Achter de schermen in de wildparken van de Oost-Kaap

Waar je in eerste instantie misschien niet bij stilstaat is wat de wildparken moeten doen om de dieren en de rest van de prachtige, maar kwetsbare natuur in stand te houden. Niet voor niets zijn er de beschermingsprogramma’s die ervoor moeten zorgen dat volgende generaties, net als wij nu, kunnen blijven genieten van de uiterst gevarieerde vegetatie en het wild dat het land te bieden heeft. Een juiste balans is nodig om het ecosysteem intact te houden. We kregen een exclusief kijkje achter de schermen bij onder andere Kuzuko Lodge (Place of Glory) en het Addo National Elephant Park. Dat leverde zeer indrukwekkende verhalen op van uitzonderlijk gepassioneerde mensen, op hun missie voor de natuur.

KuzukoChalet - zonsondergang

KuzukoChalet – zonsondergang

We kunnen maar geen genoeg krijgen van de schitterende Oost-Kaap. In ons vorige blog schreven we over onze huwelijksreis en de roadtrip door de Oost-Kaap.

De Oost-Kaap staat bekend om z’n wildlife, de ruige wilde kust, ongerepte stranden, vreedzame riviermondingen, weelderige bossen en het dorre Karoo landschap. Tel daar de adembenemende vergezichten tijdens de karakteristieke zonsondergangen bij op en je ultieme reisbeleving is compleet.

Leeuwinnen in Kuzuko Lodge

Close-up van de leeuwinnen in Kuzuko Lodge

Zuinig zijn op de natuur

Wist je dat de meeste Zuid-Afrikanen nooit het voorrecht zullen hebben om de natuur en het wildlife dat hun eigen land bezit, zelf te bekijken? De werkloosheid in Zuid-Afrika is simpelweg te hoog waardoor mensen moeite hebben om hun hoofd financieel boven water te houden. Ze hebben de middelen niet om zichzelf toegang te verschaffen tot deze wildlife parken.

Steeds meer nationale parken vinden dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om de natuur en wildlife van dichtbij te bekijken. Om die reden wordt steeds vaker samengewerkt met scholen in de omgeving om de kinderen toegang te geven tot de natuur. Tijdens deze bezoeken leren ze de kinderen over de noodzaak van het behoud van de natuur en kunnen ze samen met de rangers tijdens de gamedrives de mooie dieren van dichtbij bekijken. Door voorlichting te geven aan de kinderen willen zij meer bewustzijn creëren en hen laten ervaren hoe belangrijk het is zuinig om te gaan met de natuur.

Sylvester, de beroemdste leeuw van Zuid-Afrika

In Kuzuko Lodge (Place of Glory) vertelt Gerhard de Lange ons persoonlijk het uitzonderlijke verhaal van Sylvester en zijn nieuwe gezin. Kuzuko Lodge is een voormalige concessie van Addo Elephant National Park en ligt op ongeveer drie uur rijden van Port Elizabeth. Kuzuko Lodge herbergt een aantal wilde dieren, waarvan de meest bekende een mannelijke leeuw is, genaamd Sylvester. Eerder was hij gehuisvest in het Karoo National Park in Beaufort West, waar hij twee keer ontsnapte uit het park.

Sylvester wist gedurende drie weken te ontkomen aan zijn achtervolgers. Het is Sylvester zelfs gelukt om 370 kilometer te overbruggen voordat hij eindelijk weer gezien kon worden. Hij kon zich wekenlang tegoed doen aan schapen en vormde een bedreiging voor de boeren en de omgeving. Later zou Sylvester nog een keer ontsnappen. De politieke meerderheid in Zuid-Afrika zouden Sylvester het liefste willen afschieten vanwege de problemen met zijn omgeving. Uiteindelijk werd hij gevangen genomen.

