Kuuroord Bad Mergentheim in het mooie Taubertal

In de glooiende heuvels van de Taubervallei ligt het gemütliche Bad Mergentheim, één van de grootste kuuroorden van Duitsland. Het stadje is bij ons nog niet zo bekend als veel andere Duitse steden, waardoor je Bad Mergentheim gerust een verborgen pareltje mag noemen. Bezoek de stad aan de Romantische Strasse en laat je verrassen door de unieke combinatie van wellness, cultuur en natuur. Want Bad Mergentheim heeft veel te bieden met haar kasteel, het Duitse Ordemuseum, de kuurtuinen, de thermale baden, de geneeskrachtige bronnen, het wildpark en de Madonna van Stuppach.

Een eerste indruk van Bad Mergentheim

Het karakter van de stad wordt bepaald door haar oude vakwerkhuizen, mooie fonteinen en het Alte Rathaus op het marktplein. Het in 1564 gebouwde stadhuis deed tot 2007 dienst als gemeentehuis van Bad Mergentheim. Tegenwoordig is hier de lokale VVV gehuisvest. Vanaf hier starten regelmatig stadsrondleidingen (€ 6,- voor volwassenen, € 4,50 voor kinderen en studenten). Maar het is ook een geweldige plek die uitnodigt om te blijven hangen met volop cafés, restaurants en ijssalon om de hoek, in het straatje dat rechtstreeks naar het kasteel leidt.

Op diezelfde Marktplatz, tegenover het karakteristieke Alte Rathaus, vormen de zogenaamde tweelinghuizen en de toren van de St. Johanneskerk een bijzonder herkenningspunt van het centrum van Bad Mergentheim. In de ‘große kreisstadt’ zijn geen oorlogsverwoestingen geweest, zelfs niet in de Tweede Wereldoorlog, waardoor Bad Mergentheim zijn middeleeuwse en barokke stadsbeeld behouden heeft.

In 1926 werd op dit centrale plein een fontein gebouwd ter gelegenheid van het honderdjarige jubileum van de ontdekking van de minerale bronnen. Sinds 1926 mag de stad dan ook het predicaat “Bad” voor haar naam dragen, wat aangeeft dat de stad officieel erkend is kuuroord. Het is een achthoekige fontein, met een standbeeld van ridder en Deutschmeister van de Duitse Orde Wolfgang Schutzbar, bekend als “Milchling”, de man die Mergentheim had gekozen als residentie van de Duitse Orde. Een wandeling door de oude stad leidt je zonder meer naar het ‘Residenzschloss’, het slot van de Duitse Orde.

altes rathaus marktplatz europa cafe

Het Alte Rathaus op het gezellige marktplein dichtbij het Schloss en het Kurpark

Milchlingsbrunnen

De Milchlingsbrunnen midden op het marktplein, het symbool van de stad

marktplatz bad mergentheim

Het Deutschmeister-wapen (zwart kruis op witte achtergrond) met adelaarsschild en leliestaf

De twee barokke tweelinghuizen

Twee barokke tweelinghuizen uit 1780

marktplein bad mergentheim

De twee barokke huizen uit 1780 worden door een poortboog met elkaar verbonden

De zogenoemde tweelinghuizen worden door een poortboog met elkaar verbonden

Deutschordenplatz

Deutschordenplatz in Bad Mergentheim

Bad Mergentheim – van Frankische nederzetting tot welvarend kuuroord

Bad Mergentheim was ooit een Frankische nederzetting op het kruispunt van belangrijke handelsroutes. Bijna 300 jaar lang was Bad Mergentheim de thuisbasis van de Teutoonse ridders, een van de meest succesvolle middeleeuwse ridderorden. Zij werden net als bijvoorbeeld de Tempeliers en de Johannieters kruisridders genoemd. Tot de ontheffing door Napoleon was Bad Mergentheim zelfs de hoofdzetel van de Duitse Orde. Alle uitleg is te vinden in het indrukwekkende ‘Residenzschloss’.

In 1809 verdreef Napoleon deze Duitse riddermonniken terwijl hij oprukte naar Rusland. De verdrijving leek de doodsklok voor het stadje te luiden, maar in 1826 ontdekte een schaapsherder minerale bronnen op de noordelijke oever van de rivier de Tauber. Een tweede bloei kende de stad toen de bronnen de grootste concentraties natriumsulfaat van Europa bleken te bevatten, met heilzame eigenschappen die de toekomstige welvaart van de stad als kuuroord verzekerden. De welvaart die tot aan de dag van vandaag nog voortduurt.

