Vijf zomerse hoogtepunten van Tirol

Tirol herbergt de meest populaire skigebieden ter wereld en trekt als regio dan ook de meeste bezoekers die de wintersport gaan. Ook veel Nederlands ondernemen jaarlijks iedere winter de meer dan tien uur durende autorit naar Tirol. Maar wat nu eigenlijk als de temperatuur rond de twintig graden schommelt en de bergen groen zijn? We noemen vijf hoogtepunten.

Een blik op de Achensee bij zomerdag

IJspaleis

Wees gerust, ook in de zomer kun je toch in winterse sferen komen. De Hintertux Glacier is daarvoor de aangewezen plek. Geen rijen voor de gondelbaan, je kunt meteen instappen om je reis naar grote hoogte te beginnen. Als je niet tot de winter wilt wachten om de pistes te bedwingen kun je natuurlijk hier in alle rust al aan de slag gaan. Er zijn echter meer redenen om de gondelbaan naar de eeuwige sneeuw op 3.250 meter hoogte te nemen. Het uitzicht op de bergtoppen is werkelijk adembenemend. Vergeet niet je goed te kleden; de temperatuur ligt overdag rond de 10 graden.

Tirol

Bij toeval is in 2007 een wereld onder de piste ontdekt. Zo’n 25 meter onder de piste trof men in een gletsjerspleet een verzameling van grote ijspegels in verschillende vormen, stalactieten en een gletsjer meer aan. Gletsjers staan bekend om hun bewegelijkheid, echter blijkt het ‘Natur Eis Palast’ honkvast. De spleten zijn zodanig toegankelijk gemaakt dat deze meer dan een miljoen jaar oude ijswereld te bezoeken is. Je loopt deels gebukt over de gladde paden van de gletsjer en klautert via ladders omhoog langs wanden vol met glinsterende ijskristallen, op weg naar het meer waarop een kort boottochtje over het steenkoude water door een ijsgrot mogelijk is. Het is misschien wel de meest bijzondere vaart die je mee zult maken. De temperatuur in het ijspaleis, dat het hele jaar door is te bezoeken, is constant rond het vriespunt.

Blauw licht in het ijspaleis

Achensee

Het openbaar vervoer waarmee je de Achensee, meer in het noorden van Tirol gelegen, kunt bereiken is niet alledaags. Een handig vertrekpunt is de op 530 meter hoogte gelegen plaats Jenbach, dat is aangesloten op internationale treintrajecten vanuit Duitsland en Italië. Met veel rook en gefluit brengt één van oudste stoom tandwieltreinen ter wereld je in een uurtje naar station Seespitz aan de Achensee, dat op 931 meter hoogte is gelegen. Onderweg kun je op het zeven kilometer lange traject genieten de van panoramische uitzichten op het Tiroolse landschap, terwijl de trein langzaam steeds meer hoogte wint.

Een treinritje met een behoorlijk stijgingspercentage

Rondom de Achensee liggen vijf dorpen die met elkaar zijn verbonden middels een boot, die tevens voor een rondvaart om het meer kan worden gebruikt als je niet uitstapt bij één van de plaatsen. De dienstregeling van de boot en trein zijn op elkaar afgestemd. Rondom de Achensee is genoeg te beleven, zowel voor actievelingen als rustzoekers. Met name wandelen en fietsen is erg populair hier.

Boottocht over de Achensee

Rattenburg

Op een klein half uurtje van de Achensee vind je het kleinste stadje van Oostenrijk. Vaak is het aantal bezoekers van Rattenburg een veelvoud van de nog geen 500 inwoners. Het uitgestrekte geasfalteerde parkeerterrein, met daarop parkeervakken voor touringcars, vormt de entree tot het stadje. Zoals de binnenkomst al doet vermoeden is het nogal toeristisch. Begrijpelijk, gezien de charme van de middeleeuwse architectuur van Rattenburg. Door de ligging aan de rivier de Inn was het stadje vroeger van strategisch belang. Tegenwoordig staat het ook bekend als ‘glas stad’ door haar vele glasblazerijen.

De hoofdstraat van Rattenburg

In een uurtje kun je Rattenburg, waarvan de oppervlakte nog geen twintig voetbalvelden bedraagt, uitgebreid verkennen. De Parish kerk, gelegen aan het noordelijke uiteinde van de stadsgrenzen, behoort met het rijkelijk versierde interieur tot één van de mooiste kerken van Tirol. Een mooi uitzicht over Rattenberg, de vallei en het woeste water van de Inn heb je vanaf de kasteelruïnes.

St. Jakobskruis

Vernoemd naar de welbekende pelgrimsroute, waarvan een deel van het traject door het dal van de Pillersee loopt, is vorig jaar op de top van de Buchensteinwand het St. Jakobskruis gebouwd. In het dorpje, geheel toepasselijk St. Jakob im Haus genaamd, neem je de stoeltjeslift naar een hoogte van bijna 1.500 meter. Juist voor deze specifieke plek is gekozen als meest geschikte locatie voor het kruis waarbij het de bedoeling is dat bezoekers even stil staan in hun drukke bestaan. Het panoramische uitzicht vanaf het dertig meter hoge kruis over de bergen, de Pillersee en de dorpjes in het dal moeten daarvoor zorgen. De serene rust versterkt de ervaring.

Met de kabelbaan naar de top

Tirol

Paardenpracht

Met op de achtergrond de machtige alpen, beboste hellingen en een eenzaam pittoresk boerderijtje staan ze te grazen in het groene gras met zijn gele paardenbloemen. De blonde manen glinsteren in de zon. Je hoeft geen liefhebber van paarden te zijn om dit beeld te kunnen waarderen. Zo’n 100 Haflingers, het paardenras dat afkomstig is en gefokt wordt in Tirol, vind je hier in de zomermaanden in het berglandschap nabij Ebbs.

Paardenpracht in de Alpen

De dieren, die bijna onderdeel van het cultureel erfgoed van Tirol zijn, behoren toe aan de Fohlenhof Ebbs, de meeste bekende Haflinger stoeterij. Zowel de manage als de stallen zijn te bezoeken, periodiek zijn er shows en veilingen. Een rondje tussen zoveel van deze toch vriendelijke paarden, die vrij rondlopen op de alpenweiden, is zeker een zomers hoogtepunt.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>