De Alentejo: 5x bijzonder slapen

Heb jij behoefte aan rust en ruimte om je heen? Wil je even helemaal bijkomen en daarbij genieten van luxe, lekker eten onder het genot van een koud wijntje? En .... wil je niet samen gaan met horden toeristen? Dan is de Portugese regio Alentejo iets voor jou!

Wil je op een bijzondere manier overnachten in Portugal, en eens niet in een standaard hotel aan de kust? Ik neem je mee naar vijf bijzondere hotels in de Alentejo!

1: Hotel Horta da Moura

In het plaatsje Moura ligt een schitterend hotel: Horta da Moura. Dit hotel is gelegen in een gebied met een verbazingwekkende schoonheid. Er staan hier eeuwenoude olijfbomen waarvan nog steeds olijfolie wordt gemaakt. Elke kamer is énorm. Een groot bed, ruime badkamer en zelfs een hele zithoek en buiten kun je genieten van een terras. In de wintermaanden wordt er zelfs een mand met hout in je kamer gebracht zodat jij je eigen open haard in je kamer kunt aansteken. Daarnaast beschikt het hotel over een ruime ontbijt- en dinerzaal. Er is tevens een grote infinitypool waarbij je weids uitzicht hebt. Het hotel ligt op slechts 5 minuten rijden van het eeuwenoude vestigingsstadje Monsaraz. Leuk feitje: dit hotel ligt midden in het Dark Sky Reserve: ‘s avonds kun je hier dus volop sterren kijken!


horta da moura bijzondere hotels Alentejo

horta da moura landelijke sfeer

horta da moura zwembad

horta da moura grote kamers

horta da moura

2: Herdade do Sobroso

In het jaar 2000 heeft de familie Sobroso ‘een stukje’ land gekocht. Er stonden twee traditionele huizen, die geheel zijn gerenoveerd. De buitenmuren zijn allemaal blijven staan, maar van binnen hebben ze alles aangepakt. Uiteindelijk zijn er elf sfeervolle hotelkamers gebouwd, waarin je een onvergetelijk uitzicht hebt over dit landgoed. En dit landgoed beslaat maar liefst 1.600 hectare. Maar, naast overnachten kun je op deze hoeve nog veel meer doen! Zo organiseren ze luchtballontochten, kun je kajakken in het meer, mag je mee op jacht naar wilde geiten, eenden en herten, genieten van het zachtste vlees volgens eeuwenoude recepten én wijn slurpen van eigen geproduceerde producten. En dat laatste, dat moet je zeker doen! Wat een top wijnen hebben ze hier. Je krijgt eerst een rondleiding door de wijnranken. Tijdens de proeverij wordt er gepassioneerd verteld over de verschillende soorten wijnen die ze produceren. Naast een drankje worden er ook verschillende soorten hapjes geserveerd. Je kunt hier overigens ook zelfgemaakte jam en honing kopen.

Natuur zo ver je kunt kijken, het geluid van de vogels, een gezamenlijke woonkamer waar je met andere gasten samen kunt komen én onovertreffelijk eten en drinken in dit fijne familiehotel. De prijs ligt rond de 145 euro per nacht voor een standaard kamer en 175 euro per nacht voor een suite.

herdade do sobroso in Vidigueira

herdade do sobroso in de alentejo

wijn Sobroso landgoed

herdade do sobroso hotelkamer

herdade do sobroso ooievaars

3: Ecork hotel

Dit moderne spa-hotel is vier jaar geleden geopend. Het ligt op slechts 15 minuten rijden van de prachtige UNESCO stad Évora. Het hotel biedt een spa- en wellnesscentrum waarin je jezelf weer helemaal kunt opladen. De naam van het hotel geeft aan dat het (hoofd) gebouw geïsoleerd is met kurk, (want in deze regio groeien tal van kurkbomen!) dit geeft een thermische en akoestische isolatie, daarnaast worden de zwembaden en warm water verwarmd middels geothermische energie en zonnepanelen. Ik word er altijd heel erg blij van wanneer een hotel erg duurzaam is gebouwd en in gebruik is.

De suites zijn op opzichzelfstaande bungalows met ieder een eigen terras en veel privacy.

ecork hotel

Genieten van het zwembad én prachtige zonsondergang op het dakterras van het Ecork hotel

ecork zwembad

ecork bungalows

In de bungalows heb je veel privacy

Ecorkhotel

Handjes in de lucht voor dit fijne hotel!

ecork alentejo

ecork pool

4: Herdade da Amendoeira

Ook nu verbaas ik me weer over de enorme ruimte die deze Herdades hebben in de regio. Vroeger was deze hoeve een grote boerderij, een boerderij met enkel amandelbomen. Uiteindelijk is het overgenomen en is er deels een agritoerismo van gemaakt. Deze herdade bestaat maar liefst uit 700 hectare grond, waarvan er 400 hectare aan de agritoerismo wordt besteed. Zo worden hier allerlei producten zelf gemaakt. Er wordt kaas gemaakt van schapenmelk. De schapen worden twee keer per dag twee uur gemelkt. Naast de melk wordt er enkel zout en een distelkruid toegevoegd aan de kaas. Verder maken ze er jam, honing en brouwen ze er verschillende likeuren. Alle likeuren die hier worden gebrouwd, worden gemaakt met producten van eigen land: amandel, blauwe bes en pennyroyal (muntplant).

Het grote plein in het midden vormt een centrale plek. Waar vroeger het vee rondliep, vormt het nu een uitkijkpunt van alle hotelkamers. Je hebt een keuze uit een standaard kamer of een superior kamer. De prijs ligt het gehele jaar door op 85 euro per nacht voor een standaard kamer en 95 euro per nacht voor een superior kamer.

Herdade da Amendoeira

Herdade da Amendoeira

Herdade da Amendoeira

5: Hotel O Gato

Dit hotel is een fijne plek wanneer je net buiten Lissabon wilt overnachten. Het ligt in een piepklein slaperig dorpje genaamd Odivelas. Het dorpje telt zo’n 100 inwoners. En ligt op zo’n uur rijden vanaf Lissabon. Hotel O Gato heeft alles wat je nodig hebt: een prima kamer, een zwembad met een uitzicht over prachtige heuvels én een authentiek restaurant met een traditionele keuken. Verwacht hier geen enorm luxe hotel en in het dorpje valt ook niet heel veel te beleven: hier dompel je je onder in de echte Alentejo-beleving.

Hotel O Gato

Hotel O Gato

Meer zien van de Portugese regio Alentejo?

Check dan onderstaande vlog voor nog meer reisinspiratie!

Ik bezocht de Alentejo tijdens een persreis op uitnodiging van Visit Alentejo. Kijk voor meer reisinspiratie op www.visitalentejo.pt of volg de regio via Facebook.

Fleur
Latest posts by Fleur (see all)
  1. Tomas Lebreiro zegt:

    Hoi Fleur, super mooie stukken over de Alentejo, een vergeten pareltje waar te weinig mensen vanaf weten. Als kind van de streek vind ik het schitterend om te zien hoe we langzaam maar zeker ontdekt worden. Een andere bijzondere plek die ik echt kan aanraden is Verdemar, een B&B die precies tussen de kuststrook van de Costa Vicentina en het verlaten binnenland ligt!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>