Ook zo’n last van de winterblues?

Last van de winterblues? Studies en mijn persoonlijke ervaring wijzen uit dat op de Canarische eilanden de winterdepressie een compleet onbekend fenomeen is.

advertorial

nowinter_4
Zucht, wat zijn dit toch trieste dagen: vóór zonsopgang al je huis uit moeten en pas weer thuiskomen als schemert. Vooral nu de klok een uur terug is gezet, is het goed te merken dat de dagen steeds korter worden. Je voelt je futloos, moe of juist nerveus. Op je werk of tijdens je studie heb je moeite je te concentreren en na thuiskomst ben je niet van de bank af te branden. Volgens diverse studies is dit fenomeen -de winterblues- heel normaal. Maar hoe kom je er van af?

Waar hebben de mensen geen winterblues?
De statistieken liegen er niet om: maar liefst één op de 10 Nederlanders heeft serieus last van de winterblues. In Ierland lijdt zelfs 20% van de mensen aan deze depressie. En hoe verder je naar het noorden gaat, hoe hoger dit percentage wordt. Je negatieve emoties verdwijnen juist als je naar het zuiden reist, waar de dagen langer zijn. Bijvoorbeeld naar de Canarische eilanden, het meest zuidelijke puntje in Europa.

Zeg ‘nee’ tegen de winterblues!
Als protest tegen de winterblues stuurde de regering van de Canarische eilanden vorige maand 100 jongeren naar Reykjavik. Vrolijk trommelend en zingend deden los canarios van zich spreken in de IJslandse hoofdstad. Zou de zon dan het geheim van hun onuitputtelijke energie en temperament zijn? Met deze actie hopen de Canarische eilanden nieuwe bezoekers te trekken en een directe oplossing voor de winterblues te bieden.

Ik kan het weten
Ik woon zelf nu twee jaar op Gran Canaria en weet eigenlijk niet meer wat de winterblues is. In de zomer zijn onze dagen weliswaar korter dan in Nederland, maar nu zijn ze alweer langer. Tien uur daglicht op een dag is toch beduidend meer dan de zeven uur waar Nederland het mee moet doen in de donkere dagen voor Kerst. Vooral als het in Nederland bewolkt is.

Wat is er te doen?

De Canarische eilanden, is dat niet een ordinaire strandbestemming? Ja en nee, moet ik hierop eerlijk antwoorden. Natuurlijk zijn er ‘foute zones’, volgebouwd met zeventigerjarenhotels en Hollandse snackbars. Maar dat is maar een klein gedeelte en je hoeft er niet per se te overnachten. Of je nu van een actieve of luie vakantie houdt, er zijn genoeg mogelijkheden om off the beaten track te gaan.

Gran Canaria
Zo biedt Gran Canaria spectaculaire valleien die gebruikt zijn in Amerikaanse westerns, een dampend regenwoud, compleet verlaten stranden en dorpjes waarin oude mannetjes met een pet op hun hoofd naar het verleden lijken te staren. Dit eiland wordt niet voor niets ‘een continent in het klein’ genoemd.

Tenerife
Tenerife wordt gedomineerd door de hoogste berg van Spanje: El Teide. Deze 3.718 meter hoge, uitgedoofde vulkaan, die de vorm van Mount Fuji of de Kilimanjaro heeft, is ‘s winters besneeuwd. Je kunt met een kabelbaan een flink eind omhoog, waarbij je de laatste meters zelf moet klauteren. Zelfs ‘s zomers waait er een harde, ijzige wind die iedere toerist verrast. Tenerife is een erg groen eiland met dichte bossen en adembenemende uitzichten.

Fuerteventura en Lanzarote
De oostelijke eilanden liggen het dichtst bij de Sahara en dat is goed te merken. Fuerteventura lijkt misschien een sombere zandbak, maar het eiland heeft de beste stranden van Europa: hagelwit en honderden meters breed. Lanzarote is een stuk donkerder door de vele vulkaanuitbarstingen die het eiland heeft gekend. De kunstenaar César Manrique heeft de eilandbewoners geleerd hoe je in stijl een huis moet bouwen. Muren van vulkanisch gesteente worden afgewisseld met strak wit pleisterwerk en royale zwembaden. Een eiland voor levensgenieters.

La Palma, El Hierro en La Gomera
De minst bekende Canarische eilanden liggen ten westen van Tenerife. La Gomera, La Palma en El Hierro vangen voldoende regen en zijn daardoor verrassend groen. Hoge bergen en diepe kraters kenmerken het landschap van deze eilanden. Een grote hit bij wandelaars en rustzoekers.

Martijn
  1. Woon zelf al 5 jaar in Zuid-Tenerife.. en heb geen winterblues 😉
    Gisteren 17/11/2009 vertelde men in het nieuws van het noodweer op de Canarische eilanden. Familie en vrienden direct ongerust… doch bij ons in Zuid-Tenerife scheen de zon en viel er zelfs geen druppeltje regen.
    Zalig toch!

    • Mooi is dat, hè? Doordat de wind hier altijd uit het noordoosten blaast, blijft het zuiden van de eilanden het noodweer vaak bespaard. Ik werd hier op Gran Canaria om half negen wakker door een denderende regenbui die minstens twee uur voortduurde. Mijn enige zorg was of de tennisbaan ‘s middags wel opgedroogd zou zijn (en dat was ie)! Leuk appartement verhuur je daarginds, trouwens!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>