Ottawa is, hoewel de hoofdstad van Canada, minder bekend dan Toronto of Montreal, de andere grote steden aan de oostkant van dat land. Toch is er genoeg te zien en te doen voor een aantal dagen. Vooral voor degenen die van kunst, geschiedenis en festivals houden.

Bezoek het Rideau kanaal

Ottawa ligt op een junctie van drie rivieren, de Ottawa, de Rideau en de Gatineau. Hierdoor was het gebied voor de oorspronkelijke bewoners al een centrum voor de handel. Sinds 1800 was er een kleine nederzetting. Maar de echte start van de stad kwam door de aanleg van het Rideau kanaal, ontworpen door Luitenant Kolonel John By van het Britse corps ingenieurs.

Tijdens een oorlog met de Verenigde Staten was gebleken dat de Saint Lawrence rivier als grensrivier tussen de Canadese gebieden van het Verenigd Koninkrijk een te kwetsbare transportroute was. Daarom werd met een kleine twintig kilometer aan kanalen, verschillende rivieren en meren een waterweg van 202 kilometer gecreëerd van Ottawa naar Kingston. Omdat het waterpeil op verschillende plaatsen te laag was werd dat met behulp van dammen verhoogd. Om alles te reguleren en de scheepvaart mogelijk te maken waren zevenenveertig sluizen nodig. Dit fraaie stukje ingenieurskunst dat in 1832 werd geopend is opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. De sluizen in het centrum van Ottawa zijn een bezoek waard, evenals het kleine museum waar je de geschiedenis van het kanaal en de stad kunt zien.

Ottawa - de sluizen van het Rideau kanaal

De sluizen van het Rideau kanaal

In de winter wordt het waterpeil van een deel van het kanaal verlaagd tot zo’n vijftig centimeter. Als er dertig centimeter ijs ligt kan er geschaatst worden. En zo heeft Ottawa met 7,8 kilometer de langste natuurschaatsbaan ter wereld, waar door de inwoners gretig gebruik van wordt gemaakt.

Neem een kijkje in Byward Market

Omdat tijdens de aanleg van het Rideau kanaal een plek nodig was voor opslag, winkels en vertier ontstond de wijk Byward Market. Warenhuizen, winkels, handel en horeca vormen hier nog steeds de essentie. Je vindt er luxe malls zoals het Rideau centre, boerenmarkten waar ambachtelijke maple siroop wordt verkocht, een overdekte markt vol eetgelegenheden, Ierse Pubs en andere drinkgelegenheden. Op de warenhuizen na is het kleinschaligheid troef.

Byward market in Ottawa

Byward market

Het buurtje van vier bij vier blokken is een ratjetoe van gebouwen uit de tijd van de aanleg van het kanaal en nieuwere bouwsels uit allerlei tijden. En het zit vol kleine verrassingen. Zo is er een inwoner met het historisch recht paarden te houden achter zijn huis. Hij heeft twee Belgische trekpaarden en een aantal miniatuur paardjes. Verder is het een buurt met leven en vertier.

Ottawa Byward Market

Er zijn genoeg eetgelegenheden in Byward Market

Leven en vertier in Byward Market

Leven en vertier

Ontdek ook de kleine pleintjes binnenin sommige blokken. Rustpunten met klinkers, kunst en exclusieve koffiezaakjes.

Rustpunten binnen de blokken van Byward Market

Rustpunten met klinkers, kunst en exclusieve koffiezaakjes binnen de blokken

Beavertails in Byward Market

Beavertails in Byward Market

Voor de centraal gelegen kraam van Beavertails Pastry staat altijd een rij. Dit is de eerste vaste kraam waar de familie Hooker eind jaren zeventig de gefrituurde deegsnacks die in hun familie al lang werden klaargemaakt voor speciale gelegenheden gingen verkopen. Bevertails is nu een instituut met meer dan 140 franchises in zes landen. De plakken gebakken deeg hebben iets weg van een oliebol of donut. Probeer de klassieke versie met kaneel suiker en citroen of ga voor toppings als spek en maple siroop.

Ook in de avond druk bij Beavertails

Ook in de avond is het druk bij Beavertails

In de avonden is Byward market dé buurt voor vertier met tal van restaurants en cafés.

Bezoek Parliament Hill

Toen Byward market ontstond was de heuvel aan de overzijde van het Rideau kanaal bestemd voor een militaire basis. Omdat Montréal en Toronto teveel op één taal leunden en omdat Ottawa verder van de grens met de VS lag benoemde koningin Victoria Ottawa tot de hoofdstad van Canada. De heuvel werd nu de locatie van het parlement. De neogotische parlementsgebouwen dateren uit 1876 hoewel het Central Block na een brand in 1916 grotendeels opnieuw is opgetrokken. De blikvangende Peace Tower wijkt sterk af van de originele toren.

