Waarom jij naar Trøndelag moet

Ben je al eens in Noorwegen geweest? Dan weet je dat het zo veel verschillende kanten heeft. Het ijzige noorden, met de glanzende aurora borealis. Het hippe Oslo. De prachtige, diep ingesneden kusten. Het geweldige Trøndelag, precies tussen zuid en noord.

Ik bezocht Noorwegen al verschillende keren. En toch weet het mij telkens weer te verrassen. En deze keer, toen ik afgelopen maand naar Trøndelag reisde, deed het dat weer. En wat ik zag en meemaakte, overtuigde mij ervan dat ook jij Trøndelag moet bezoeken.

Waarom ook jij naar Trøndelag moet

Trøndelag ligt ergens in het midden van Noorwegen, is nog niet bekend bij de massa en is waanzinnig mooi! De hoofdstad van deze Noorse regio is Trondheim, gelegen op slechts twee uur vliegen afstand vanaf Schiphol. Trondheim is een toffe stad met een mix van moderne en historische invloeden en culinaire hoogtepunten als de Mathallen (food hallen). De natuurrijke omgeving nodigt uit tot outdoor activiteiten. In het nabij gelegen karakteristieke mijnstadje Røros leer je de charmante Noorse cultuur kennen. Ook op culinair vlak proef je er de lekkerste lokale specialiteiten, waaronder lokaal gebrouwen biertjes.

Trøndelag

Het stadje Røros: deze huisjes bij de kopermijn waren vroeger werkmanshuisjes. Tegenwoordig vormen ze een soort van openluchtmuseum, al zijn enkele nog bewoond.

De natuur van Trøndelag

Noorwegen staat het meest gekend om zijn fjorden. Maar die zijn ver te zoeken in Trøndelag. Dat wil echter niet zeggen dat Trøndelag niets te bieden heeft. Integendeel. De regio bestaat uit uitgestrekte vlaktes en groene bossen en je vindt er een heel aantal nationale parken en natuurreservaten.

Trøndelag

Deze vos zat rustig langs de kant te jagen op knaagdieren. Hij liet zich heel welwillend fotograferen. Wat is de natuur in Noorwegen toch bijzonder!

Trøndelag

In Noorwegen geldt het Allemannsretten, wat inhoudt dat jij overal mag wandelen en kamperen.

In één van die nationale parken, het Dovrefjell–Sunndalsfjella nationale park, kan je de muskusos nog in het wild vinden. Dit zeldzame dier, dat lijkt op een bizon maar eigenlijk meer verwant is aan geiten, komt bijna niet meer voor in Europa. Zo’n muskusos, of zelf meerdere, zien is dus een hele ervaring.

Ik trok eropuit met een gids van Mus Ox Safari Oppdal, op zoek naar de muskusos. Omdat deze dieren in het hoogland leven, moesten we een fiks stuk lopen en klimmen. Best wel zenuwslopend, omdat muskusossen al eens durven aanvallen en ze er ook nog eens exact als een dikke, behaarde rots uitzien: je hebt dus niet altijd in de gaten dat er eentje in de buurt is.

Maar ik had geluk. Niet enkel zag ik een hele kudde, mét jongen, maar ze waren ook nog eens redelijk kalm, zodat we voorzichtig dichterbij konden komen. Wat een ervaring!

Trøndelag

Een kudde muskusossen rust uit achter een berghut.

Uit eten: wafels en rendier

Ik ga graag uit eten in Noorwegen. Niet alleen omdat ik hun cuisine zo lekker vind, maar ook omdat het vaak nog eens gezond is ook. Groente, een aantal aardappelen en heerlijke vis of rendier. Je proeft de natuur in lokale producten. Hmm!

In Trøndelag was het niet anders. Ik at er heerlijk, telkens weer. Maar één keertje stak flink boven de rest uit: Bortistu Gjestegard, bij Oppdal. Soep van aardpeer en coquilles, zacht gerookt lam als hoofdgerecht en passievrucht als dessert: ik voelde mij in de zevende hemel.

Trøndelag

Aan dit Angardsvatnet meer vind je Bortistu Gjestegard: een domein met overnachtingsplaatsen en een gewéldige kok.

