Vijf tips voor Pasen

Van een uitgebreide brunch tot feestdiner, we pakken graag flink uit met Pasen. En dat terwijl Pasen voor de meeste mensen gewoon een van de wettelijke feestdagen is. Want hoeveel mensen herdenken tegenwoordig nog het lijden en de kruisiging van Jezus en wie viert zijn opstanding tijdens het Paasfeest? Hoewel dit bij ons wat op de achtergrond is geraakt, voert de Christelijke achtergrond in de landen om ons heen de boventoon.

Pasen is natuurlijk een belangrijk Christelijk feest. Hier is het eerder een seculier feest dat bestaat uit een aantal vrije dagen en uit tradities zoals gemeenschappelijk eten, het bezoeken van familie en misschien de kerk, en het eieren schilderen en zoeken. Wil je het dit jaar anders? In Spanje is Pasen de grote finale van de ‘semana santa’ ofwel de Goede Week. In sommige Duitse steden zijn er de hele week paasmarkten. En in Griekenland is Pasen het meest heilige feest van het jaar. De Europese paasfestiviteiten zijn dus enorm divers!

Pasen vieren met de Grieks-Orthodoxen

Pasen is het meest heilige feest in Griekenland en nergens ter wereld wordt de paasweek zo intens beleefd. Hier speelt het geloof nog steeds een grote rol en Pasen is zo geliefd dat vele duizenden Grieken een hele week feest vieren. Centraal in het geloof van orthodoxe christenen staat de menswording van Jezus. Tijdens het paasfeest herdenken zij zijn lijden en de kruisdood en wordt zijn opstanding, de verrijzenis, gevierd. Vanaf de maandag voor Pasen noemt men in Griekenland elke dag “groot”. Huizen worden schoon gemaakt, straten versierd. Paasbroden worden gebakken, eieren rood geverfd. Op “Grote vrijdag” is iedereen druk bezig met de laatste voorbereidingen voor het Griekse Paasfeest. ‘s Avonds gaat iedereen naar de kerk, waar treurzangen gezongen worden, en waar de met bloemen versierde ‘Epitafios’ (het gesymboliseerde graf van Christus) wordt tentoongesteld en in processie rondgedragen. Goede Vrijdag is immers de dag van rouw, waarop de dood van Christus wordt herdacht.

Op “Grote zaterdag” wordt in veel dorpen het paasvuur aangestoken. Zaterdagavond is de Paasmis in de kerk.. Om middernacht luiden de kerkklokken en veel mensen vieren samen de opstanding van Christus. Op zondag, eerste Paasdag, wanneer de paasvuren en het vuurwerk zijn gedoofd, wordt vroeg in de ochtend traditioneel het lam aan het spit in de buitenlucht gebonden. Na veertig dagen vasten mag men eindelijk weer vlees eten. Het is tijd om te vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood.

Pasen Griekse kerk paasfeest

Semana Santa vieren in Spanje

Ook in Spanje (en Zuid-Amerika) is Pasen geen weekend-affaire. De Spanjaarden wijden op beroemde wijze een hele Heilige Week aan deze periode, bekend als Semana Santa – ofwel de Goede Week. In veel steden vinden religieuze processies van verschillende broederschappen plaats. Voor elke processie worden speciale platformen -paso’s- voorbereid met een tafereel uit het lijden van Christus. De leden (boetelingen) zijn gekleed als Bijbelse karakters. Zij dragen een gewaad met ‘capirote’, de puntmuts die de boetedoening symboliseert.

Hoewel elke regio de vieringen anders benadert, zijn er een paar steden die opvallen door hun bijzonder opmerkelijke tradities. Sevilla en Málaga behoren tot de bekendste steden waar je deze processies kunt meemaken. Zet het bezoeken van dit unieke spektakel maar op je bucketlist als het gaat om unieke paasvakantiebestemmingen in Europa!

Pasen processie Sevilla

De meest opvallende beelden zijn ongetwijfeld afkomstig van de boetekleding

Blijf thuis en geniet van tradities

Paaszondag is een feestdag die in veel gezinnen begint met het verstoppen en zoeken van paaseieren. Gevolgd door een uitgebreid paasontbijt, met in elk geval zoete paasbroden, een paasstol, (boter)lammetjes, beschilderde paaseieren, matzes. Op menig dressoir staat tegenwoordig een chocoladepaasei, de -paashaas of een paaskip van chocola. En een vaas met paastakken natuurlijk. Tot in de jaren vijftig was het versturen van paaskaarten heel gewoon en ook de laatste jaren zien we dat deze traditie weer in ere wordt hersteld. Nieuw is dat Pasen hard op weg is een echte geschenkdag te worden.

Je paasgeschenken kun je prachtig verpakken in stijlvolle organza-, jute- of linnen zakjes van Saketos. Zij bieden honderden kant-en-klare patronen en snitten, met of zonder opdruk, maar ook individuele ontwerpen van zakjes met een bedrukking. Superleuk als paasversiering om de woonkamer, keuken of kinderkamer mee te decoreren, bijvoorbeeld door er bloempotten mee aan te kleden. Of door er je paastraktaties of cadeaus meer te verpakken. Dankzij de ruime keuze aan formaten en afmetingen kun je een verscheidenheid aan geschenken toch mooi verpakken; koffie, pralines, een pen, juwelen, wijn of een fles andere likeur. Of vervang de conventionele postkaart door een elegant zakje met een opdruk voor Pasen, om je paaswensen in een uitzonderlijke stijl te brengen!

Paaslogo verpakking

paasverpakking

Bezoek een Duitse paasmarkt

Hoewel de paasmarkten niet zo uitgebreid zijn als de beroemde kerstmarkten, zijn er in sommige steden in Duitsland de hele week paasmarkten. Hier vind je naast de gebruikelijke marktkraampjes met beschilderde eieren ook veel cake in de vorm van een lam. Dit paaslam is een lekker diervriendelijk alternatief.

Paas-snacks met Pasen - paaslam en chocoladehaas

De Zweedse paasheks

Ook in Zweden is Pasen niet meer het religieuze feest van vroeger. Het is nu in de eerste plaats een familiegebeuren. Tradities die met dit feest samenhangen worden wel in stand gehouden. Pasen in Zweden betekent lekker eten, het stoken van vreugdevuren en bezoekjes van kleine paasheksen.

In Zweden gaan heel wat ‘påskkärringar’ ofwel als heksje verklede kinderen op Witte Donderdag of op paasavond langs de deuren om snoep te verzamelen. Het heeft wel iets weg van het ‘trick or treat’-scenario van Halloween. Die traditie komt voort uit het bijgeloof dat heksen tijdens Pasen de meeste toverkracht hadden, en dus gunstig gestemd moesten worden.

zweedse paasheksjes

Photo: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Emma zegt:

    Wat leuk om meer te leren over de tradities rondom Pasen in verschillende landen om ons heen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er naast kerstmarkten ook paasmarkten bestaan! Ik herken zeker de trend dat er rondom Pasen steeds meer wordt gedaan als het om geschenken gaat. Voor mijn eigen klanten overweeg ik ook een paasgeschenk, ik denk aan chocolade in een doosje met mijn logo.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>