Zo kijk je Nederlandse tv in het buitenland

Kun je ondanks de coronacrisis tóch naar het buitenland op vakantie dit jaar? Dan is het best lekker om na een dagje verkennen in een stad of een lange, mooie wandeling neer te ploffen in je tent of hotel. En wat maakt zo’n rustmomentje beter af dan kijken naar je favoriete Nederlandse serie of film?

Meestal krijg je een foutmelding als je vanuit het buitenland naar Nederlandse streamingdiensten zoals NPO Gemist of Videoland wilt kijken: “Deze content is niet beschikbaar op jouw locatie”. En bij Netflix krijg je alleen het lokale aanbod te zien. Als je bijvoorbeeld op vakantie bent in Frankrijk, dan kun je ineens allerlei Franse series zien. Terwijl je nou net toe bent aan televisie van eigen bodem.

Uitzendrechten beperken het aanbod

Je streamingdiensten passen hun aanbod aan op je locatie in verband met uitzendrechten. Nederlandse streamingdiensten hebben bijvoorbeeld alleen rechten afgekocht om series en films in Nederland uit te zenden. Je krijgt daardoor in het buitenland te maken met zogeheten geoblokkades, die het aanbod blokkeren.

Ook Netflix heeft met programmamakers specifieke contracten per land, waardoor het aanbod per locatie verschilt. Zo zijn series zoals La Casa de Papel en Undercover in heel veel landen te zien, maar Nederlandstalige films zoals De Marathon of Spijt! niet.

Geoblokkades omzeilen

Er is een manier om die geoblokkades te omzeilen, namelijk met een VPN-verbinding. VPNGids.nl deelde die handige tip met ons. ‘Wat is een VPN-verbinding?’ zul je denken. Een VPN is een zogeheten Virtual Private Network. Als je daarmee het internet op gaat, loopt al je internetactiviteit via een extra server. Je kiest zelf welke extra server dat is. Om Nederlandse tv te kunnen kijken, moet je voor een server kiezen op een Nederlandse locatie. Streamingdiensten denken dan dat je gewoon in Nederland bent, waardoor je al het Nederlandse aanbod kunt zien.

Meer voordelen van het gebruik van een VPN: vier tips voor veilig internetten op reis

Een VPN-verbinding schakel je in via een VPN app of programma (afhankelijk van via welk apparaat je televisie wilt kijken). Het is daarbij niet alleen nodig om de VPN software te installeren, maar ook om een abonnement af te sluiten.

Er is een manier om geoblokkades te omzeilen en gewoon Nederlandse tv te kijken in het buitenland, namelijk met een VPN-verbinding.

Geen extra kosten

Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over hoge kosten voor zo’n abonnement: er zijn zowel gratis als betaalde opties voor een VPN-abonnement. Bij het uitkiezen van een aanbieder is het wel raadzaam om te kijken of je er streamingdiensten mee kunt gebruiken. Niet alle VPN-aanbieders zijn daarvoor geschikt. Streamingdiensten proberen VPN gebruikers te herkennen en te weren van hun services. Bij enkele VPN’s lukt dat ze, waardoor je daarmee geen series kunt kijken. Ze doen dat omdat je eigenlijk uitzendingen wilt kijken waarvoor ze geen rechten hebben betaald. Maar ja, als Nederlander wil je toch te allen tijde gebruik kunnen maken van je Nederlandse tv abonnement?

Gelukkig is het niet moeilijk om toch je favoriete serie verder te kijken in het buitenland. Toch fijn als je even wilt ontspannen en televisie wilt kijken in het Nederlands. Dus: welke Nederlandse series en films zet jij op je watchlist om op reis te kijken?

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)
  1. Pingback: Batboy
  2. Cor molenaar zegt:

    Hallo ik heb een vraag, als ik via nord VPN ziggo tv kijk op smartphone gaat het dan van je buitenland bundel af? Gr. Cor Molenaar

    • Beste Cor,

      Dat klopt, als je via Nord en de Ziggo app tv kijkt in het buitenland, dan gaat dit van je databundel af.

      Met vriendelijke groet,
      Martijn namens Team Reishonger

  3. TV kijken in Europa vréét data. Wellicht een data simkaart aanschaffen voor internettoegang à €3,99 per dag in o.a. Europa, Turkije en USA.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>