Altes Rathaus Bad Mergentheim

Het oude stadhuis bij nacht

Kasteel van Mergentheim

Al wandelend door de historische binnenstad kom je vanzelf uit bij het kasteel van Mergentheim. De geschiedenis van het kasteel gaat eeuwen terug, maar pas in de middeleeuwen werd de waterburcht, gebouwd door de adellijke familie Hohenlohe, omgebouwd tot kasteel. In 1219 schonken de vorsten van Hohenlohe de burcht aan de Duitse Orde. Dit was van 1525 tot 1809 de residentie van de ridders van de Duitse Orde, vandaar de oorspronkelijke naam ‘Deutschordensschloss’ (tegenwoordig ‘Residenzschloss’). Ook werd het het permanente hoofdkwartier van de hoge en Duitse meesters, de zogenoemde ‘Deutschmeisters’.

Na de renovatie, in 1996, is het kasteel opengesteld voor publiek als Museum van de Duitse Orde. In de vorstelijke vertrekken van het kasteel krijg je een indruk van de vroegere glorie van de Duitse Orde, vanaf het begin in 1190 tot heden. Haar werk in het Heilige Land, in Pruisen en in het Heilige Roomse Rijk wordt duidelijk geïllustreerd met kunstwerken, modellen, objecten en teksten. De spiraaltrap van Blasius Berwart en de barokke Schlosskirche, aan wiens constructie belangrijke kunstenaars als Balthasar Neumann en François de Cuvilliès hebben bijgedragen, zijn de hoogtepunten van een bezoek aan het kasteel. Wandel ook even door het in Engelse stijl aangelegde slotpark, waar ook voor kinderen genoeg te doen is.

Fontein voor het Residenzschloss

Fontein voor het Residenzschloss

Residenzschloss

Het Residenzschloss was vroeger omringd door een slotgracht

Residenzschloss Bad Mergentheim

De ideale plek voor een ijsje

Residenzschloss

De prachtige poort van het Residenzschloss

Deutschordensschloss

Het kasteel van Mergentheim in het avondzonnetje

Schlossgarten Bad Mergentheim

De Schlossgarten met de Schlosskirche, een café en een fraaie laan vol statige platanen

Kuurstad Bad Mergentheim

Op 13 oktober 1826 ontdekte de herder Franz Gehring de huidige Wilhelmsbron en in de jaren daarop werden er meerdere bronnen ontsloten. Hierdoor beschikt Bad Mergentheim tegenwoordig over drie minerale bronnen met drinkwater (Wilhelmsquelle, Karlsquelle, Albertquelle) en één bron voor heilzame baden (Paulsquelle). De Paulsbron heeft namelijk zo’n hoge sulfaatconcentratie dat hij “alleen” kan worden gebruikt als badbron (bijvoorbeeld voor huidziekten of aandoeningen van het bewegingsapparaat). De Paulsbron wordt gebruikt in het thermale mineraalbad van Solymar.

Een bezoek aan Solymar Therme mag dan ook eigenlijk niet ontbreken als je in Bad Mergentheim bent. Het wellnesscomplex heeft diverse zwembaden, zowel binnen als buiten, thermaalbaden en verschillende sauna’s. De baden zijn gevuld met warm (33-37°C), geneeskrachtig water. Ook is er een zwembad voor het hele gezin, met twee leuke glijbanen, duikplanken en allerlei speelvoorzieningen. De zoutwaterbaden staan al sinds de negentiende eeuw hoog aangeschreven. Want de Paulsquelle heeft bijzondere mineralen, als magnesium, calcium en lithium. Het water van deze bron behoort tot een van de grootste schatten van Bad Mergentheim.

Solymar Spa

Solymar Bad Mergentheim

Solymar Therme

Met bijna 200 jaar deskundigheid op het gebied van gezondheid behoort Bad Mergentheim tot de grootste kuuroorden en geneeskrachtige badplaatsen in Baden-Württemberg. De geliefde kuurstad heeft als gezondheidscentrum allang naam gemaakt ver buiten Baden-Württemberg. Het internationale thermaalbad zorgt voor unieke ervaringen bij zowel kuurgasten als actieve vakantiegangers en avonturiers. Ook voor jonge gasten, voor wie een adrenalinekick belangrijker is dan een slok geneeskrachtig water of een ontspannende massage.

Prachtige parken

Een ander hoogtepunt in Bad Mergentheim zijn de werkelijk prachtige parken. Vanaf het slot wandel je zo door het kasteelpark, over het spoor en de rivier de Tauber, naar het Kurpark, met een verscheidenheid aan inheemse en exotische bomen. Het kuurpark heeft een therapiepark, een kruidentuin, een lapidarium en een klankentuin. Verderop loop je door een unieke rozentuin en een bijzondere Japanse tuin met kleine watervallen, Japanse planten en een granieten boogbrug, voordat je je in de watten laat leggen tijdens je bezoek aan de spa Solymar Therme. Het kuurpark wordt beschouwd als een van de mooiste van heel Duitsland.