Gothische bouwstijl Parliament Hill

Gothische bouwstijl

De Peace tower Parliament Hill

De Peace tower

Hoewel het Central Block nog zo’n tien jaar in de steigers zal staan worden de gebouwen nog volop gebruikt en gaan de bezoeken gewoon door. Het House of Commons (zeg maar de Tweede Kamer) is gesitueerd in een overdekte binnenplaats van het West Block. In de kamers en gangen eromheen vind je schilderijen van alle presidenten van Canada. Klassieke plechtige portretten van hoogwaardigheidsbekleders. Als contrast en ter illustratie van het moderne Canada is bij de ingang een kleurrijke diavoorstelling te zien met de eerste volksvertegenwoordigers van allerlei etnische groepen en genderidentiteit, al dan niet in combinatie.

De vergaderzaal van het house of Commons - Ottawa

De vergaderzaal van het House of Commons

Via Google Maps kun je een virtuele tour door Parliament Hill maken.

Bijzonder is de ‘Room of Remembrance’ waar acht boeken liggen met de namen van in oorlogen gesneuvelde soldaten. Iedere dag om elf uur worden de bladzijden omgedraaid.

De Room of Remembrance

De Room of Remembrance

De Senaat (zeg maar Eerste Kamer), nu gevestigd in het voormalige treinstation, kan ook worden bezocht. De senaat wordt in Canada niet gekozen maar benoemd. Hierbij wordt gelet op de vertegenwoordiging van de verschillende etnische, sociale en culturele groepen.

Het dak van het voormalige treinstation

Het dak van het voormalige treinstation

Drink thee in het Fairmont Château Laurier

Als je door downtown Ottawa loopt, valt je al snel een immens kasteel in Franse stijl op. Alleen is het geen kasteel maar een hotel. Dit in neogotische Chateau stijl gebouwde gebouw werd in opdracht van Charles Melville Hays, de president van de Grand Trunk Railway, tussen 1909 en 1912 geconstrueerd tegelijk met het nabijgelegen station. Dat station is met een tunnel verbonden met het hotel. Een saillant detail uit de geschiedenis is dat Hays vanuit Engeland per schip naar Canada terug voer voor de opening van het hotel. Op de Titanic. De rest is geschiedenis.

Fairmont Château Laurier

Fairmont Château Laurier

Fairmont Chateau Laurier en de sluizen van het Rideau kanaal

Fairmont Château Laurier aan het Rideau kanaal

De binnenkant van het hotel is een match voor de buitenkant. Het is klassieke luxe zover het oog ziet. Romeinse zuilen, zalen in Empire stijl en zelfs een Art Deco zwembad. In de ruimtes bij de lobby hangen foto’s van Yousuf Karsh, één van de beroemdste portretfotografen uit de geschiedenis. Zijn portret van Churchill is een van de meest iconische en meest gereproduceerde uit de geschiedenis. Karsh woonde lange tijd in het hotel en had er zijn studio. In een fraaie uitbouw wordt een klassieke high-tea aangeboden.

Interieur Fairmont Chateau Laurier

Interieur Fairmont Chateau Laurier

Winston Churchill

Winston Churchill door Yousouf Karsh

Yousouf Karsh

Yousouf Karsh

Bezoek de residentie van de gouverneur

Per aspera ad astra: via moeilijkheden naar de sterren

Per aspera ad astra: via moeilijkheden naar de sterren

De koningin van Groot-Brittannië is ook koningin van Canada en een aantal andere gemenebest landen. Ze wordt in Canada vertegenwoordigd door een gouverneur, tot 1952 een Brit en sindsdien een Canadees. En op dit moment wordt die functie vervuld door Julie Payette, ingenieur, zakenvrouw, astronaut en zangeres. Dat zorgt voor een bijzonder officiële wapenschild. De residentie, Rideau hall, met zijn 175 kamers een fors landhuis, is althans in het deel dat open is voor het publiek een aaneenschakeling van statige hallen, statige portretten en meubels uit verschillende tijdperken. Vergezeld van mooie verhalen die het doen leven.

Ontdek Ottawa per fiets

Deze ontdekkingstocht kan met een gehuurde fiets en een kaart/gps of met een gids. Fietsend krijg je een nieuw perspectief op de stad. Al rijdend valt op hoe groot en divers de stad is. Van flatgebouwen tot kleine vrijstaande houten huisjes. En hoeveel groen er is. Na een tijdje heb je niet het gevoel dat je in een stad bent.

Sluizen in het Rideau kanaal

Meer sluizen van het Rideau kanaal

In de stad zijn zo’n 200 boerderijen van verschillende soorten en groottes. We bezoeken een bloemenparkje dat door hobbyisten wordt bijgehouden. Een oase met vogels, eekhoorns en stukjes vegetatie uit diverse biotopen. Die, zoals alles in Ottawa tweetalig worden benoemd.

