Achensee in het kort

De regio Achensee in Oostenrijk is opgebouwd rond het meer Achensee. Denk aan kleine dorpjes aan de oevers, alpentoppen die weerspiegelen in het water en watersport.

Ik mocht Achensee gaan verkennen, en was in de wolken. Redelijk letterlijk, toen ik op het Rofangebergte stond, en de wolken aan mijn kledij kleefden.

Het Rofangebergte

Dit gebergte is genoemd naar de top die, u raadt het al, Rofan heet. Ik beklom de berg met de Rofanseilbahn, de kabelbaan die mij vanuit Eben am Achensee tot op iets meer dan 1800 meter hoogte bracht. Vandaar koos ik een wandelpad tot de top, nog eens zo’n 400 meter hoger. Toegegeven, in juni is het doorgaans beter weer daar. We hadden wat pech. Maar dat drukte de pret niet, integendeel. De achterblijvende sneeuw haalde het kind in mij naar boven, en al snel was ik doorweekt, maar blij.

Daarnaast heb je op dat wandelpad ook altijd de kans om bergmarmotjes te zien. Heerlijke beestjes, die zich al fluitend door de bergen begeven en in hun holen wegduiken zodra ze denken dat er gevaar schuilt. Gevaar van bijvoorbeeld de goudarend, of andere roofvogels die over de toppen zeilen. Maar ook gemzen laten zich regelmatig zien!

Marmotjes

Bergmarmotten

Op het Water

Maar ook in het dal verbleef ik in de spreekwoordelijke wolken. Het meer leent zich namelijk uitstekend voor watersport, zoals stand up paddling, kite surfen en zeilen. Omdat ik geen van die dingen kan, werd mij het SUP’en aangeleerd. In een mum van tijd stond ik op een plank, gekleed in een wetsuit en met een peddel in de hand.

Die ene keer dat ik mijn evenwicht verloor en los het water in kwam, was echt niet zo erg. Met die wetsuit aan had ik geen last van de koude temperatuur. Bovendien is het uitzicht van op het water magnifiek. Je bent letterlijk omringd door de Alpen.

Sint Notburga

De regio Achensee staat deels bekend om zijn verering van de heilige Notburga. Deze heilige komt uit de streek, en haar skelet is bewaard gebleven. Je kan haar bezoeken in de kerk van St Notburga in Eben am Achensee, waar ze volledig gekleed in kostelijke stoffen en edele metalen achter het altaar staat. Een bijzonder schouwspel.

Wil je daarna nog meer weten over de heilige? Dan kan je haar museum bezoeken, naast de kerk. Alleen al voor de historische kunstwerken is dat museum echt de moeite waard.

Notburga

De heilige Notburga

Lippizaners

En om helemaal in de plaatselijke cultuur te duiken, bezocht ik de grootste privé stoeterij van Lippizaners, de beroemde witte Weense paarden, in Oostenrijk. Deze stoeterij, die deel uitmaakt van hotel Post in Achenkirch, biedt rijlessen aan, waarbij de kundige lerares jouw verteld over de Lippizaners. Een bijzondere ervaring die ik dagen later nog voelde in mijn spieren!

St Georg

Om mijn dagen daar in perfectie af te sluiten, kon ik genieten in hotel St Georg.  Dit hotel biedt luchtige, moderne kamers aan, en heeft een goede kok (belangrijk!) en een goede masseur (nog belangrijker!) die met producten met de lokaal gewonnen steenolie werkt. Steenolie is een minerale olie, die erg goed is voor je huid en spieren.

Een tip: laat je eerst onder handen nemen door Chris, die élke spier in jouw lichaam weet los te krijgen, om daarna aan tafel te schuiven in de gezellige Stube. Het ideale einde van werkelijk elke dag.

Het meer

Het meer; de Achensee

Meer weten? Kijk eens op deze website.

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>