Volkshotel – echt Amsterdams

Het Volkshotel vind je in het voormalige hoofdkantoor van De Volkskrant. De sfeer in het hotel is heerlijk creatief en omdat het hotel ook enthousiast bezocht wordt door Amsterdammers, heb je al snel het gevoel écht in Amsterdam te zijn.

Volkshotel huist aan de Wibautstraat, in het pand waar De Volkskrant ruim 42 jaar geschreven en gedrukt werd. Na de verhuizing van de krant in 2007 veranderde het gebouw in een van de grootste creatieve broedplaatsen van Nederland. Zes jaar later werd het omgebouwd tot een volwaardig hotel, waar Amsterdammers en reizigers samenkomen. Ruim vijftig jaar na de oplevering is het gebouw aan de Wibautstraat levendiger dan ooit.

Het voormalige Volkskrantgebouw

Het voormalige Volkskrantgebouw

Volkshotel

Je vindt er het perfecte recept voor een unieke en dynamische sfeer, waar een ieder zich op zijn eigen manier thuis kan voelen. De naam zegt het al, het is het hotel van het volk; iedereen is welkom in Volkshotel. Flexwerkers, studenten, makelaars, creatieve geesten, moeders met kinderen, mensen die net hebben gesport, biologen, dandy’s, kunstenaars en nachtvlinders. Kortom, een plek voor iedereen.

Volkshotel creëert ontmoetingen. En de ontmoetingen creëren Volkshotel. Dit is een hotel van het Volk. Dit is Volkshotel.

In Volkshotel komen Amsterdammers en reizigers samen. Om te eten, drinken, werken en feesten (pre-Covid). Met café, werkplekken, dakterras, restaurant, nachtclub én 177 hotelkamers, variërend van knusse hoekjes tot royale ruimtes, heeft het oude Volkskrantgebouw veel meer te bieden dan alleen een bed voor toeristen. De redelijke prijzen en toegankelijke sfeer maken Volkshotel een plek voor iedereen. Een goede sfeer, een open cultuur.

Volkshotel is een beetje industrieel, een hip hotel met een relaxte vibe, dat je niet hoeft te verlaten als je dat niet wilt. Een plek om uit te rusten, of om nachten door te halen. Hier vind je alles onder één dak: slapen,­ ­ontbijten, yoga, werken in een van de zithoeken, lunchen, vergaderen, relaxen, borrelen, dineren, sporten én een levendig nachtprogramma.

volkshotel canvas terras

Lekker borrelen op het dakterras van Volkshotel

De rode loper naar de stad

Vlak naast het centrum vind je de levendige, multiculturele buurt Oost. Hoewel er de afgelopen decennia weinig goeds gemeld werd over de Wibautstraat, heeft de crisis in deze buurt veel goeds gebracht. In de Wibautstraat waren tot vlak na het millennium enkele dagbladen gevestigd, maar het Parool, de Volkskrant en Trouw zagen zich gedwongen te verhuizen. De verlaten panden bloeiden op tot een culturele broedplaats waar ondernemers, ZZP-ers, kunstenaars en andere jonge creatievelingen goedkoop een werkplaats konden huren. Jonge horecaondernemers toverden met bluf en gezond verstand de voormalige redactiegebouwen om tot club of restaurant; een gouden greep. Restaurant Canvas op de 7e van Volkshotel, Club Trouw en restaurant Baut zorgen met andere trendy clubs, cafés en broedplaatsen, traditionele Turkse bakkerijen, Surinaamse supermarktjes en Midden-Oosterse lunchrooms voor een levendige straat. De grauwe Parooldriehoek werd zelfs zo levendig dat de Wibautstraat inmiddels ‘de rode loper naar de stad’ genoemd wordt, in plaats van ‘de lelijkste straat van Amsterdam’ of ‘de Stalinallee’.

