Zo vraag je een Russisch visum aan

Als Nederlander ben je gezegend met je paspoort. Een Nederlands paspoort staat in de top 5 van meest waardevolle exemplaren en je kunt ermee zo’n 174 landen bezoeken zonder een visum aan te vragen. Toch ben je desondanks niet altijd gevrijwaard van dergelijke bureaucratie; er zijn nog genoeg landen over waar je wel een visum voor nodig hebt. Maar geen zorgen, Reishonger loodst je in dit artikel stap voor stap door de aanvraag van een Russisch visum, inclusief directe links en tips om kosten te besparen!

Hoewel de aanvraag van een Russisch visum in eerste instantie ingewikkeld kan lijken, valt het eigenlijk reuze mee. Ook op de kosten valt flink te besparen, mits je er op tijd bij bent. Alle eisen en handigheden staan hier op een rijtje. Heb je zelf nog een tip? Laat het ons weten in de comments!

Moskou Rusland

Wat heb je nodig voor een Russisch visum?

Voor de aanvraag van een Russisch visum heb je een aantal documenten nodig:


  • Geldig paspoort;
  • Recente pasfoto;
  • Ruslandverklaring zorgverzekeraar;
  • Uitnodiging;
  • Ingevuld, uitgeprint en ondertekend visumaanvraagformulier.

De eisen per document worden hieronder stuk voor stuk besproken.

Eisen paspoort

Je paspoort dient nog minstens zes maanden na terugreis uit Rusland geldig te zijn. Ook dient je paspoort nog te beschikken over twee lege visumpagina’s naast elkaar.

Eisen pasfoto

De eisen aan de pasfoto zijn vrijwel gelijk aan die van de Nederlandse pasfoto’s voor officiële documenten. Niet lachen, recht van voren genomen, oren zichtbaar etc. Ook het formaat is gelijk aan het Nederlandse paspoortformaat. Enige verschil is dat de Russen een witte foto-achtergrond eisen, terwijl we in Nederland vaak standaard met grijs werken. Je lokale fotograaf weet dit waarschijnlijk ook, maar geef het nog even duidelijk aan wanneer je de foto’s laat maken.

Ruslandverklaring zorgverzekeraar

Deze verklaring is vereist voor een visum en geeft aan dat je voor ziektekosten bent gedekt in Rusland. Een dergelijke verklaring is standaard bij alle Nederlandse verzekeraars en kost niks. Als je belt naar je zorgverzekeraar en vraagt om een Ruslandverklaring, krijg je hem meestal binnen enkele dagen per post of direct digitaal binnen. Voor de verklaring moet je de data opgeven wanneer je in Rusland bent; controleer zorgvuldig dat ze deze data goed overnemen. Het beste kun je de data op de verklaring een dag eerder laten starten en een dag later laten eindigen, dan zit je sowieso goed.

Uitnodiging

Om een Russisch visum te verkrijgen heb je een zogenaamde uitnodiging nodig. Dit document wordt ook wel een toeristisch voucher genoemd, en deze uitnodiging wordt meestal verstrekt door het hotel waar je gaat verblijven. Op de uitnodiging staan een aantal persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, paspoortnummer), dus sta er niet van te kijken als het hotel daarnaar vraagt.

Weet je nog niet in welk hotel je gaat verblijven, of kunnen zij geen uitnodiging verstrekken (alleen hotels aangesloten bij het ministerie van toerisme mogen dit, AirBnB’s zijn bijvoorbeeld per definitie uitgesloten), dan kun je ook een uitnodiging kopen.

Dat klinkt misschien een beetje schimmig, maar is inmiddels vrijwel een standaard procedure. De makkelijkste manier om die te kopen is via Rusreis. Voor €15 koop je daar een uitnodiging die je vervolgens kunt gebruiken voor je visumaanvraag.

Uitnodiging Russisch visum

De 4 elementen uit de uitnodiging die van belang zijn voor je visumaanvraag.

Visumaanvraagformulier

Slotstuk van de aanvraagprocedure is het visumaanvraagformulier. Deze kun je pas invullen zodra je de uitnodiging hebt ontvangen. Je vindt het formulier op de website van het Russische consulaat. Je kunt het formulier digitaal invullen en daarna uitprinten. Het is goed mogelijk om het formulier halverwege op te slaan en later door te gaan met het invullen, daarvoor maak je ook meteen een wachtwoord aan op de website. Het invullen is geen grote klus, maar vereist natuurlijk wel de nodige zorgvuldigheid.