Sylvester: de beroemdste leeuw van Zuid-Afrika

Sylvester: de beroemdste leeuw van Zuid-Afrika

John Adendorff, conservation manager van Addo National Ellephant Park, en Gerhard de Lange, conservation manager van Kuzuko Lodge, hebben na een serieus debat over zijn toekomst besloten om hun nek uit te steken en Sylvester over te plaatsen naar Kuzuko Lodge. Zodoende zou hij in ieder geval niet afgeschoten worden. Destijds een omstreden beslissing. Zou hij daar niet weer ontsnappen? En zou de mannelijke leeuw Felies hem niet als een bedreiging zien? Wie zegt dat de leeuwinnen Angel en Nicka hem gaan accepteren? De overplaatsing was bij lange na niet zonder gevaren. Sylvester kan namelijk gedood worden wanneer ze hem niet accepteren. Maar inmiddels waren er ook vier leeuwen zonder toekomst. Dus ergens was dat het risico wel waard.

Gepassioneerd vertelt Gerhard de Lange ons over de uiterst zorgvuldige manier waarop ze Sylvester hebben laten integreren in Kuzuko. Groot was dan ook ieders opluchting dat hij vriendschap wist te sluiten met de andere jonge mannetjesleeuw Felies. Ze bouwden vervolgens zelfs een innige band op. Samen zwaaien zij nu de scepter in Kuzuko. Sylvester vond daarmee eindelijk de plek waar hij thuis is.

Sylvester en zijn nieuwe gezin

De absolute kroon op het werk is wel dat Sylvester sinds kort vader geworden is van twee leeuwenwelpjes. Angel, de moeder van de twee welpjes, wist de welpjes de eerste tijd verborgen te houden. Daardoor dachten ze dat de welpjes het niet hadden overleefd. De ontdekking dat ze nog in leven waren was een bijzonder emotioneel moment voor Gerhard de Lange en zijn team. Angel is opgegroeid in gevangenschap en binnen hun wildpark hebben ze haar geleerd om in het wild te leven en zichzelf te voorzien (jagen, prooien verschalken). Dat maakt het verhaal nog specialer. Met recht zijn deze kleintjes de nieuwe trots van Kuzuko. Wil je zien hoe wij op zoek gingen naar de leeuwenwelpjes? Bekijk dan ook onze vlog onderaan deze blog.

Leeuw in Kuzuko Lodge

Angel in Kuzuko Lodge

De juiste balans in Kuzuko Lodge

Gerhard de Lange en zijn team zetten zich dagelijks in om de juiste balans te behouden in Kuzuko Lodge. Momenteel is er een juiste balans tussen alle wilde dieren, de dierenpopulatie is op orde. Er leven zo’n 3.000 dieren op 15.000 hectare grond. Het doel voor de komende jaren is de populatie cheeta’s weer terug te brengen in het wild. De cheeta’s zijn bedreigd en mogen niet uitsterven. Ze proberen nu cheeta’s, die in gevangenschap zijn geboren, het jagen weer aan te leren en prooien te verschalken in het wild. Dit doen ze vooral door veel met de dieren op te trekken en ze het goede voorbeeld te geven. Door hun eigen instincten aan te spreken laten ze moeder natuur hun werk doen, zodat ze uiteindelijk weer weten hoe ze zichzelf in het wild moeten bedruipen.

Cheetah in Kuzoko Lodge

Cheetah in Kuzoko Lodge

Uiteraard ligt de focus niet alleen op de wilde dieren, maar ook op de vegetatie. De vegetatie is minstens zo belangrijk. Het doel is om 5.000 hectare spekboom te planten. De spekboom is een vetplant en de blaadjes zijn vlezig, heldergroen en eivormig. De olifanten vinden de bovenste blaadjes het lekkerst en kunnen wel 200 kilo per dag eten. Om die reden is het echt nodig om de vegetatie zo goed in de gaten te houden.

