5 x Rome off the beaten track

Rome is een van de populairste steden van Europa en dat is niet voor niks. Ik ben er mijn hart verloren in de 5vwo toen ik zeven dagen lang achter mijn Latijn-leraar (een grote Rome-kenner) aan heb gerend van het ene adembenemende hoogtepunt naar het andere. Ik heb nog nooit zo veel kunst en oudheid in zo’n korte tijd gezien. Los van kunst vind je in Rome alles terug wat dit prachtige land te bieden heeft; aantrekkelijke en passionele mensen, espresso, de mooiste taal die er is, ijsjes, gevoel voor schoonheid en nog veel meer. La vita è bella!

Afgelopen februari ben ik met mijn vriend naar Rome geweest; ik voor de 3e keer, hij voor het eerst. Ons reisje van zes dagen is een perfecte mix geworden tussen de logische hoogtepunten en verborgen pareltjes. Reisgidsen, Google, familie en vrienden die er zijn geweest.. Ze zullen je allemaal met gemak vertellen over de hoogtepunten van Rome. Daarom richt ik me in deze blog op de niet logische hoogtepunten. Hoe we hierbij zijn gekomen? Een mix van tips van diezelfde oud Latijn-leraar en verschillende couchsurf-gasten uit Italië, eigen research en spontane acties. Overigens is zes dagen niet genoeg voor Rome, tien dagen ook niet, honderd ook niet.. Rome is een plek waar je altijd zult terugkomen voor meer. Mijn ‘to do and see’ lijstje voor de volgende keer staat al vol ideeën voor nieuwe avonturen.

Rome: Veni-vidi-visit

Het familiebedrijfje ‘Veni-vidi-visit’ organiseert super originele wandelingen door niet toeristisch Rome. Zo kom je langs een onontdekt amfitheater, de Aventijnheuvel, een mini-staatje met een bijzonder sleutelgat, het mooiste uitzichtspunt van Rome, de Joodse wijk en nog veel meer. En wat kost deze tour? Helemaal niks! Als je het leuk vindt mag je natuurlijk een donatie geven, maar dat is totaal niet verplicht. De tour vertrekt iedere woensdag en zaterdag om 10 uur vanaf het metro station ‘Circo Massimo’. Meteen een leuke manier om andere jonge reizigers te ontmoeten.


SAM_0810 - kopie

Een heel bijzonder sleutelgat..

De Joodse wijk in Rome

De Joodse wijk

Kleine eettentjes in smalle straatjes

Rome barst van de restaurantjes met gladde Italiaanse obers die je proberen naar binnen te lokken met een menu turistico (toeristen-menu). Niet doen! Loop door, sla af in het smalste straatje wat je kunt vinden en zoek een tafel in een dubieus uitziend tentje. Juist daar ga je grote kans het lekkerste Romeinse eten vinden. Zo belandden wij op tip van een Italiaan bij ‘Da Tonino’ in het oude centrum. ‘Ga naar die straat en vraag daar verder, iedereen kent het’. En inderdaad.. Na 10 keer vragen (het restaurant kennen en weten waar het precies ligt zijn twee hele verschillende dingen) zijn we uiteindelijk beland in het totaal niet bijzonder uitziende tentje. Maar wat een heerlijk eten. Bij toeval (we waren wanhopig hongerig na onze vlucht) belandden we bij ‘Ristochicco’. Geweldig vers, puur, goddelijk, heerlijk eten in een pan geserveerd. Zie foto voor een impressie van hoe gelukkig ik was met mijn spaghetti ‘caccio è pepe’; spaghetti met pecorino (schapenkaas) en zwarte peper. Hoe iets simpels zo lekker kan zijn…

Geluk in Rome

Geluk in zijn puurste vorm

Kleine kerkjes in smalle straatjes

Hoewel de schoonheid van een hoogtepunt als de Sint Pieter niet te ontkennen is, heb ik een intensere spirituele ervaring in een klein stil kerkje, met de geur van mirre en waar een priester zachtjes rond sjokt om kaarsjes aan te steken. Rome telt 1000 kerken dus aan keuze geen gebrek. Twee hele bijzondere kerken die wij hebben bezocht zijn de ‘Santa Pudenziana’ en de ‘Santa Prassede’, beide in de buurt van de beroemde ‘Santa Maria Maggiore’. Om even in het religieuze straatje te blijven; het is ontzettend interessant om een tour te doen onder de Sint Pieter. Er worden maar 250 mensen per dag toegelaten dus van tevoren reserveren via de mail (scavi@fsp.va) is wenselijk.

Santa Pudenziana

Typisch Rome: prachtig kerkje (Santa Pudenziana) verborgen achter talloze scooters

Dagje weg: Tarquinia

Rome barst van de toeterende auto’s/taxi’s/bussen etc en het is heerlijk (mits je er voldoende tijd voor hebt) om hier een dagje aan te ontsnappen. Tarquinia ligt op anderhalf uur afstand met de trein en is een perfect dag uitstapje vanaf Rome; een pittoresk dorpje gelegen op een heuvel met als hoogtepunt Etruskische catacomben en een bijbehorend museum. Het centrum is sfeervol, vol kerkjes en restaurantjes. De lokale bewoners kletsen gezellig met elkaar op de pleintjes. Ik gok dat Tarquinia op een gemiddelde dag in februari zo rond de 10 toeristen ziet. Hoe lekker is dat na alle hysterische touristen groepen in Rome! (In Rome is het altijd druk..).

Tarquinia

Het dagelijkse leven in Tarquinia

Tarquinia in Rome

Bruschetta en gefrituurde groenten in het zonnetje in Tarquinia

Eataly

Als je van Italiaans eten houdt (wie houdt er niet van Italiaans eten?) dan is Eataly de ultieme hotspot. Voor mensen die problemen hebben met aankomen zou ik Italië zeker aanraden! Zelfs mijn dunne doch 11-boterhammen per dag etentje vriendje kwam een paar kilo zwaarder thuis na zes dagen Rome. In ieder geval, Eataly is een paradijs.. Een oude stationshal die verbouwd is tot een trendy foodmarket die in het teken staat van Italiaans eten vanuit alle streken van het land. Je kunt er winkelen; keukengerei, kookboeken, producten etc. Maar het grootste genot is dat er talloze restaurantjes zijn waar je specialiteiten kunt proeven uit alle streken van Italië. Het leuke is dat je in het ene restaurantje een voorgerecht kunt pakken, in het volgende een pizza, in het volgende een pasta, daarna een hoofdgerecht, daarna een ijsje en ga zo maar door. Eataly vindt je aan het treinstation Ostiense of het metrostation Piramide. Praktisch feitje: de trein van en naar Tarquinia stopt bij station Ostiense, dus perfect te combineren in één dagje!

Italiaanse specialiteiten shoppen in Rome

Italiaanse specialiteiten shoppen in Eataly

Zelf naar Rome?

Vliegtickets naar Rome boek je al vanaf 23 euro bij aanbieders als bijvoorbeeld transavia. Vergelijk altijd goed de verschillende aanbieders online, als ook de verschillende luchthavens, om zo verzekerd te zijn van de meest gunstige tickets. Lees ook onze tips voor Rome on a budget.

Tekst en foto’s: Jessica Groenestijn

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>