De drie oude krantengebouwen (de Parooltoren, het Trouwgebouw en het Volkskrantgebouw) werden uiteindelijk ook geschikt bevonden om het aantal hotelkamers in stadsdeel Oost uit te breiden. En zo transformeerde het grootste krantencluster in Amsterdam naar een nieuwe bestemming. Het Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat onderging in 2014 een metamorfose naar hotel met ruimte voor 177 hotelkamers én hield daarbij vrije ruimte open voor kunstenaars en initiatiefnemers uit de creatieve industrie.

volkshotel flexplekken

De oude drukkerij waar vroeger nog de dagbladen uit de pers rolden, veranderde in een inspirerende en uitdagende plek

Als muren konden praten

Tot 2007 was het nog het domein van journalisten, maar na het vertrek van de Volkskrant hebben de broedplaats en Canvas nieuw leven in het vervallen Volkskrantgebouw geblazen. Het krantenverleden is vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar in de architectuur en het interieur van Volkshotel. Het oorspronkelijke jaren zestig ontwerp, dat vol zat met verwijzingen naar de functie van het pand, is zoveel mogelijk behouden gebleven. De grote letters op de gevel, de gevel zelf natuurlijk, geïnspireerd op de voorpagina van een krant – met de zeven verdiepingen als de kolommen in de krant.

Hoewel de Volkskrant al jaren geleden een ander thuis gevonden heeft, is niet alleen de architectuur, maar ook de ziel van het gebouw bewaard gebleven. Zalen zijn vernoemd naar voormalige medewerksters van de krant (Truus, Fransje en Riet) en als je een beetje zoekt, kom je door het hele interieur volop verwijzingen tegen naar de krant. Zo zijn op elke verdieping stukken uit de krant terug te vinden op de hotelmuren. Deze zijn voorzien van met de handgemaakt zeefdrukken van uitvergrote krantenfoto’s en de gangwanden zijn bedekt met uitvergrote zwart-witfoto’s uit het archief van de Volkskrant. Foto’s van gewone mensen uit tegendraadse maatschappelijke bewegingen, zoals de provo’s uit de jaren ‘60, hippies uit de jaren ‘70 en krakers uit de jaren ‘80.

volkshotel krantenverwijzing lampenkap

Typemachines, lampenkappen vol krantenkoppen

volkshotel krantenfoto

volkshotel krantenfoto

volkshotel volkskrant

volkshotel vol verwijzingen

volkshotel fransje

volkshotel riet livingroom

Riet – de livingroom

Straatkunst in Oost

Amsterdam kent een rijke geschiedenis als het gaat om straatkunst. Op een steenworp afstand van Volkshotel kun je tien enorme muurschilderingen opzoeken die de gerenoveerde buurt achter de Wibautstraat opfleuren. Op de Platanenweg maakten tien kunstenaars in 2019 de murals voor het project If Walls Could Speak. De afbeeldingen op de kopgevels van vijf portiekflats hebben een gemeenschappelijk thema dat goed past bij Oost: Amsterdam voor Iedereen. Ga op zoek naar het grootste wapen van Amsterdam, een verleidelijke jonge vrouw die samen met de duiven door de lucht zweeft en een eerbetoon aan Karel Appel. De saaie blinde gevels zijn omgetoverd tot een ware straatkunstgalerij.

streetart amsterdam - Het grootste wapen van Amsterdam

Het grootste wapen van Amsterdam

straatkunst amsterdam

De appel valt niet ver van de boom, een ode aan Karel Appel

If Walls Could Speak - The little wizard loves his neighborhood. He is happy to help out when he’s needed. But when it comes to settling disputes, then patience and compassion are more useful then magic.

Geduld en mededogen zijn nuttiger dan magie

Muurschilderingen Amsterdam

Het zwevende duivenvrouwtje van Studio Giftig

Amsterdam voor iedereen - Een meisje verwelkomt een trekvogel en de trekvogel deelt zijn nest met het meisje. Ze delen beiden hun plaats, huis, hun nest

Wherever you come from, here you are welcome

Faciliteiten Volkshotel

Bij binnenkomst in het hotel vind je op de begane grond de receptie, de Werkplaats (café en gratis co-werkplekken) en Riet, de livingroom, vol spelletjes, een schildershoek, podium. In de achtervleugel vind je broedplaats VKG, nog zo’n creatieve plek met studio’s voor ontwerpers en muziekproducenten. Het is in Volkshotel dan ook altijd gezellig druk met werkende locals en relaxende hotelgasten. Op de zevende verdieping is restaurant Canvas te vinden en in de kelder bevindt zich de nachtelijke soundbar ‘Doka’. Het dakterras van Volkshotel behoort zeker tot één van de leukste plekken van Amsterdam! Een plek om ‘s middags samen te komen borrelen en na zonsondergang te genieten van lekkere beats. En dan nog een verrassing: op het dak kun je ontspannen in een kleine spa met drie hottubs en een sauna!

