijd een van de mooiste als een van de meest onderschatte steden van Europa. Hoewel het toerisme in Porto langzaam aan populariteit wint, hebben nog niet veel mensen deze geweldige plek ontdekt. Bovendien kun je heel makkelijk ontsnappen aan de toeristen die er zijn, door gewoon te verdwalen in het labyrint aan straatjes. Probeer de achteraf gelegen straatjes in de wijk Matosinhos bij de haven eens, waar de vis ter plekke voor je bereid wordt op de grill, dwaal door de smalle straatjes rondom de Mercado do Bolhão in het centrum, of begin in de volkswijk Ribeira, het middeleeuwse stadscentrum van Porto langs de Douro, en dwaal door de hoge, smalle steegjes af naar de Dom Luis I-brug. Dit mooie stukje Porto is een ware hotspot en hier zijn dan ook de meeste toeristen te vinden. Je zou verwachten dat de prijzen op de terrasjes op de boulevard torenhoog zijn, maar opvallend genoeg is een kop koffie of een glas cola heel betaalbaar.

In de buurt van het ziekenhuis Hospital Geral de Santo Antonio zijn veel straatjes waar (beginnende) artiesten en kunstenaars hun werk tentoonstellen en verkopen, onder andere op de Rua de Miguel Bombarde. Daar zit ook Rota do Chá, een leuk theehuisje met sfeervolle binnentuin. Je kunt er uit bijna honderd soorten thee kiezen en ze maken heerlijke (en gezonde) tosti’s. Juist het ogenschijnlijk doelloos rondzwerven biedt je een kennismaking met het Portugese leven en zal een hoogtepunt van je verblijf blijken.

aperola-de-bolhao

Maar niet alleen Porto zelf heeft veel te bieden, ook de nabije omgeving geeft heel wat mogelijkheden. Surfen is in Porto een zeer geliefde bezigheid. De beste surfstranden vind je net buiten de stad. Hoe noordelijker je komt, hoe meer verlaten de stranden van de Costa Verde zijn. Lekker een dagje relaxen op het strand van een van vele sfeervolle, authentieke vissersdorpjes is bij lekker weer ook een leuke optie. Voor wie iets meer tijd heeft dan een weekend in de stad, is een auto huren en afreizen naar het bedevaartsdorpje Lamego zeker de moeite waard. Vooral de rit door de dunbevolkte Dourovallei is spectaculair en ruig! De trip voert je door een streek met dalen vol wijngaarden, sinaasappels, vijgen, 15e eeuwse huizen en quintas (wijnboerderijen). Tripjes naar het middeleeuwse stadje Guimarães, Braga, Aveiro, het stadje dat bekend staat om de zoutwinning en de kanalen met de gondeltjes, of de universiteitsstad Coimbra zijn prima te ondernemen met de auto of het openbaar vervoer. Het noorden van Portugal heeft veel nationale parken waar je heerlijk kan wandelen, mountainbiken en paardrijden langs oude bergdorpjes met herders, boeren met ossenkarren en rokerige hoefsmederijen. Als je meer uitdaging zoekt, kun je ook canyoning beoefenen, nachtwandelingen maken, abseilen, rotsklimmen of raften.

Terug naar Porto. In Vila Nova de Gaia kun je port proeven in één van de meer dan vijftig wijnkelders. Mocht je de stad aandoen voor een paar dagen, dan kan een boottrip over de Douro zeker niet ontbreken. Je vaart onder een aantal mooie bruggen door en daarnaast heb je een mooi uitzicht over de stad. Opstappen kan langs de kades van Porto en Vila Nova de Gaia. Ook leuk is een ritje met de historische tram (of de bus of metro) naar de zee, om vervolgens terug te wandelen langs het water. Als je van vis houdt, zorg er dan voor dat je rond de lunch in Matosinhos, Leça da Palmeira of Foz bent, om de in zout gedroogde kabeljauw en Portugese sardientjes te proeven in een restaurantje aan zee, nadat je een lange wandeling langs de kust hebt gemaakt. Ook ’s nachts staat het leven in Porto niet stil en is een bezoekje aan een van de bars en cafés in het oude stadscentrum de ideale manier om lang van de mediterrane nachten te genieten.