Tenslotte heeft Kuzuko Lodge nog een heel sociaal doel. Het opleiden van lokale mensen om hen duurzaam te laten werken in Kuzuko Lodge. Zodoende doen ze het nodige voor de maatschappij.

Vegetatie in Kuzuko Lodge

Vegetatie in Kuzuko Lodge

Addo Elephant National Park

Addo Elephant National Park is het derde grootste nationale park in Zuid-Afrika. Hier leven ongeveer 600 olifanten. Tijdens onze reis naar de Oost-Kaap staat het bezoeken van de nationale parken en het spotten van dieren in het wild hoog op ons verlanglijstje. In Addo kun je niet alleen de Big Five: olifant, luipaard, buffel, neushoorn en de leeuw spotten, maar zelfs de Big Seven: walvissen en haaien. Het Addo Elephant park in de Oost-Kaap is het enige park ter wereld waar dit kan. Een unieke combinatie! Het Addo Elephant Nationaal Park ligt op slechts een half uur rijden van Port Elizabeth. Een goede optie om je reis te beginnen of juist af te sluiten.

Vergezicht in Addo Elephant National Park

Vergezicht in Addo Elephant National Park

Het mens-olifant-conflict in Addo Elephant National Park

Tegenwoordig leven er zo’n 600 olifanten in het Addo Elephant Park. Dit is weleens heel anders geweest. Het klimaat in de Oost-Kaap is heel goed om citrussen en sinaasappels te telen. In het begin van de 19e eeuw waren er veel boeren, die zich bezighielden met het telen van citrussen en sinaasappels. Zij raakten echter in conflict met de olifanten. De olifanten vormden een bedreiging door alles op te eten. De boeren begonnen met het doden van de olifanten. Dit ging zo ver dat er zelfs nog maar elf olifanten over waren. De regering greep in en begon het land terug te kopen van de boeren om de populatie weer op orde te krijgen. Tegenwoordig kom je in Addo veel olifanten tegen en zie je er de mooiste taferelen.

Olifanten in Addo Elephant Park

Schitterende taferelen in Addo Elephant Park

Beschermingsprogramma’s Addo Elephant Park

Addo is begonnen met een aantal beschermingsprogramma’s en loopt voorop met anti-stroperij. Vooral met betrekking tot de neushoorns en olifanten.

Olifanten laten sporen achter als ze eten en slopen gemakkelijk het gebied. Er zijn beschermingsprogramma’s om het gebied te beschermen. Door onder andere het verplaatsen van de drinkwaterholes, zorgen ze voor een spreiding van de olifanten door het park. De droogte vormt overigens ook een grote bedreiging. Wanneer de olifanten te veel drinken, dan hebben de neushoorns onvoldoende te drinken. Dagelijks staat het park voor deze uitdagingen en moeten ze steeds bepaalde afwegingen maken om de juiste balans te bewaken.

Het doel is een multifunctioneel park te maken, zodat dieren in hun natuurlijke omgeving optimaal kunnen functioneren. Het uitgangspunt van Addo Elephant Park is dat ze de dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke leefomgeving aan de bezoekers willen laten zien, met minimale tussenkomst van de mens.

Olifant in Addo Elephant National Park

Moeder natuur van dichtbij in Addo Elephant National Park

Historie

John Adendorff is sinds 1991 conservation manager in Addo Elephant National Park en heeft veel respect voor zijn voorganger Harold Trollope, de eerste parkmanager. “Het begon allemaal met hem toen het park in 1931 werd opgericht. Te paard dreef hij de resterende elf olifanten in het gebied naar het nieuwe park. Toen was het slechts 4.000 hectare; nu is het bijna 50 keer groter”. Tegenwoordig wordt Addo beoordeeld als een mega-park van 186.000 hectare land, plus Bird Island met zijn enorme broedkolonie van 200.000 hectare. Nog eens 200.000 hectare beschermd zeegebied is in de planning en dit omvat de kustlijn van Kouga naar Kenton-on-Sea. Het Addo Ellephant National Park heeft zich ontwikkeld van een kleinschalig park met een paar olifanten, naar ‘s werelds meest diverse park.