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Volkshotel? Er worden regelmatig yogalessen en workshops gegeven, in Doka kun je genieten van muzikale optredens of een film en op de achtste verdieping kun je bij Badplaats terecht voor een saunabezoek, massage of hottubsessie in de buitenlucht. Van live muziek tot tentoonstellingen, van club-avonden tot expo’s; Volkshotel heeft een levendig programma. Bekijk hier de agenda.

volkshotel werkplaats

Volkshotel flexplekken

volkshotel werkplaats bar

Volkshotel Werkplaats bar

volkshotel goldie pawn

Goldie Pawn vintage markt

volkshotel 3d collages ingrid engels

Maar ook de 3D-collages van Ingrid Engels zijn te koop

volkshotel 3d collages ingrid engels

Je vindt ze in het trappenhuis

volkshotel kapper

Je kunt op vrijdag ook naar de kapper

volkshotel canvas

Restaurant Canvas, overdag een hub voor iedereen, met heerlijke koffies en uitgebreide lunch, ‘s avonds een echte bar!

volkshotel canvas diner

Dineren bij Canvas

volkshotel doka

Nachtclub Doka

volkshotel canvas ontbijt

Ontbijten bij Canvas op het dakterras

volkshotel hottub

De badplaats op de achtste

Speciale kamers

Waar Volkshotel eerst het hoofdkwartier van één van de grootste kranten van Nederland was, is het nu een hotel met zowel normale hotelkamers als negen speciale creaties. Ondanks wat de naam doet vermoeden zijn de Standard Rooms overigens helemaal niet zo standaard. Van de XS tot de XL, ze zijn allemaal stijlvol en comfortabel, met een regendouche en een heerlijk bed. De XL van 45m2 heeft zelfs twee badkamers, een met een douche en een met een bad, en ruimte voor vier personen.

De Special Rooms daarentegen, die zijn ook écht speciaal. Zij maken Volkshotel compleet. Geen enkele kamer is hetzelfde; elke kamer heeft een eigen thema én een eigen naam, van “The Businessman’s Trip” tot de “White Bike Room” en van de “Johnny Jukebox” tot “Cinema Boudoir”. Ze zijn ontworpen door verschillende creatieve geesten, variërend van interieurarchitecten uit Broedplaats VKG tot de toiletjuffrouw van Canvas, waarover later meer. De kamers zijn ingericht met veel gebruik van staal, glas, hout en beton, en het kamerbreed uitzicht op de stad staat centraal.

Volkshotel Special Rooms

Een kijkje in vier van de Special Rooms

Cabin in the Woods

Wij sliepen in de “Cabin in the Woods”, ontworpen door Gabor Disberg. In deze kamer slaap je waar je maar wilt: in een hutje aan het plafond of maak een eigen bedje in de grote netten aan de muur. Douche in het wild, tussen de planten, zonder bang te hoeven zijn voor pottenkijkers of wilde dieren. Zet vervolgens de beamer aan om vanuit bed je favoriete films in je eigen mini bioscoop te kijken. Vergeet niet een drankje uit de minibar te pakken!

Cabin in the Woods

Slaap jij in de grote netten aan de muur?

Special rooms Volkshotel

Of liever in een hutje aan het plafond?

Cabin in the Woods

In tijden van corona drink je ‘s avonds wat op de kamer

Cabin in the Woods ruime badkamer

Douchen of in bad in de urban jungle

Beamer Volkshotel

We kijken nog een filmpje op het grote doek vanuit bed. Kortom: een perfecte avond.

Zomer in de stad

Volkshotel probeert, met succes, net wat meer te bieden dan alleen slapen. Vandaar dat het hotel deze lente/zomer gestart is met een campagne ‘Zomer in de stad’. Deze zomer neemt Eva de Pleeva, ook wel bekend als Mademoiselle Pipi, je mee tijdens een audiotour door stadsdeel Oost. Al jaren verzorgt ze de toiletten van Volkshotel, maar dat ligt voor haar alweer een poosje stil. Deze zomer laat ze je proeven, ruiken, voelen en niet te vergeten plassen in Amsterdam-Oost.

