Wereldreis met kinderen – wat neem je mee?

Inpakken voor een wereldreis vergt net wat meer inspanning dan inpakken voor een gewone vakantie. Je wilt zéker niet te veel meenemen, maar toch is het fijn als je basisuitrusting een beetje op orde is. Het wordt nog lastiger wanneer je tijdens je trip meerdere landen aandoet waardoor je uiteenlopende temperaturen tegenkomt. Maar uiteindelijk kun je prima met twee grote tassen of koffers uit de voeten als je kinderen nog klein zijn. Het vreemde is zelfs, dat wij voor een lang weekend weg soms meer meenemen dan dat we deden tijdens onze trip van zes maanden.

Inpakken voor een vakantie met kinderen is best makkelijk als je met de auto op vakantie gaat en ruimte genoeg hebt. Het wordt al een stukje moeilijker als je alleen met handbagage gaat vliegen of wanneer je een lange verre reis met kinderen gaat maken. Een wereldreis waarbij je temperaturen tegenkomt van -5 tot 30+ en rekening moet houden met culturele verschillen, is helemaal een uitdaging. Vooral als je enigszins licht wilt blijven reizen. Want licht reizen draait niet alleen om gewicht en gemak, het brengt je rust en veiligheid. Maar ook meer avontuur, ontmoetingen en vrijheid. Waar je ook gaat.

Op wereldreis met twee koffers en een rugzak

Op wereldreis met kinderen met twee koffers en een rugzak

Voordelen van licht reizen

Een groot voordeel van licht reizen? Het is gewoon letterlijk minder zwaar. Je bent altijd in control, want met één tas of koffer per volwassene ben je van niets of niemand afhankelijk. Je kunt dan elk een koffer nemen én je houdt een handje vrij voor je kind(eren). Het is overzichtelijk en geeft je rust, want doordat je slim in moet pakken, heeft alles zo automatisch een eigen plek. Je bent altijd klaar voor een avontuur. Een last minute detour? Geen probleem. Met een houten bootje door de jungle naar een afgelegen boomhut? Makkie. Met weinig bagage ben je ontzettend flexibel. Zo kom je op plaatsen waar je anders niet snel komt.

Licht reizen vraagt wel om een flinke portie lef en besluitvaardigheid. Je zult je bij elk item af moeten vragen of het mee moet. Twijfel je, laat het dan thuis. Weinig meenemen op reis betekent vooral prioriteiten stellen. Een geruststellende gedachte daarbij is dat je veel spullen ook prima in het buitenland kunt kopen. Als je ter plekke iets nodig hebt, heb je sneller contact met de locals. Die kalmerende aftersun? In Mexico trekt de hoteleigenaresse gewoon een Aloë Vera plant voor je uit de tuin. En een slaapzak voor die ene meerdaagse trekking in Nieuw-Zeeland? Die huur je bij de outdoorwinkel in het dorp. Krijg je gelijk insidertips van de verkoper, die de route op z’n duimpje kent. En zo neem je fijne verhalen mee naar huis.

Misschien blijven jullie maanden of wel een jaar weg? En denk je nu: maar wat nemen we dan allemaal precies mee? Check deze ultieme inpaklijst voor een wereldreis met kinderen, want alle handige musthaves vind je hieronder. Loop met ons samen de verschillende items door en bepaal wat je nodig acht voor jouw reis.

barefoot island fiji

Op wereldreis met kinderen – wat neem je mee?

De ultieme inpaklijst voor een wereldreis met kinderen

Natuurlijk bepaalt je bestemming wat je mee moet nemen op reis. De items die we hieronder bespreken zijn op onze persoonlijke situatie afgesteld. Onze wereldreis ging grofweg via Mexico en Belize, naar Hawaï en Japan, door naar Zuidoost-Azië en we hebben afgesloten op de Malediven en Sri Lanka. Wat jij zelf mee moet nemen op jullie wereldreis hangt natuurlijk van je eigen voorkeur af, want dergelijke lijstjes zijn persoonsgebonden en het zal anders zijn als je koudere gebieden vermijdt of naar een continent reist waar het altijd warm is.

#1 De basisspullen

Zorg voor goede koffers met wieltjes of stevige backpacks en liefst niet meer dan één per volwassene. Daarbij komen gewone rugzakken, ook voor de kinderen, die je tijdens het reizen als handbagage mee kunt nemen en op je bestemming als daypack kunt gebruiken. Of kies voor een lichtgewicht opvouwbaar rugzakje, dat je in je koffer stopt als je het niet gebruikt. Voor in de koffer of backpack zijn packing cubes heel erg handig, voor je toiletspullen een fijne toilettas (met een haakje). Wij gebruiken packing cubes echt voor alles; zo blijft je koffer of backpack georganiseerd en kan er meer in. Meestal vind je snel een routine die voor jou werkt waardoor je overzicht in je koffer hebt. Ze zijn ook ideaal als zak voor de vuile was. Reis je met backpacks, denk dan aan een flightbag (waar je eventueel een TSA-slotje aan kunt bevestigen).