visrestaurant Matosinhos

Het centrum van Porto

In het centrum gaan cafés, restaurants en disco’s hand in hand met kathedralen, kerken en musea in brede hoofdstraten, nauwe straatjes en aan leuke pleintjes. Porto is een compacte stad, waardoor je de stad prima te voet kunt verkennen. Er zit wel een extra dimensie aan; je moet via steile straatjes of via lange trappen omhoog en weer naar beneden. Porto is namelijk gebouwd op een aantal heuvels en sommige straatjes en steegjes zijn bijzonder steil. Hierdoor heb je vaak mooi uitzicht over de kleurrijke geveltjes, rode daken, uitstekende torens en de rivier met zijn hoge bruggen.

In het oude centrum, door UNESCO tot Werelderfgoed bekroond, liggen heel wat mooie bezienswaardigheden. Al dwalend door de stad kom je langs de Sé do Porto (de middeleeuwse kathedraal), het Paço Episcopal (het bisschoppelijk paleis), Palácio da Bolsa (het neoklassieke beursgebouw met zijn grote binnentuin en de Arabische hal), het Estação de São Bento met de azulejos in de stationshal (waarop bekende Noord-Portugese taferelen en oorlogen zijn afgebeeld) en vele prachtige kerken! Als je vervolgens heuvel op richting de Torre dos Clérigos loopt, kom je vanzelf langs het Praça da Liberdade (Plein van de Vrijheid), dat ook wel het hart van Porto genoemd wordt.

Clerigos Toren, een van de bezienswaardigheden Porto

Je kunt de Torre dos Clérigos, die met zijn 75 meter hoogte mooi boven de stad uitsteekt, ook beklimmen voor een geweldig uitzicht. Aan de andere kant van het plein vind je een van de mooiste boekenwinkels ter wereld; Livraria Lello & Irmão. Het interieur is overweldigend, vooral door de bijzondere trap naar de eerste verdieping. Om de hoek vind je de Igreja do Carmo, een 18e-eeuwse barokkerk die opvalt door het indrukwekkende tableau van blauwe azulejos, kleurrijke tegeltjes, waarmee de buitenkant versierd is.

Livraria Lello & Irmão - een bezienswaardigheid in Porto

Boekenwinkel Lello in Porto

Vervolgens kun je bijvoorbeeld richting het Praça do General Humberto wandelen om het Câmara Municipal do Porto, het indrukwekkende stadhuis, mee te pakken. Voor winkelfanaten is het shoppingcenter Via Catarina the place to be, gelegen in een voetgangerszone in de Rua da Santa Catarina, meteen ook de belangrijkste winkelstraat in Porto. In de buurt vind je niet alleen de Mercado do Bolhão, een traditionele markt met fruit, groenten, vis en vlees (en een grote attractie voor toeristen), maar ook Café Majestic, een prachtig oud Belle Epoque-café, en het barokke kerkje Igreja de Santo Ildefonso, dat helemaal bedekt is met de blauwe tegeltjes, azulejos.

Porto - Jardim de Carlos Alberto

Portwijn in Vila Nova de Gaia

De stad staat niet bekend om zijn schoonheid of geschiedenis; Porto is vooral bekend van de portwijn. De port wordt geproduceerd op steile hellingen langs de rivier de Douro en de jonge port werd van oudsher in het voorjaar volgend op de oogst over de rivier vervoerd vanuit de wijnboerderijen (quintas) naar Vila Nova de Gaia, de stad die tegenover Porto op de andere oever van de Douro ligt. Dit gebeurde met traditionele portboten, de zogeheten ‘barcos rabelos’, waarin de vaten vanuit de wijnregio Alto Douro naar Porto werden gevaren.

costa verde

In Vila Nova de Gaia, oftewel de nieuwe stad, wordt de port gelagerd en rijpt dan verder in eiken vaten in de koele opslagruimtes van de porthandelaren. Een bezoek aan een van de vele portkelders in deze stad -die eruit ziet als een wijk van Porto, maar dat technisch gezien niet is- is een van de must-do’s in Porto. Je kunt een rondleiding (altijd met proeverij) krijgen bij de gerenommeerde porthuizen, zoals Calem, Taylor’s, Sandeman, Croft en Dow en natuurlijk ook bij de wat minder bekende huizen. Het beste regel je dat ter plekke. We raden je aan hier gelijk een lekker broodje of wat tapas te eten, want de prijzen zijn een stuk lager dan een de overkant. Voor echt goede deals loop je weg van het water en kies je een zaakje dat wat hoger gelegen is.