Naast de wandelroute, is er ook een kano-route en fietsroute ontwikkeld. Allemaal om jou de onderbelichte plekken in Amsterdam te laten zien. Deze zomer laat Volkshotel zien dat je niet de stad uit hoeft of naar het buitenland om een vakantiegevoel te krijgen. Check-in, doe je slippers aan, neem een koud ​​drankje en geniet van alles wat Volkshotel te bieden heeft deze zomer. Er is misschien wel geen zwembad in de achtertuin, maar wel drie hottubs op het dakterras!

Summer in the city

Zomer in de stad

volkshotel badplaats

De badplaats op de achtste

volkshotel koude douche

volkshotel badplaats hottub

volkshotel hottub

Op stadssafari

Er is een heerlijke kanotocht uitgezet over de Amstel, waarbij je Amsterdam vanaf het water ontdekt. De kanoroute start bij de Berlagebrug tegenover het Youseum. Met je peddels en desgewenst waterdichte ton in de hand wandel je in tien minuten vanaf Volkshotel naar de aanlegplaats. Laat de kano te water en vaar richting het centrum. Bij het Amstel hotel sla je rechtsaf tot je net voorbij het Tropenmuseum bij Brouwerij ‘t IJ komt. Onderweg maak je natuurlijk een of meerdere stops voor een fijne picknick. Vaar verder langs Artis tot je op een splitsing komt, waar je kiest voor de lange route langs het Oosterdok, met NEMO, het Scheepvaartmuseum en het Rembrandthuis, of linksaf slaat en rustig aan de terugweg begint, langs Hortus Botanicus. Bij Carré peddel je door de Amstelsluizen, die overdag open staan, en niet veel later kun je weer aanmeren bij Jachthaven “Berlage”.

kanotocht volkshotel

Klaar voor de start

amstel achter volkshotel

Vlak achter Volkshotel ligt de Amstel

aanlegplaats kano's

Aan de overkant de aanlegplaats van de kano’s

De Schollenbrug en de Berlagebrug

De Schollenbrug en de Berlagebrug (open)

kano amsterdamkanotocht amstel

kanotocht amstelhotel

De bocht om bij het Amstelhotel

kanotocht amsterdam

Amsterdam is weer van de Amsterdammers. Locals varen, een ander speelt muziek

Plantageroute

Deels volg je de Plantage-route (6 km), een van de gemarkeerde routes op de grachten

kanotocht langs scheepswerven

Voorbij scheepswerven

Picknick kanotocht bij Artis

Lunchen op het Entrepotdok met uitzicht op Artis

Picknicken bij de Nijlpaardenbrug

Picknicken bij de Nijlpaardenbrug

Zomer in de Stad kanotour

weesperzijde zijstraat volkshotel

De Weesperzijde langs de Amstel

zijstraat volkshotel

Een zijstraat van Volkshotel

Ervaar zelf de favoriete borrelspot van de locals

Wat hebben we dit gemist! Lekker borrelen op het dakterras. Genieten van een driegangendiner. De zonsondergang kijken vanuit een hottub. Wakker worden in een bijzondere hotelkamer en de gordijnen opendoen om verrast te worden door een ander uitzicht dan thuis. En dan mogen we ook nog de trossen losgooien en Amsterdam ontdekken in een kano. Volkshotel is vindingrijk, authentiek, lekker eigenzinnig en zeker een bezoek waard!

Ben jij ook toe aan een nachtje weg? In principe zijn alle ruimtes van Volkshotel open. Oók De Badplaats met de hottubs die uitkijken over de stad. Is het in het restaurant rustig genoeg? Dan kun je hier terecht om te borrelen en te eten. Een pre-dinner drankje doen op de kamer kan ook. De minibar, gevuld met chips, een paar biertjes, mini flesje wijn en frisdrank, is inclusief bij het verblijf.

Tweepersoonskamers zijn beschikbaar vanaf € 69,- per nacht, packages kun je boeken vanaf € 83,- per persoon per nacht. Meer informatie over de kamers, activiteiten en verschillende pakketten vind je op de website van het hotel.

Entree Volkshotel

Entree Volkshotel

Volkshotel ingang

volkshotel drop key

Dag Volkshotel

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>