Actief in de rijstvelden van Bali

Bali staat onder andere bekend om de prachtige rijstvelden, ofwel de sawa’s. Je kunt hier voorbij rijden in een auto of op een scooter en bedenken dat het er inderdaad mooi uitziet, maar om ook echt een goede indruk te krijgen van deze rijstvelden kun je beter je wandelschoenen aantrekken of de fiets pakken.

Wandelen door de rijstvelden

Vanuit Ubud, het groene hart van Bali, worden op verschillende plekken op straat activiteiten rondom Ubud aangeboden, waaronder hikes door de rijstvelden met een gids. Je kunt natuurlijk ook prima zelf je wandelschoenen aantrekken en op pad gaan, maar het voordeel van een gids is dat hij (vaak zijn gidsen op Bali mannelijk) je gelijk meer kan vertellen over de rijst, het groeiproces, het oogsten, de eetgewoontes van de Balinezen, etc.

Wandelen door de rijstvelden

Wandelen door de rijstvelden

Eén van de populairste trails is de Campuhan Ridge Trail. Dit is een relatief makkelijke wandeling van ongeveer 9 kilometer. De wandeling start bij een tempelcomplex en vanaf daar loop je via een pad licht bergopwaarts. Je loopt langs een groene jungle vallei en als je verder loopt, kom je vanzelf bij de rijstvelden. Ook bij Tegalalang, een paar kilometer ten noorden van Ubud, loopt een prachtig pad langs de magische rijstterrassen met hoge palmbomen, dat gemakkelijk te volgen is. Leuke en relatief makkelijke wandelingen om te doen.


rivertuben bali

Magische rijstterrassen met hoge palmbomen

Op sommige plekken kun je ook door de rijstvelden zelf lopen. De Balinezen zijn erg vriendelijk en laten je over het algemeen graag meekijken bij de werkzaamheden of vertellen hier iets over (als ze voldoende Engels kunnen spreken).

De rijst is bijna klaar om geoogst te worden

De rijst is bijna klaar om geoogst te worden

rijst oogsten bali

Het oogsten van het witte goud

Fietsen door de rijstvelden

Een andere optie is fietsen of mountainbiken door de rijstvelden. Voordeel hiervan is dat je veel verder komt dan wanneer je een wandeling maakt. Ook hiervoor geldt dat er verschillende fietsroutes met gids worden aangeboden in Ubud. Bij de hotels zijn ook vaak begeleide wandel- en fietsroutes te boeken.

rijstvelden ubud

De rijstvelden bij Ubud

De fietsroutes kunnen best pittig zijn. Ik heb verschillende routes gedaan en de ene route is vrij gemakkelijk met weinig stijgen en dalen terwijl de andere route echt pittig is (terwijl ik toch niet zo’n slechte conditie heb) met veel klimmen en dalen. Persoonlijk vind ik het laatste leuker, omdat ik het leuk vind om te kijken waar je grenzen liggen en actief bezig te zijn. Het is dus goed om met je gids af te stemmen wat je voorkeur heeft.

Bij de fietsroutes fiets je over de normale wegen (wel opletten dat je aan de linkerkant blijft fietsen!) maar ook over smalle paadjes tussen de rijstvelden door. Je kunt stoppen waar je wil om foto’s te maken of gewoon even te genieten van het uitzicht.

Als je de tijd hebt zou ik aanraden om zowel een fiets- als een wandeltocht de doen. Op die manier heb je de rijstvelden op verschillende manieren gezien en krijg je een goede indruk van de indrukwekkende rijstterrassen.

Rijstterras in Bali

Rijstterras in Bali

Tekst en foto’s: Anouk Noordhuizen

Hulp van een local

Vind je het leuk als een local je helpt om je reis door Bali samen te stellen? Local Indah helpt je graag.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>