Werk in uitvoering

“Het was een ongelooflijke reis,” vervolgt John. Toen hij 25 jaar geleden in Addo aankwam, waren er slechts 122 olifanten en nu zijn er meer dan 600. De buffelpopulatie bestond uit 190 dieren en nu zijn er ongeveer 1.000 buffels die ziektevrij zijn en regelmatig worden verkocht. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor het kopen van meer land om het park uit te breiden. De doelstelling van het park is om verschillende gebieden met elkaar te verbinden, zodat de dieren in een steeds grotere en natuurlijke omgeving kunnen gaan leven en bewegen. Zodoende kunnen ze de olifanten ook beter verplaatsen en bepaalde vegetatie beter behouden of herstellen. Wat weer nodig is om de olifanten te kunnen voeden.

Nooit een saaie dag

Veel soorten die historisch in het park leefden, zijn opnieuw geïntroduceerd – zoals leeuwen, hyena’s, cheeta’s en bergzebra’s. Het is volgens John een grote verantwoordelijkheid, met nooit een saaie dag. Addo blijft werk in uitvoering, legt John uit. “Olifanten zullen waarschijnlijk nooit op het strand lopen, maar ze zullen in de toekomst vrijer bewegen”. Er loopt een spoorlijn door het park, dus ze kijken naar het ontwikkelen van bovenliggende dierenbruggen zodat olifanten veilig kunnen oversteken. Het werk is opwindend omdat er altijd zoveel te doen is met voortdurende uitbreiding.

Hyena met een karkas in Addo Elephant Park

Hyena met een karkas in Addo Elephant Park

De gemeenschap betrekken tegen stroperij

Stropers komen voornamelijk uit Vietnam (internationale handel). Ze misbruiken voor het overgrote deel de lokale bevolking voor het vuile werk. Er zijn inmiddels al 1.200 neushoorns gedood in Zuid-Afrika. Ze worden gedood door kogels die in de neushoorn uiteen spatten.

De witte neushoorn is een grazer. Hij is voornamelijk te zien in het open veld. Een gemakkelijk doelwit dus. De zwarte neushoorns begeeft zich voornamelijk tussen de bomen en struiken, waar hij de blaadjes van eet. Daarom is hij een moeilijker doelwit. Beide soorten worden echter met uitsterven bedreigd.

Pro-actief met de buren

Opvallend genoeg zegt John dat stropen geen actueel probleem is in het park. “We zijn pro-actief en hebben goede relaties met onze buren”. Ze begrijpen het belang van conservering en de bescherming van het natuurlijk erfgoed. Ze zijn onze ogen en oren op de grond, wat een van de redenen is waarom we geen serieuze stropersproblemen hebben. Er is dan ook nog nooit een neushoorn gestroopt. Voor John is de ondersteuning door de lokale gemeenschap het uiteindelijke succes van het park. Het park helpt op haar beurt de gemeenschap waar mogelijk en schenkt meubels aan hen wanneer accommodatie-upgrades worden gedaan. Door deze constante aandacht en bewustzijn blijven de dieren en het park optimaal behouden, zodat we ook in de toekomst kunnen genieten van al het moois dat het te bieden heeft.

De gemeenschap betrekken bij Addo Elephant National Park

De gemeenschap betrekken bij Addo Elephant National Park

Breng een bezoek aan de wildparken in de Oost-Kaap

Een bezoek aan deze parken kunnen we je van harte aanbevelen. Je geniet daarmee niet alleen van de indrukwekkende natuur, maar je ondersteunt tevens het behoud ervan. Beide parken bieden de mogelijkheid voor een verblijf. Check voor meer informatie de websites van Kuzuko Lodge en Addo Elephant National Park.

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>