Drie bronnen met heilzaam drinkwater in het kuurpark komen uit in de Brunnentempel en elke gast mag van dit water proeven. Tussen de Wandelhalle en Café Amadeus bevindt zich de ‘drinktempel’, trefpunt voor kuurgasten en een belangrijk onderdeel van de drinkkuur van Bad Mergentheim. In de hoge, lichtovergoten ruimte met de markante raamfronten staan ​​drie fonteintafels, van waaruit het mineraalrijke water wordt aangeboden. Voor een adempauze loop je door naar het Gradierpavillon, omgeven door bundels lokale sleedoorntakjes en gehuld in de rustgevende mist die ontstaat wanneer de pekel uit de Paulsquelle langs de takken druppelt. Dankzij de frisse bries voelt het bijna alsof je aan zee bent.

kurpark

Als kuuroord is Bad Mergentheim ook goed bedeeld met parken

De Tauberbahn loopt door Bad Mergentheim

De Tauberbahn loopt door Bad Mergentheim

Brug over de Tauer

Brug over de Tauer

Heilzaam water uit de bronnen, honderden bomen en een verscheidenheid aan planten

rozentuin

De rozentuin vol Engelse rozen, veelbloemige trosrozen, klimrozen en moderne rozen als de edelrozen

kuurpark rozentuin

japanse tuin bad mergentheim

Een tuinarchitect uit de Japanse partnerstad Isawa heeft een Japanse tuin aangelegd

Haus des Gastes - Kurpark Bad Mergentheim

Haus des Gastes – Kurpark Bad Mergentheim

In het jaar 1826 ontdekte de herder Franz Gehring de huidige Wilhelmsbron

In het jaar 1826 ontdekte de herder Franz Gehring de huidige Wilhelmsbron

kurpark bad mergentheim

Kurpark

Een adempauze bij het Gradierpavillon, omgeven door bundels lokale sleedoorntakjes en gehuld in de rustgevende mist die ontstaat wanneer de pekel uit de Paulsquelle langs de takken druppelt

Een weldadige verfrissing bij het Gradierpavillon

Wandelhalle Bad Mergentheim

Wandelhalle Bad Mergentheim

Wildpark Bad Mergentheim

Het bekendste uitje in de natuur is het wildpark van Bad Mergentheim, waar je oog in oog kan komen te staan met de grootste wolvenroedel van Europa. Ook dieren als beren, lynxen en elanden kun je in het wildpark van dichtbij bewonderen. Er wonen hier meer dan 70 diersoorten in een gebied van 35 hectare in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Gaas, kooien en tralies als afrastering zijn er bijna niet. De route voert je door het mooie terrein, met hoogtepunten als de 30-koppige wolfpack, de wandeling door de steengroeve van de gieren en roofvogels. Tijdens voederrondes en demonstraties wordt er ook uitgebreide informatie gegeven over de wilde en gedomesticeerde dieren die hier leven. Naast wolvengehuil ervaren bezoekers in het wildpark hoe belangrijk het is om de verscheidenheid aan en het aantal dieren en planten in een landschap te waarborgen.

Wildpark Bad Mergentheim

Wildpark Bad Mergentheim

Bad Mergentheim aan de Romantische Strasse

Het zal je opvallen dat je veel fietsers ziet in Bad Mergentheim en dat er bijzonder veel horeca is voor een stadje met krap 24.000 inwoners. Reden is dat Bad Mergentheim in het hart van de pittoreske Taubervallei ligt, aan de kruising van de bekende Romantische Straße en de Württemberger Weinstraße, en sinds mensenheugenis een ontspanningsoord is. Fietsen en wandelen zijn erg populair in het mooie Taubertal. Acht toeristische routes doorkruisen de vallei en bieden verleidelijke ontdekkingstochten. Er is de Burgenstrasse (kastelenroute), de Deutsche Fachwerkstrasse (vakwerkhuizen), de Romantische Strasse zelf natuurlijk en er zijn meerdere wijnroutes.