Verder kun je qua basisspullen denken aan een zijden lakenzak, kinderslaapzak (liefst van bamboe omdat die de temperatuur heerlijk reguleert), reisklamboe, zakmes, waterfles, zonnebril en wereldstekker. Wat ook handig is naast de wereldstekker is een USB-hub, waar je gelijk vanaf de wereldstekker meerdere apparaten mee kunt opladen, zoals je telefoons en iPad. Een cable lock – handig om je daypack vast te maken als je wilt slapen in een drukke bus -, je PADI duikpas, plastic ziplock zakjes, een zaklampje, linnen tasjes en eventueel een reisdagboek.

Een strandlaken is relatief zwaar, neemt veel ruimte in en is vaak niet sneldrogend. Minder geschikt om mee te reizen dus. Beter kies je een hamamdoek, een microvezel handdoek of een bamboe reishanddoek. Voor op reis is het advies minimaal twee afmetingen in te pakken: een kleine handdoek om je af te drogen en een grote hamamdoek voor op het strand of bij het zwembad. En waarom niet; in plaats van één strandlaken kun je wel zes van deze lichtgewicht doeken meenemen. Handig ook als speelkleed, windblocker of tussen de autoramen tegen de zon.

De basisspullen voor onze wereldreis met kinderen

De basisspullen voor onze wereldreis met kinderen

Daarnaast is het handig dat je je kinderen een armbandje of kettinkje geeft met je eigen telefoonnummer erop. Stel dat je kind je kwijtraakt in het buitenland, kunnen mensen je toch bereiken. Een vliegtuigbedje is een optie, een reisbuggy (zeker een item waar je heel veel gebruik van gaat maken met kleine kinderen), misschien een draagdoek of peuterdrager, een kinderbedje zoals een Deryan tentje (met muggengaas) en een opblaasbare autostoel. Wij hebben van dit lijstje met spullen speciaal voor kinderen alleen een lichtgewicht en compacte reiswandelwagen meegenomen.

Als je op wereldreis gaat met kinderen, wil je ze absoluut niet kwijtraken, dus ook een musthave op de paklijst is het SOS armbandje

Als je op wereldreis gaat met kinderen, wil je ze absoluut niet kwijtraken

#2 Belangrijke documenten

Ik roep altijd: “als ik mijn paspoort en pinpas maar bij me heb, dan komt het wel goed!” Een beetje kort door de bocht natuurlijk, maar je paspoort en geld zijn de belangrijkste dingen die je meeneemt op reis. Zonder één van deze twee zaken, kom je niet ver. Je portemonnee geef je een mooi plekje in je broekzak of in je handbagage – je pinpas zet je voor vertrek natuurlijk op ‘wereldwijd’. Je rijbewijs en verzekeringspasjes gaan mee. En een creditcard en losse dollars zijn ook heel handig. In ieder land kun je met dollars betalen; fijn als je ergens niet gelijk kunt pinnen of aan de grens een visum moet afrekenen. Het advies is ook om de gele vaccinatieboekjes van de GGD en het internationaal rijbewijs mee te nemen (hoewel ons hier nooit om gevraagd is).

Alleenstaande ouders nemen ook een internationaal BRP-uittreksel mee in verband met de controle van het ouderlijk gezag. Pasfoto’s voor het aanvragen van visa onderweg kun je meenemen, maar altijd ook ter plekke laten maken. Boardingpassen en de online bevestiging van je accommodatie hoef je niet langer te printen, maar zorg ervoor dat ze op je telefoon staan. Zorg ook dat je de nummers om je bankpas of creditcard te blokkeren ergens hebt staan. Mocht je pinpas kwijt raken of je wordt bestolen, dan kun je hem in ieder geval direct blokkeren.

Een waterdicht zakje voor papieren en paspoort is geen overbodige luxe. En zorg ervoor dat je van al je belangrijke documenten – zoals je paspoort, pasjes en vliegtickets – een digitale kopie naar je eigen mailadres stuurt. Mochten ze dan gestolen worden is het makkelijker deze te vervangen.

#3 Speelgoed

Ieder kan een eigen rugzak(je) dragen, dat altijd mee kan als handbagage. Ook kun je die rugzak overdag gebruiken wanneer je eropuit gaat. Wij lieten de kinderen de hele reis zelf bepalen wat er in hun rugzakjes mee mocht. Spullen waar ze veel waarde aan hechten, entertainment voor onderweg en wat snacks. Lolly’s zijn handig voor in het vliegtuig, omdat de druk op de oren vermindert als de kleine eraan sabbelt tijdens het opstijgen en dalen. Een knuffeltje, autootjes of popjes, knutselspulletjes als klei of een kleurboek, Lego, stickers, een balletje, een kaartspel als UNO en wat speelgoed voor bij het water.

