Bangkok, een culturele sauna

De stad waar een nieuwe wereld voor je opengaat terwijl je je continu in een soort sauna begeeft. En dat is niet het enige dat mij van slaap weerhield in Bangkok.

Monk

Op het moment dat je in Bangkok aankomt heb je een lange vlucht gehad. Het maakt dan niet uit waar je vandaan komt maar je bent moe. Je kent het wel. Ondanks dat het 40 graden Celsius is met 83% luchtvochtigheid, hou je je jezelf sterk en geef je je niet over aan die verdomde jetlag. Never. Stilzitten is op deze momenten funest dus je zal wel rond moeten lopen. Een wonderbaarlijke struggle. Een waarbij je jezelf aan het eind van de dag mag trakteren op een goede fles Chang bier die je leegdrinkt terwijl je een voetmassage krijgt midden op straat.

Tuk Tuk

Khao San Road overdag

Bezienswaardigheden
De eerste dag ben ik vrij doelloos rond gaan lopen in Bangkok om de tijd te doden. Als je van Thais eten houdt zit je hier goed. Elke drie meter staat er namelijk een prachtige Thaise oma die de beste Pad Thai maakt. En na drie meter vind je weer een favoriete oma naast je eigen oma. Voor het avondeten had ik met een Nederlands koppel, die ik heb ontmoet in het vliegtuig richting Bangkok, afgsproken wat te eten ergens aan de rivier. Na een uur zoeken en de weg vragen aan non-english speaking people had ik het eindelijk gevonden. Prachtig aan de rivier tegenover “The Hangover rooftopbar” ofwel het Lebua Hotel. Zij zaten op de boot die lag aangemeerd want je wil natuurlijk wel van het beste uitzicht genieten. Niet wetende dat deze boot ook weg zou varen. Zit je dan opeens met een drie keer zo dure menukaart vier uur lang op een dinercruise. Het kan erger.

Pad Thai

Diner cruise

Diner cruise

Na de dag te hebben overleefd ben ik de volgende dag gaan socializen met mensen uit het hostel. Samen de toerist uithangen is fijner dan alleen. Trust me. Reizen delen met anderen om je heen geeft toch net dat extra stukje geluk dat je uit reizen wil halen. Soms word je alleen wat minder gelukkig als je bijna wordt afgezet door de Tuk Tuk maffia in Bangkok. Dan is samen vluchten via allemaal routes langs tempels toch wel extra spannend. Sorry nog daarvoor. De tempels waren wel een goede verstopplek. Zorg altijd dat je een Tuk Tuk pakt die jouw route volgt en jij niet zijn route. Dan ben je de hele dag zoet en heb je niets gezien dat jij wilde zien.

Frisdrank in Bangkok

Uitzicht over rivier

Markt

Kinderen zonder zorgen

Gouden buddha

Sporten
Ik ben zelf erg actief en wil dit graag ook blijven doen. Ondanks het feit dat ik met een goede kater wakker werd in mijn hostel achter Khao San road (het Lloret de Mar gedeelte van Bangkok) vond ik het een goede idee om met 40 graden te gaan Muay Thai kickboksen. Een echte aanrader als je altijd al eens hebt willen sporten in een sauna.

Kickboxen

Kickboxen

Uitgaan
Het uitgaansleven is geweldig in Bangkok. Wil je ordinair op straat dansen op muziek van verschillende bars dat onluisterbaar door elkaar heen dreunt met een bucket in je hand of wil je decadent whiskey nippen op een rooftopbar? Het kan allemaal. Schorpioenen, larven en duizendpoten eten terwijl je wat op hebt kan ook. Doe maar normaal hoort in Bangkok niet thuis want je bent niet in Nederland. Het meest enerverende is toch wel de trips naar de verschillende plekken toe. Waar je in Nederland de fiets of taxi pakt, pak je hier een Tuk Tuk. Heerlijk met vier andere medereizigers lachen en video’s maken is al een toppunt. Laat staan als je over heel Bangkok uitkijkt vanaf een van de rooftopbars. Zo heeft lastminute.com een mooie top 5 van de rooftopbars in Bangkok.

Uitzicht Sky Bar

Mijn lijst met must-do’s in Bangkok:

  1. Bezoek The Grand Palace. Het is geopend tussen 8:30am en 3:30pm. Zorg dat je een lange broek en dichte schoenen draagt. Ookal is het niet uit te houden in de hitte. Het is zonde als je die levensgevaarlijke trip maakt in een Tuk Tuk om geweigerd te worden bij de ingang.
  2. Ga naar de floating markets. Ouderwets over marktjes struinen en afdingen terwijl het al rete goedkoop is is hartstikke leuk en spannend. Damnoen Saduak is hierin de grootste en is geopend van 7:00am tot 11:00am.
  3. Ga sporten. Thailand is het land van Muay Thai en dit kan je dan ook in verschillende gyms doen. Ik ben naar Sor Vorapin Gym gegaan. Voor 100 baht, ongeveer € 3,- kan je deelnemen aan een les van ongeveer twee uur. Broekjes en handschoenen hebben ze daar. Net als schoon drinkwater. Thank god.
  4. Bezoek tempels. Dit kan je doen langs de rivier. Neem een bootje (kost ongeveer € 0,05) en ga langs verschillende stops. De Wat Arun tempel is de grootste en erg indrukwekkend. Daarnaast is de White Buddha tempel ook erg mooi en vond ik Wat Intharaviharn erg tof om te zien terwijl ik vluchtte voor de Tuk Tuk bestuurder die mij probeerde af te zetten.
  5. Doe decadent in rooftopbars. Er gaat bijna niets boven een verfrissend drankje na een lange dag de toerist uithangen. Geniet dan des te meer van het uitzicht over heel Bangkok vanaf de 63e verdieping van het Lebua Hotel in de Sky Bar. Sirocco en Above 11 zijn ook aan te raden.

Ga niet te erg tekeer in Bangkok want de volgende ochtend als je wakker wordt zijn alle frituurluchten, de hitte en luchtvochtigheid een flinke boosdoener als je versteld wilt staan van de prachtige attracties en bezienswaardigheden wilt zien in Bangkok overdag.

Khwām s̄nuks̄nān mākmāy
Oftwel, veel plezier! Sander Dalhuisen

PS: ga (niet) naar een pingpong show.

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>