4x Flamenco in Sevilla

Sevilla, de hoofdstad van de Spaanse regio Andalusië, wordt beschouwd als de geboorteplaats van flamenco, de bekende Spaanse dans- en muziekstijl. Er wordt beweerd dat deze ontstaan is in de wijk Triana. De muziek en dans van flamenco is intens en is een mengelmoes van verschillende culturen. Een bezoek aan Sevilla, bekend om de Moorse invloeden en mooie architectuur, is dan ook niet compleet zonder je hierin te verdiepen.

Museum del Baile Flamenco

1: Meer weten over de achtergrond en historie van flamenco

Voor wie meer wil weten over het ontstaan van flamenco en over verschillende flamencostijlen en –scholen is het Museo del Baile Flamenco een aanrader. Dit museum is gelegen in de wijk Santa Cruz, de voormalige joodse wijk. Het is een wirwar van kronkelende steegjes en alles lijkt er op elkaar, dus je moet wel even zoeken. Dit museum is opgericht door Christina Hoyos, een Spaanse flamencodanseres en choreografe. Op een interactieve manier kun je als bezoeker je verdiepen in de wereld van flamenco. Je leert er over de technieken en bewegingen van de dans, welke invloeden er in terug te vinden zijn en dat flamenco heel divers is.

2: Flamencoshow bijwonen

Overal in Sevilla worden flamenco-optredens gegeven. Het Museo del Baile Flamenco heeft een paar optredens per avond, waar je als bezoeker kunt kijken naar de verschillende stijlen van flamenco. Ook in het Casa del Flamenco, niet ver van het museum verwijderd, worden meerdere optreden per dag verzorgd. Het zijn kleinschalige optredens met een gitarist, dansers, een klapper (palmeros) en een zanger. Veel van de bars en tablao’s hebben eens per week een flamenco-optreden, inclusief diner. De prijzen van shows variëren van 20 tot 50 euro per avond, sommigen zijn inclusief drinken en eten. De kans op het meemaken van een spontaan flamenco-optreden is tegenwoordig een zeldzaamheid, maar als het voorkomt is het wel heel bijzonder.


Spontaan flamenco optreden bij de Kathedraal van Sevilla

Spontaan flamenco optreden bij de Kathedraal van Sevilla

3: Flamencokleding- & accessoires

Flamenco is niet compleet zonder bijbehorende kleding en accessoires. Tijdens de Feria de Abril, het grootste feest van Sevilla dat twee weken na de Heilige Week plaatsvindt, is de stad ondergedompeld in lokale bevolking in traditionele flamencokleding. Vrouwen dragen dan een “bata de cola”, de bekende jurk met veel ruches. Gedurende het hele jaar is de flamencokleding in Sevilla te koop. In het toeristische deel van de stad zijn het dan vooral de rode stippenjurken en waaiers met bloemen. Maar als je iets verder de wijken El Arenal en La Macarena induikt, gaat er een flamencowereld voor je open. Er zijn hele winkels en zelfs warenhuizen gewijd aan de jurken, waaiers, schoenen, haarspelden en castagnetten die bij deze dans horen. Vooral in de winkels in en om Calle Cuna is veel te vinden.

IMG_2953

Handbeschilderde flamencowaaiers in Santa Cruz

4: Zelf flamenco dansen

Natuurlijk kun je in Sevilla ook zelf flamenco leren dansen. Er zijn een heleboel dansscholen waar flamencocursussen, lessen en workshops worden aangeboden. Het Museo del Baile Flamenco is het meest gericht op toeristen en biedt korte workshops aan. Bij Taller Flamenco kun je zowel Spaans leren als cursussen volgen over de verschillende aspecten van flamenco: de danstechnieken, gitaar spelen, ritme en klapwerk, het zingen en percussie.

Mocht je even genoeg hebben van al dat flamenco, ook de grotere toeristische bezienswaardigheden van Sevilla zijn de moeite waard. Ga bijvoorbeeld naar Metropol Parasol, de grootste houten constructie van de wereld, ontworpen door de Duitse architect Jürgen Mayer. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Mooie (Moorse) architectuur vind je in de kathedraal van Sevilla en het paleizencomplex Réal Alcazar, waar je gerust een hele dag kunt dwalen door de tuinen, patio’s en vertrekken versierd met azulejos. En wil je tot rust komen, dan is een bezoek aan het park Maria Luisa een aanrader.

Het park Maria Luisa

Het park Maria Luisa

Tekst en foto’s: Heleen Janssens

Latest posts by Dionne (see all)
  1. Helemaal met je eens, Heleen. Ooit bezocht ik Sevilla voor mijn huwelijksreis en ben daar sindsdien woonachtig. Niet alleen de Flamenco vindt hier haar oorsprong maar ook de heerlijke tapas. Het mooie historische centrum krijg je er voor niets bij! Mijn passie voor deze stad heb ik vertaald in een tourbedrijfje: Pia Tours Sevilla. Kom gerust nog eens langs en ik laat je nog meer mooie plekjes zien!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>