De rugzak geeft je kind een eigen verantwoordelijkheid en het gevoel zelf ook echt wat invloed op de reis te hebben. Dat ze op reis niet veel speelgoed mee kunnen nemen is helemaal niet erg, want kinderen hebben genoeg te doen en ze worden ook creatiever met hetgeen ze wel hebben. Wij kochten tijdens de reis soms nieuw speelgoed en gaven ander speelgoed weg aan lokale kinderen.

Petronas Towers van speelgoed

De Petronas Towers nabouwen met speelgoed tijdens een busreis

vliegtuig lolly

Tip: een lolly en wat nieuw speelgoed voor in het vliegtuig

belize kleuren

Handig: kleuren met water waardoor de kleurplaat zichtbaar wordt

thailand speelgoed

Onze kinderen vinden het fantastisch om in de weer te gaan met graafmachines

maafushi

Ze mochten mee, vlucht na vlucht, helemaal tot aan huis

belize spelen

Vaak zijn er spelletjes te vinden – op het strand, bij de accommodatie, in het restaurant

belize regen

Kinderen worden creatiever met wat ze hebben, zoals regen opvangen in Belize

speelgoed op reis

Spelen met eigen speelgoed en wat je tegenkomt

#4 Medische spullen en toiletartikelen

Zeker met kinderen wil je goed voorbereid op reis gaan. Toch is het wat ons betreft overdreven om al te veel toiletartikelen en medische spullen mee te nemen. Uiteraard zorg je voor deodorant, tandenborstels en tandpasta, een nagelknippertje, wat zeepblaadjes en een shampoo-bar, scheerspullen, en voor vrouwen/meisjes een mini-borstel met elastiekjes eromheen gewikkeld, anticonceptie, tampons en wat make-up. Ik heb tijdens onze reis mijn wenkbrauwen geverfd en enkel een goede (waterproof) mascara mee hoeven nemen. Een likje mascara laat je wimpers voller en langer lijken en geeft je een frisse, open blik. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen zorg je ook voor luiers en babydoekjes. Hiermee vul je de ruimte op die je over hebt in je koffers. Wees trouwens niet bang wat van dit lijstje te vergeten, aangezien je bijna alles overal ter wereld kunt kopen.

In plaats van hele fancy EHBO reistassen kun je zelf prima een EHBO-setje maken. Wij hadden zelf de volgende spullen bij ons in de packing cube met ook de toiletartikelen: ORS (tegen diarree en uitdroging), Deet (tegen muggen), Betadine, een tekenpincet, pleisters en zonnebrand. Fijn is een klein naaisetje, tape of een bolletje touw, een paar kleine wasknijpers en een klein flesje wasmiddel. Voor de rest kun je ter plekke altijd wel iets krijgen. Malariatabletten hebben wij niet meegenomen omdat we malariagebieden zoveel mogelijk gemeden hebben. Voor kinderen wil je antimuggenspray zonder deet (!) meenemen en zonnebrandcrème 50+ waterproof.

#5 Digitaal en elektronica

Het is natuurlijk fantastisch om na je reis te kunnen genieten van alle foto’s en filmpjes. Dat kan tegenwoordig prima met de nieuwere telefoons; dat scheelt enorm aan gewicht in je bagage. En je hebt weer iets minder om op te letten. Je kunt eventueel een losse lens kopen die je over je telefoon kunt schuiven, waardoor je alsnog een micro-, fisheye of macro lens hebt. Maar wellicht neem jij liever een goede fotocamera mee, een onderwatercamera of een GoPro inclusief selfiestick. Een USB-stick of losse SD-kaart is handig als je eens foto’s van een ander wilt kopiëren, of voor een back-up van je foto’s.

Voor ons zijn deze items alsook een laptop ook nog eens ons mobiele kantoor, omdat we werken tijdens onze reizen. En hoewel wij de laptop echt nodig hebben en veel kunnen gebruiken als de kinderen ‘s avonds liggen te slapen, kan ik het je niet per se aanraden. Het is eigenlijk te zwaar en te kostbaar; deze items wil je goed beschermen. Verder kun je een tablet of iPad meenemen, eventueel met een goede koptelefoon. Een e-reader zou ik thuis laten – net als fysieke boeken trouwens – want e-books kun je prima lezen op je telefoon of tablet. Een tablet, liefst met goede bumperrand, is prima geschikt voor heel jonge kinderen. Oudere kinderen hebben misschien iets meer dan een tablet nodig, helemaal als er onderweg schoolwerk gedaan moet worden. Een muziekboxje, een powerbank. En niet te vergeten alle laders en accu’s.

