De watervallen van Wells Gray

Wells Gray Provincial Park staat bekend als hét watervallenpark van West-Canada. Verspreid door het landschap van heuvels en naaldbossen liggen bijna 40 watervallen. Het park wordt veel minder bezocht dan de nationale parken Jasper en Banff in de verderop gelegen provincie Alberta. Dat is zonde, want het is absoluut de moeite om een dag in het park door te brengen! Ik zette 4 watervallen op een rij die je tijdens een dag in Wells Gray zeker niet mag missen.

Helmcken Falls is één van de mooiste watervallen van Canada

Het canyonlandschap van Wells Gray in Canada

De Spahat Falls in Wells Gray, Canada

4. Spahats Creek Falls
Spahats Creek Falls is de eerste waterval die je tegenkomt als je vanuit Clearwater Wells Gray Provincial Park binnen rijdt. Het uitzichtpunt over de waterval ligt bijna direct naast de parkeerplaats. De waterval is vrij smal, maar wel erg hoog (zo’n 75 meter). Het lijkt alsof de stroom water zo uit de rotsen komt. Ik was ook onder de indruk van de omliggende canyon, waarvan de wanden loodrecht naar beneden lopen. Hier kun je goed zien hoeveel hoogteverschil er in het landschap zit. Een leuk weetje is overigens dat Spahats ‘beer’ betekent in de taal van de First Nations.

De prachtige Moul Falls in Wells Gray Provincial Park

Wells Gray Provincial Park in Canada heeft geweldig mooie watervallen!

3. Moul Falls
Moul Falls is de enige waterval in het rijtje waarvoor je écht moeite moet doen om hem te kunnen zien. Vanaf de parkeerplaats loopt een wandelpad van 3 km door het bos. Je doet er ongeveer een uur over, mede doordat het laatste stuk van de route best wat klimwerk vereist. Vanaf het moment dat je de waterval voor het eerst kunt zien (van bovenaf), loopt de route steil omlaag. Na een flinke afdaling sta je ineens aan de voet van de 35 meter hoge waterval en merk je goed met hoeveel kracht het water naar beneden dondert. Dit is de enige waterval in Wells Gray die je van onderaf kunt bekijken. Door de vereiste inspanning is het hier een stuk minder druk dan bij de andere watervallen. Daardoor voelt het alsof je nog echt iets aan het ontdekken bent, wat het extra leuk maakt!


Alles wat je je voorstelt van de Canadese natuur: Dawson Falls in Wells Gray

Dawson Falls in Wells Gray van bovenaf gezien

2. Dawson Falls
Dawson Falls is in tegenstelling tot de andere watervallen in Wells Gray niet erg hoog (18 meter), maar wel heel breed (107 meter). Vanaf de parkeerplaats wandel je ongeveer 10 minuten over een gemakkelijk bospad totdat je de waterval voor het eerst ziet. Vervolgens kun je verder lopen totdat je bij het punt staat waar het water van de Murtle Rivier naar beneden valt. Het uitzicht is eigenlijk precies wat je je voorstelt bij een waterval in Canada: een wilde rivier die over de rotsen naar beneden buldert, omgeven door eindeloze naaldbossen en een strak blauwe lucht.

Helmcken Falls is de mooiste waterval in het park Wells Gray

De spectaculaire Helmcken Falls is een van de mooiste watervallen van West-Canada

1. Helmcken Falls
Helmcken Falls, de vierde hoogste waterval van Canada, heeft een heel hoog ‘kodak gehalte’. De waterval is enorm: maar liefst 141 meter hoog en 23 meter breed. Het water stroomt met zóveel kracht naar beneden dat het bijna lijkt alsof een grote hoeveelheid water alleen als waterdamp de grond bereikt. Het beschermen van deze waterval was in 1939 één van de belangrijkste redenen om Wells Gray uit te roepen tot een provinciaal park en het is dan ook de bekendste waterval van het park. Helmcken Falls is één van mijn favoriete watervallen die ik tot nu toe heb gezien, zowel in Canada als daarbuiten! Tip: bij het viewpoint staan tafels waar je kunt picknicken. Een mooiere lunchplek kun je je in Wells Gray niet wensen!

Wat is jouw favoriete waterval in (het westen van) Canada?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>