De meeste vragen spreken voor zich; je persoonlijke gegevens, je doel van de reis, beroep en werkgever etc. Ook dien je je reisschema op te geven – ga je naar meerdere steden of niet – en moet je de data van je vorige reizen naar Rusland opgeven indien van toepassing.

Het lastigste stukje zit hem in het goed overnemen van de gegevens uit de hiervoor genoemde uitnodiging. Deze vragen komen aan bod wanneer gesproken wordt over ‘host organization you intend to visit’. Soms kun je hier in een uitklapmenu kiezen voor ‘hotel’ of ‘tour company’, maar soms staat er ook alleen tour company. Je kunt voor beiden kiezen. Vervolgens vragen ze naar de ‘company name’, ‘Reference no’, ‘confirmation no’ en het adres.

Company name en adres

De company name is de naam van het hotel of de organisatie op de uitnodiging. Je vindt deze aan de rechterkant van de uitnodiging onder “Принимающая сторона (HOST COMPANY)”. Meestal staat deze er zowel in het Russisch als in het Engels op. Staat dat er niet in het Engels, pak dan de naam die achter de letters ‘OOO’ staat (op de foto: Visa Center LLC). Het adres staat opgenomen na de naam van de organisatie, deze kun je gewoon kopiëren en plakken in je visumaanvraagformulier (op de foto: Leninsky Avenue etc.).

Reference number

Het reference number staat onder hetzelfde kopje aan de rechterkant van de uitnodiging. Ook dit is meestal in het Russisch en Engels aangegeven, maar kijk anders achter: ‘Реестровый номер’, vaak vooraf gegaan door de letters PTO of MBT. Je hoeft alleen de zes cijfers van het referentienummer over te nemen.

Confirmation number

Het confirmation number vind je bovenaan de linkerkant van de uitnodiging, dit is het nummer van de uitnodiging zelf. Zie je het niet in het Engels, pak dan het nummer wat na ‘Подтверждение’ komt.

Tip: als je je formulier online invult en kiest qua taal voor Engels, dan verwacht men ook dat je alles in het Engels invult. Tenzij niet anders aangegeven, dien je dan dus ook de Engelstalige gegevens van de uitnodiging over te nemen, en niet de Cyrillische tekst.

De laatste vraag van je visumaanvraagformulier betreft de locatie waar je je visum wilt aanvragen, dit wordt onder het volgende kopje besproken.

Als je je aanvraagformulier helemaal hebt ingevuld dien je hem nog eens goed te controleren en op te slaan. Vervolgens kun je hem printen, ondertekenen en de pasfoto er met prittstift op plakken (niet nieten!). Dit formulier dien je met de overige documentatie mee te nemen bij de aanvraag.

Kanalen van Sint Petersburg

De aanvraagprocedure

Tenzij je een visumbureau in de arm neemt, dien je zelf je visum te gaan aanvragen. Dit kan op twee locaties in Den Haag:

Voor allebei dien je online een afspraak te maken. Het verschil tussen deze twee locaties zit hem voornamelijk in de prijs en beschikbaarheid. De visumbalie kent een ruime beschikbaarheid qua afspraken en kan vaak ook nog last-minute ingepland worden. Het Russische consulaat ken zeer beperkte afspraakmogelijkheden (6 afspraken per dag, 4 werkdagen in de week). Deze dien je dus ruim van tevoren in te plannen, meestal langer dan een maand van tevoren.

Bij beide balies kost je visum €35, maar bij de visumbalie komt daar nog €30 euro aan verwerkingskosten bij. Het loont dus om er op tijd bij te zijn en je afspraak vroegtijdig in te plannen bij het Russische consulaat.

Je kunt je visum niet eerder dan drie maanden voor je reis naar Rusland aanvragen. Ook moet je rekening houden met een verwerkingsperiode van twee weken. Meestal ligt het visum binnen een week klaar, maar in hele drukke periodes kan dat anders zijn dus wees op tijd.

De afspraken zelf verlopen vlot. Als je alle documentatie op orde hebt en op tijd bij je afspraak bent, sta je met een paar minuten weer buiten. Je krijgt een betalingsbewijs mee waarop ook staat vanaf wanneer je je visum weer kunt komen ophalen, meestal is dat dus binnen een week. Zo gemakkelijk kun je trotse eigenaar van een Russisch visum worden! En dan staat niks je meer in de weg om dit fantastische land te gaan ontdekken…

Nog onduidelijkheden, vragen of andere tips, laat het weten in de comments!

Trans-Siberië Rusland

Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>