Ontdek Ottawa per fiets

Ook in de hobbytuin tweetalig

Maar er zijn ook experimentele boerderijen en de regering verhuurt ook 65 stukken land voor productie. Doordat die binnen de grenzen van de stad plaatsvindt wordt er vrij veel voedsel lokaal geproduceerd. Een stukje eerder waren we al langs een boerenmarkt gekomen waar groente maar ook vlees van kleinschalig gehouden herten, varkens en rendieren wordt verkocht. Lokaal en vers, wat bij ons begint te komen lijkt hier al veel langer een trend.

Doe een food-tour

De food-tour gaat door Byward Market. Hier worden hippe en trendy gelegenheden afgewisseld door etablissementjes die van oudsher door families worden gerund en waar alles vanaf basisingredienten wordt klaargemaakt. Er word gekneed, gesneden, gemixt, belegd, gerold, gebakken, geklopt, gewokt en gestrooid. Taco’s, Indiaas Naan brood, gerookt vlees en beaver tails. In een klein winkeltje maken jonge mensen dagelijks verse cupcakes uit louter natuurlijke ingrediënten. Er is een theewinkel vol import en bijzondere melanges, een archetypische Italiaanse ijswinkel, een kaaswinkel met voor 60 % lokale kazen en een koffiebar waar ze hun eigen koffiebonen roosteren. En met heerlijke taartjes op de koop toe. Plan de tour rond lunchtijd.

Doe een food-tour in Ottawa

Alles wordt vanaf basisingredienten bereid

Groente op de farmersmarket in Byward market

Groente op de farmersmarket in Byward market

Lokale kaas

Lokale kaas

Maple syrup in vele gedaanten

Maple syrup in vele gedaanten

Verdiep je in de geschiedenis

Als hoofdstad is Ottawa ook de plaats waar het Canadian History Museum is gevestigd. Het is met recht een architectonisch hoogstandje te noemen. De golvende lagen van het gebouw symboliseren de geologische kern van het continent zoals dat rond Hudsons Bay blootligt. En de ingang stelt het hoofd van een schildpad, symbool voor moeder aarde, voor.  Binnen wordt een belangrijk deel van de ruimte ingenomen door een permanente expositie over de ‘first people’ zoals hier de inheemse volken worden genoemd. Van een indrukwekkende hal met enorme totempalen tot interieurs van traditionele huizen en leefwijzen in de verschillende gebieden. Maar ook moderne kunst geïnspireerd op inheemse tradities en verhalen wordt niet geschuwd. De naamgeving van de inheemse volken voor plaatsen leeft voort tot vandaag. De naam Canada komt van het woord kanata, dat dorpsbevolking betekent. Ottawa komt van adawe, ‘te handelen’ en Toronto was een woord voor ontmoetingsplaats.

Hoofd van de schildpad, moeder aarde

Hoofd van de schildpad, moeder aarde

Een indrukwekkende hal met totempalen

Een indrukwekkende hal met totempalen

Inheemse traditionele kunst

Inheemse moderne kunst

Inheemse moderne kunst

Neem een kijkje in Wellington West

Voor een stukje off-the-beaten-path bezoek je deze een paar kilometer van het centrum gelegen wijk. Wellington West ofwel Hintonburg & Wellington Village is een wijk in opkomst. Je ziet nog de relatieve armoede waar de wijk zich aan ontworstelt aan de staat van sommige gebouwen, de aanwezigheid van het Leger des Heils en aan sommige voorbijgangers. Maar je ziet ook een nieuw elan in kleinschalig ondernemen. Er zijn craftbiertours, hippe broodtentjes en sympathiek alternatief ogende winkels. ‘Handmade here from scratch’  lees ik in een broodjeswinkel. Een motto dat de wijk lijkt te karakteriseren, waar een beetje een ‘hippy meets hipster vibe’ van uitgaat. Oh ja, in Canada is Marihuana legaal.

Hippie achtige winkels

Hippie achtige winkels

Zoals het hoort eigenlijk

Zoals het hoort eigenlijk

Nog meer in Ottawa

Spin 'Maman' van Louise Bourgeois

Spin ‘Maman’ van Louise Bourgeois voor de National Gallery

Er zijn naast het tulpenfestival in de zomermaanden tal van andere festivals. Raadpleeg de site van Ottawa Tourism voor een kalender. Er is de National Gallery, met kunst uit alle tijden, het Canadian Museum of Nature.

Ik bezocht Ottawa op uitnodiging van Ottawa tourism. Op hun website vind je veel informatie over Ottwawa en haar attracties.

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>