Actief genieten in Davos – Klosters

De wereld kent de Zwitserse regio Davos – Klosters vooral als de plaats waar het World Economic Forum eens per jaar verzamelt, of als de favoriete skibestemming van de Britse koninklijke familie. Omdat ik mij wel eens graag als een koningin in de watten laat leggen, plande ik een bezoekje.

Davos – Klosters is een kleine regio binnen het kanton Graubünden. Klosters is niet meer dan een stevig dorp, en hoewel Davos ook niet super groot is, staat het bekend als de hoogstgelegen stad van Europa. De hele regio ligt ongeveer op 1500 meter boven de zeespiegel.

Het dorp Klosters in Zwitserland

Het dorp Klosters.

Het Piz Buin

Ik reisde naar Davos – Klosters in die snikhete maand juli die we dit jaar hadden. Ik was op doorreis en kwam net van Firenze, waar het natuurlijk ook gewoon heet was. Je begrijpt dat ik in de wolken was toen ik in Klosters aankwam bij een zalige 17°C. Wat een verademing!

Zodra ik door de deur van mijn hotel wandelde, viel alle spanning en stress weg. De receptioniste ontving me met een glaasje bubbels terwijl de valet de auto parkeerde. Ja, echt. De auto werd voor mij geparkeerd. Ik moest daar zo aan wennen, ik voelde mij zo’n snob.

Het Piz Buin hotel ligt in het midden van Klosters, en kijkt uit over de omliggende bergen. Het werd recent gerenoveerd en is gewoon een plaatje. De kamers zijn allemaal ruim, en je hebt verschillende opties: van een gewone hotelkamer tot een heus appartement.

Het Piz Buin hotel in Davos - Klosters

Mijn kamer in het Piz Buin.

Wandelen in Davos – Klosters

In de wintermaanden is Davos – Klosters een wintersportbestemming. In de zomer liggen de Alpenweiden er groen en fris bij: ideaal voor lange wandelingen tussen de bergen. Ik koos voor verschillende themaroutes: de Zwergenroute in Klosters en een van de vele routes in het GWunderwald in Davos.

De vallei Monbiel, bij Klosters: een ideaal wandelterrein

De vallei Monbiel, bij Klosters: een ideaal wandelterrein.

De Zwergenroute (het dwergpad) is een wandeling die eerder gericht is op gezinnen met kinderen. Je wandelt door het bos, dat aangekleed is met verschillende sprookjesachtige taferelen. Dwergenpopjes kijken nieuwsgierig tussen de takken. Hier en daar zijn er stopplaatsen voorzien waar kinderen kleine opdrachtjes kunnen uitvoeren, zoals het bouwen van een dwergenhuisje van takken en bladeren, of het zoeken van alle popjes in de omliggende natuur. Er is zelfs een enorme knikkerbaan gebouwd tussen de bomen. Ook al heb ik zelf geen kinderen, ik heb een zwak voor sprookjes. Ik genoot dus enorm van deze wandeling.

Dwergenpopjes op de Zwergenroute in Klosters

Dwergpopjes liggen overal op de route verstopt.

De tweede wandeling die ik maakte was door het GWunderwald. Dit project biedt interactieve wandelingen aan: de routes gaan van station naar station. De stations zijn kleine omheinde plaatsen waar je op een speelse manier leert over wat er allemaal gebeurt in een bos. Je leert over de insecten met een memoryspel, of leert hoe water het bos voedt door een spel bij de rivier. De stations zijn steeds zo ingericht dat ze aantrekkelijk zijn voor kinderen én volwassenen. De technieken, zoals het memoryspel, zijn op maat van de kleintjes terwijl de informatie ook heel interessant is voor volwassenen. Een heel slimme combinatie!

Het GWunderwald in Davos – Klosters

Het GWunderwald.

Wakeboarden met het Guest Programme

Wie een nachtje in Davos – Klosters in een hotel, vakantiehuis of jeugdherberg verblijft, kan gebruik maken van het Guest Programme. Dit programma is heel interessant en behoorlijk genereus: het staat je toe om gratis allerlei activiteiten in de regio te proberen. Het programma is wel vast: je kan bepaalde activiteiten enkel op een bepaald tijdstip doen. Maar wat een activiteiten! Parasailen, paardrijden, klimmen, … het is allemaal mogelijk! En had ik al gezegd: gratis als je in Davos – Klosters verblijft?

Ik? Ik koos voor wakeboarden. Dat had ik immers nog nooit gedaan. En dus stond ik op een mistige morgen aan het meer van Davos. In een wetsuit, want het was niet heel warm. Maar dat kon me weinig schelen. Voor ik het wist, stond ik op een soort van snowboard in het water. Best wel moeilijk, want het board dreef en mijn zwemvest dreef en ik moest zorgen dat ik in de juiste richting in het water lag.

Wakeboarden op het meer van Davos – Klosters

Wakeboarden: het ziet er eenvoudig uit.

En toen begon het wakeboarden zelf. Ik moest een touw vastgrijpen dat dan door een soort van lift over het water werd getrokken. Je moet je lichaam in de juiste positie brengen om op het water te kunnen boarden. Leun je te ver naar voor of naar achter, dan grijpt je board water en vlieg je alle kanten op.
Ik landde een paar keer onzacht op het water, maar na een paar keer proberen was ik ineens vertrokken. Wie had dat gedacht? Ik kan amper overeind blijven op vaste grond, laat staan dat ik een goede skiër of snowboarder ben. Maar zodra ik op dat wakeboard stond, leek het alsof ik nooit iets anders had gedaan.

Wakeboarden in Davos – Klosters

Maar al ziet het er nog zo eenvoudig uit, het is toch even proberen.

Wat te doen in Davos – Klosters?

Heb jij nu ook zin gekregen om Davos – Klosters te gaan verkennen? Mooi! Ik zet alvast mijn beste tips voor je op een rijtje.

Om uit eten te gaan in Davos – Klosters zit je bijna overal goed. Van een snelle pizza tot uiterst fijne restaurants: je vindt wel wat naar je zin. Ik at het lekkerste in het restaurant Höhwald in Monbiel en in het restaurant van ons eigen hotel. Voor een goed stukje taart kan je terecht in Alp Garfiun, op het einde van de Monbiel vallei, bij Klosters.

Naast het Guest Programme kan je ook gebruik maken van de guest card. Hiermee gebruik je gratis het openbaar vervoer en zelfs de kabelbanen. Ideaal voor een wandeling op de toppen van de bergen of voor een downhill mountainbike ritje.

Hoewel hotel Piz Buin een speciaal plaatsje in mijn hart heeft, kan ik je ook aanraden om naar andere hotels in de regio te kijken. Davos – Klosters heeft de reputatie duur te zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn verschillende vakantiehuisjes en zelfs een hostel te vinden.

Hou je van ecologisch reizen? Of heb je gewoon geen auto? Klosters heeft een treinstation en is dus makkelijk te bereiken per trein. Bovendien staan de treinroutes door Graubünden bekend als de mooiste ter wereld. Win – win!

De bergen rond Klosters zijn gehuld in een verkoelende mist

De bergen rond Klosters zijn gehuld in een verkoelende mist.

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>