Waarom een VPN op vakantie tot je standaarduitrusting behoort

De kans is groot dat je al eens iets hebt gehoord over VPN’s. Een virtueel privénetwerk, oftewel een tunnel tussen jou en het wereldwijde web. In deze tunnel wordt de data die je verstuurt en ontvangt gecodeerd. Zo kunnen kwaadwillenden niet meekijken met wat je op het internet aan het doen bent, en je gegevens niet onderscheppen. Je snapt misschien de link met reizen nog niet helemaal, maar dat leggen we je graag uit.

Openbare netwerken gebruiken tijdens de vakantie

De kans is groot dat je op vakantie wel eens openbare netwerken gebruikt. De gratis hotspot op het vliegveld, het wifi-netwerk van een restaurant, of het draadloze netwerk van het hotel. Als je niet hoeft in te loggen met een wachtwoord, weet je dat je gebruikmaakt van een openbaar netwerk. En dat is zeker niet veilig.

Op een openbaar netwerk vindt geen versleuteling plaats. Dat houdt in dat alle gegevens gewoon over het netwerk worden gestuurd en dat iedereen zonder al te veel moeite elkaars gegevens kan zien. Dat geldt dus ook voor kwaadwillenden, oplichters en andere criminelen. Daarom is het ook niet veilig om op zo’n gratis hotspot in te loggen op sociale media of je saldo te checken in de bankapp.

Je kunt een openbaar netwerk veiliger gebruiken door gebruik te maken van een VPN. Met een VPN wordt je data namelijk wel versleuteld. Anderen kunnen dan niet meer meekijken en je gegevens niet stelen.

wifi op vakantie

Diensten kunnen zijn geblokkeerd

Diensten die je in Nederland gewoon vrij kunt gebruiken, kunnen op reis zijn geblokkeerd. Zeker als je op reis gaat naar China, kun je even wat opzoeken via Google wel vergeten. Ook kun je geen verbinding zoeken met het thuisfront, want WhatsApp, Facebook en Twitter zijn allemaal geblokkeerd. China beperkt de internetvrijheid behoorlijk, als onderdeel van het strenge regime aldaar.

Gelukkig is er een oplossing: een VPN gebruiken. Wanneer je verbindt met een VPN-server in Nederland, lijkt het net alsof je gewoon aan het internetten bent vanuit Nederland. Je krijgt namelijk een Nederlands IP-adres. Daardoor kun je al die diensten gewoon gebruiken. Het is aan te raden om een VPN voordat je gaat reizen te installeren, want je raadt het al: websites om VPN’s te downloaden zijn ook geblokkeerd in landen als China.

Zoek van tevoren wel even uit of het legaal is een VPN te gebruiken op je bestemming. In sommige landen is het gebruik van een VPN illegaal. Wordt er een VPN op je laptop aangetroffen, dan kan deze zelfs ingenomen worden, in landen met strenge regimes. Oppassen dus!

VPN op reis

Vluchten en accommodaties zijn goedkoper met een VPN

Dit is een stukje magie. Met VPN’s zijn vluchten en accommodaties goedkoper dan zonder VPN. Hoe kan dat? Als je voor het eerst op een vergelijkingswebsite zit, zie je de lagere prijzen waarvoor vluchten en verblijf worden aangeboden. Dan wordt er een cookie op je computer geplaatst en wordt je IP gelogd. Zo weet de website dat je voor de tweede keer een website bezoekt. De prijzen zullen dan opeens veel hoger zijn. Zo willen dit soort sites terugkerende bezoekers flink laten betalen.

Daarnaast geldt er soms een ander prijsbeleid voor bepaalde landen. Zo kunnen vluchten voor internetgebruikers met een Nederlands IP duurder zijn dan voor internetgebruikers met een Bulgaars of Pools IP. Dat heeft te maken met de stand van de welvaart in die landen. Verbind je met een buitenlandse VPN, dan zul je zien dat de prijzen meestal lager zijn. Zo kun je flink besparen op tickets en de kosten voor je verblijf.

VPN gebruiken vakantie

Nederlandse TV kijken in het buitenland

Met een VPN kun je ook Nederlandse televisie kijken in het buitenland. Kijk gewoon naar het journaal of naar Studio Sport vanaf je vakantieadres, met een VPN. Door verbinding te maken met een VPN-server in Nederland, krijg je een Nederlands IP-adres. Dat is nodig om verbinding te maken met bijvoorbeeld de NPO plus of met Nederlandse tv-diensten als NLZIET en KIJK. Zo mis je ook op vakantie helemaal niets meer.

Kortom: redenen genoeg om een VPN tot je standaardbagage te rekenen. Door eerst een proefabonnement te nemen kun je trouwens eerst kijken of een VPN-aanbieder bij je past. Je kunt dan gebruikmaken van de dienst alsof je een volledig betalend lid bent. Na een bepaalde periode kun je dan besluiten of je een abonnement wilt afnemen. Een kleine investering voor veel meer veiligheid en vrijheid onderweg.

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>