Een route om te onthouden is de met vijf sterren bekroonde fietsroute Liebliches Taubertal – der Klassiker”. Grotendeels vrij van gemotoriseerd verkeer, goed bewegwijzerd, tal van bezienswaardigheden en zeer goed ontwikkeld voor toerisme. De route is door de Algemene Duitse Fietsclub (ADFC) bekroond met vijf sterren (als een van de slechts twee fietsroutes in Duitsland). Vrijwel de hele route loopt in de buurt van het spoor, waardoor je altijd met de trein via de Tauberbahn terug kunt keren naar je startpunt. Of je neemt de nieuwe sportieve route terug over de heuvels. Het 2300-kilometer lange fietsroutenetwerk biedt in ieder geval veel alternatieven op de klassieke route van Rothenburg naar Wertheim en maakt het mogelijk op je eigen manier een ronde te maken.

willkommen in bad mergentheim

Wandelen rond Bad Mergentheim

Ook het wandelroutenetwerk rond Bad Mergentheim biedt voor ieder wat wils. Op de plaatselijke panoramawandelpaden wandel je langs de mooiste locaties met imposante uitzichten over de stad en het Taubertal. Daarnaast zijn er tientallen rondwandelingen, sommige met het kwaliteitslabel “Wanderbares Deutschland”. De Jakobsweg is een bekende pelgrimstocht, de Romantische Strasse natuurlijk het handelsmerk van de regio. Hier geniet je van een wandeling door het prachtige heuvellandschap en de bosgebieden Ketterwald en Arkauwald, langs weiden, velden en wijnbergen met de karakteristieke stenen afscheidingen. In het wandelaanbod zijn twee speciale Nordic Walking-routes in het kuurpark opgenomen.

Panoramaweg Taubertal

Panoramaweg Taubertal

Wartturm Bad Mergentheim

Op weg naar het wildpark passeer je een oude uitkijktoren

Wartturm Bad Mergentheim

De uitkijktoren uit de 14e eeuw staat op de Eisenberg, omgeven door bomen, te midden van velden en landbouwgrond

Uitzicht wartturm Bad Mergentheim

De uitkijktoren deed voorheen dienst als spionagetoren voor de Duitse Orde

Zelf Bad Mergentheim bezoeken?

Bad Mergentheim is een verrassend leuke stad om te bezoeken. ‘Stadje’ moeten we eigenlijk zeggen, want er wonen niet meer dan 24.000 mensen. Je kan hier heerlijk rondstruinen door de kronkelende straatjes in het oude stadscentrum, genieten van een kopje koffie of een ijsje op de markt, omgeven door prachtige vakwerkhuizen. Even verderop bekijk je de levendige geschiedenis van de Duitse Orde in het Deutschordenschloss en kom je tot rust in de groene parken en het wellnesscentrum Solymar. De dag kun je in stijl afsluiten met lokale specialiteiten als groene spelt, forel uit de Taubertal of schnitzel. Met een goed glas wijn of een speciaalbiertje uit Franken.

Gasthof Johanniter

Gasthof Johanniter – voor traditionele Hausmannskost

Bad Mergentheim ligt op ongeveer zes uur rijden van Utrecht. Vanwege de gunstige ligging in het zuiden van Duitsland is Bad Mergentheim een perfecte tussenstop voor een vakantie naar Oostenrijk of verder naar het zuiden. Met de trein naar Bad Mergentheim is ook mogelijk, je neemt dan de ICE vanaf Utrecht Centraal naar Frankfurt (Frankfurt Flughafen Fernbf). Hier stap je over op de trein naar Würzburg, waarna je de stoptrein naar station Bad Mergentheim neemt. Vanaf het treinstation Bad Mergentheim sta je binnen enkele minuten in het centrum van de stad.

Wellness, natuur en cultuur; Bad Mergentheim heeft het allemaal!

Bad Mergentheim is zonder twijfel één van de mooiste steden aan de Romantische Straße, en een ontzettend veelzijdige stad. Naast veel groen, een boeiende cultuur en architectuur, het Kurpark met de spa en een gezellige binnenstad, vind je hier het grootste omrasterde wildpark van Duitsland. De Frankische stad in het noordoosten van Baden-Württemberg is omgeven door een glooiend heuvellandschap, wat het ook een ideale bestemming maakt voor fietsers, wandelaars, romantici en cultuurliefhebbers. Een stad die niet alleen verleden en heden, natuur en cultuur, maar ook gezondheid en genot kundig met elkaar verbindt.

Wij bezochten de stad met onze kinderen in augustus, op uitnodiging van Heilbäderverband Baden-Württemberg en Stadt Bad Mergentheim, toen de zomer zich van zijn beste kant liet zien. Wij sliepen in hotel Deutschmeister, een kleinschalig hotel met gratis parkeergelegenheid op slechts honderd meter van het oude stadscentrum.

Hotel Deutschmeister

Hotel Deutschmeister

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>