Wist je trouwens dat Noren dol zijn op wafels? Niet de warme, plakkend zoete dingen die wij hebben, maar lichte warme wafels die gegeten worden met suiker en opgeklopte room. Soms doen ze er zelf gewoon boter en een lapje kaas op. Geloof mij, zelfs wanneer je geen honger hebt gaan die wafels er altijd in!

Slow Travel

Het begrip Slow Travel is bij uitstek Noors. Reizen doe je omdat reizen je gelukkig maakt, niet omdat je een doel moet bereiken. Met die filosofie in het achterhoofd ging ik aan boord van de MS Fæmund II. Deze boot vaart enkel in de zomer, enkel op het Femundsmarka, het tweede grootste meer van Noorwegen.

Trøndelag

All aboard! De MS Fæmund II meert aan in een van de vele haventjes.

Een vaart begint in Sørvika, Røros, en zigzagt over het Femunden meer naar alle kleine haventjes aan weerszijden van het meer, om dan uiteindelijk terug in Sørvika aan te meren. Vaak zijn die haventjes niet meer dan een steiger, hoewel je soms ook een campingplaats of een hotel vindt. Sommige van deze havens zijn enkel over het water te bereiken.

Het Femundsmarka park geeft je echt het gevoel dat je in de wildernis bent. Er komen veel dieren voor, van otters, veelvraten en bevers tot ook lynxen, muskusossen en beren. Roofvogels als de steenarend, visarend en havik laten zich hier ook graag zien.

Het leuke is dat een vaart op deze historische ferry gewoon gezellig is. Je hoeft niet per se ergens naartoe om mee te varen, gewoon de dagelijkse vaart. Aan boord kun je genieten van die Noorse wafels, koffie of thee, en van alle verhalen die de passagiers met zich meebrengen. Want de ferry wordt vaak gebruikt door kampeerders die een tijdje de wildernis intrekken. Het is dus niet vreemd compleet verwaaide passagiers met rugzakken en zelfs kano’s aan boord te zien stappen.

Trøndelag

Op het Femunden meer kan soms een stevige wind staan.

Dwars door de Trollheimen

Hoewel ik dol was op Røros, zou ik je Oppdal als uitvalsbasis aanraden. Deze stad, gelegen in een vallei, is mooi omringd door nationale parken en het Trollheimen gebergte. Lange valleien strekken zich in alle richtingen uit. Soms vind je er piepkleine dorpjes, amper een paar huizen rond een kerk, en soms vind je er pure natuur. Zoals het Gjevilvatnet, een meer dat zich kilometers uitstrekt in de Trollheimen bergen. Het heeft zelfs een klein strand.

Trøndelag

Bij mooi weer kan je op het strand bij het Gjevilvatnet meer genieten van een waar strand!

In Oppdal kan je kiezen voor een van de vele hotels, maar dankzij de allemannsretten, de Noorse wet die zegt dat je overal mag wandelen en kamperen, kan je er ook voor kiezen gewoon te gaan wildkamperen. Maar hoe leuk ik wildkamperen ook vind, ik kan je ook de camping van Bakksætra aanraden. Dit domein, opgebouwd door eigenaar Arne Ivar Bakk, is echt de moeite om te bezoeken.

Praktisch

Trøndelag is een provincie in Centraal Noorwegen. De hoofdstad is Trondheim, een hippe stad met van die kleurrijke huizen langs de kade. Ik reisde van Brussel naar Røros, Oppdal, met vliegtuigmaatschappijen SAS Airlines en Widerøe Airline, en van Trondheim naar Brussel met SAS Airlines.

In Trøndelag maakte ik gebruik van het busnetwerk. Er loopt ook een treinlijn door Trøndelag en dat zou één van de mooiste ter wereld zijn. De trein spoort hier door natuur die onbereikbaar is per auto. Over unieke uitzichten gesproken.

In Røros logeerde ik in het Røros Hotel. In Oppdal verbleef ik in twee hotels: het praktische Quality Hotel Skifer en het supergezellige Bjerkeløkkja. Mijn favoriete restaurants waren Kaffestuggu in Røros en Perrongen Steakhouse in Oppdal.

Trøndelag

Eén van de vakantiewoningen, heropgebouwde en gerenoveerde historische panden, van het supergezellige hotel Bjerkeløkkja.

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>