Op wereldreis met kinderen - wat neem je mee?
#6 Kleding

Ga je naar een warme bestemming, dan is inpakken over het algemeen makkelijk. Maar omdat kinderen ook lekker spelen en soms nat worden, moeten ze wel regelmatig schone kleding aan. Het fijne is dat in de meeste landen je kleding binnen een dag en voor een habbekrats gewassen kan zijn. Praktisch is om kleding voor 7 tot 10 dagen mee te nemen, zodat je niet elke keer je kleding hoeft weg te brengen.

kleding wassen thailand laundry

Het fijne is dat in de meeste landen je kleding binnen een dag en voor een habbekrats gewassen kan zijn

Afhankelijk van waar je precies heen gaat, zou je een volgend lijstje naar eigen inzicht kunnen bijstellen. Zie het als een richtlijn waar je iets af kunt halen of toe kunt voegen.

  • 6 korte broeken/rokken/jurkjes
  • 2 lange (afrits)broeken (ook tegen de muggen)
  • 1 (sport)legging (licht en multifunctioneel)
  • 6 polo’s/shirts/topjes (liefst een van merinowol)
  • 1 warme trui
  • 1 dun vestje
  • een t-shirt met lange mouwen
  • 1 compacte water- en winddichte jas (die je klein kan opvouwen)
  • 1 sarong (te gebruiken in Boeddhistische landen als rok of sjaal)
  • een zonnebril en zonnehoed/pet
  • 1 of 2 zwembroeken/bikini’s
  • 1 UV-shirt met lange mouwen (voor de strenge moslimgebieden en als bescherming tegen de zon)
  • 4 paar sokken (er zijn fijne geïmpregneerde ‘anti-bug’ sokken)
  • 1 paar sneakers
  • 1 paar slippers
  • 10x ondergoed
  • 1 sjaaltje (om schouders te bedekken en voor extra warmte in bussen waar de airco hoog staat)
  • thermokleding, muts
  • poncho: onmisbaar rond de Evenaar, waar het ineens heel hard kan gaan regenen

Voor de kinderen neem je wat extra hemdjes en onderbroekjes mee, en een pyjama. Voor de kleintjes ook rompertjes en een slab. En een dun dekentje. Goede sandalen, bijvoorbeeld Teva’s, in plaats van slippers. Een zwemvest of zwembandjes voor in het water, wellicht nog zwemluiers. Die zijn in tegenstelling tot gewone luiers niet overal makkelijk te verkrijgen. UV-werende badkleding is echt een must! Het is onmogelijk om je kinderen continu tegen de zon te beschermen en je kind een aantal keer per dag van top tot teen insmeren is vaak een hele opgave. In UV-werende badkleding kunnen kinderen onbezorgd uren genieten in de zon zonder dat hun tere huidje blootgesteld wordt aan schadelijke UV-straling. Eventueel een duikbril of snorkel(masker). Kinderkleren wegen niks en nemen ook niet veel ruimte in beslag.

Tip: één setje schone kleren voor de kinderen in de handbagage blijkt vaak geen overbodige luxe. En een beetje wc-papier in een rugzak kan ook goed van pas komen.

inpaklijst wereldreis

Heb je alles voor je reis verzameld? Leg het voor je neer; zo zie je snel waar je teveel van hebt

Het wordt eigenlijk pas lastig op het moment dat je op reis meerdere klimaatzones doorkruist. Nepal vraagt weer andere kleren dan Australië of Mauritius. Zo kwamen wij tussen allerlei tropische bestemmingen ook in koude landen terecht, onder andere in het koude Japan in december – tussen Hawaï en Thailand door. Alleen daarvoor hebben we dus de hele reis een packing cube vol winterkleding meegenomen. Natuurlijk kun je onderweg ook kleren kopen, maar thermokleding voor kinderen kun je beter vanuit Nederland meenemen. Het mooie is wel dat je die spullen na afloop achter kunt laten of terug naar huis kunt sturen en de vrijgekomen ruimte in je koffer kunt vullen met bijvoorbeeld souvenirs.

Van kou tot extreme tropische warmte

Van kou tot extreme tropische warmte, soms met pittige regenbuien

Sensō-ji Tokyo Japan

Van rituelen bij de Sensō-ji tempel in Tokyo

koh chang

Tot het strandleven op Koh Chang

wereldreis in koude gebieden

Inpakken voor een wereldreis waarbij je temperaturen tegenkomt van -5 tot +30 is een leuke uitdaging

Je beseft wat echt belangrijk is

Als je minimaliseert, besef je hoe weinig je nodig hebt. En trouwens, als je goed en kritisch inpakt, kan je nog steeds enorm veel meenemen op reis! Uiteindelijk zijn het niet de spullen, maar de mensen, ontmoetingen en ervaringen die echt van waarde zijn tijdens je reis!

daelynn olifant thailand

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>