Bezienswaardigheden Porto: de porthuizen in Vila Nova de Gaia

De Douro oversteken

Je kunt vanaf de Ribeira een van de vele portboten naar de overkant pakken en over de imposante Dom Luis I-brug terug wandelen. De Ponte Dom Luís I is hét symbool voor de moderne kant van de stad Porto; een gigantische stalen brug met twee verdiepingen, ontworpen door Théophile Seyrig, een medewerker van Gustave Eiffel. Het laagste niveau van de markante brug verbindt de laaggelegen stadsdelen. Via de hoogste weg, die je moet delen met de metro, kom je in de bovenstad. Rechts naast de brug brengt een kabeltreintje (Funicular dos Guindais) je ook naar de bovenstad. Tussen de twee wegen zit een hoogteverschil van meer dan veertig meter en een stalen boogconstructie. Vanaf de brug, de gondels (Teleférico de Gaia) en het Mosteiro da Serra do Pilar, het klooster in Vila Nova de Gaia, heb je een geweldig uitzicht op Porto.

Ribeira Vila Nova de Gaia

Twijfel je nog over Porto?

Porto hoort zeker tot de meest pittoreske steden waar ik ooit geweest, een stad met een kenmerkend karakter en een gemoedelijke sfeer. De bevolking spreekt er uitsluitend Portugees, enkel op toeristische plaatsen kom je af en toe iemand tegen die een mondje Engels kan.

Het is bijna niet mogelijk om slechte foto’s te maken in Porto met de uitnodigende smalle straatjes, steile trappen, de ongelooflijke azulejos (typische Portugese blauwe tegels), de verwaarloosde huizen, de rode daken en de was die overal buiten hangt. Oordeel zelf maar na het zien van deze foto’s… is de stad niet prachtig?

Dom Luis I brug, niet te missen in Porto

Zelf naar Porto?

Vliegen naar Porto kan o.a. met Ryanair vanaf Eindhoven Airport. Wij hebben onze auto goedkoop geparkeerd bij eazzypark. Ons verblijf hebben we geboekt bij Airbnb.

Martijn
  1. Met een printje van dit blog door Porto gewandeld afgelopen weekend. En inderdaad: een geweldig leuke stad! Thanks for sharing!

  2. Citytrip Lissabon zegt:

    “Op veel plaatsen zijn de huizen nog steeds verwaarloosd en in vervallen staat ”

    Dit gevoel had ik in Lissabon ook. Op de belangrijkste pleinen merk je leegstand en verkrotting op. Ook veel daklozen, straatverkopers en schooiers. Jammer. Hopelijk worden de toeristische gelden aangewend om de stad op te smukken en mensen te helpen waar nodig

  3. jolanda zegt:

    leuk om te lezen. ga binnenkort met mn dochter op stedentrip naar Porto.
    Is het handig om bepaalde excursies c.q. boottrips ivm wachtrijen vooruit te boeken? en welke beveel je dan aan?

    • Hoi Jolanda,

      Wat een heerlijk vooruitzicht om binnenkort met je dochter naar Porto te gaan! Het is echt een leuke stad. Als je niet in het hoogseizoen gaat, zou ik vooraf niet te veel vastleggen.

      Wat erg leuk kan zijn: een surftrip (voor alle leeftijden), een foodtour waarbij je ook langs de hoogtepunten van Porto komt, of een fietstour weg van het ontoegankelijke en drukke centrum. Maar de stad is ook prima op eigen houtje te ontdekken!

      Alvast veel plezier!!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>