Je favoriete stad met een biketour

Uitgebreid worden de veiligheidsinstructies doorgenomen. De arm naar beneden gekromd betekent 'we komen weldra tot stilstand'. Een wijzende arm naar rechts en links geeft de gewenste richting aan. Rinkelt de bel? Helm op, we kunnen op pad.

Post biketour bikes

Neem de fiets
Ons welbekende stalen ros is een uitstekend vervoersmiddel om je in een stad te verplaatsen, dus waarom ook niet als je in een buitenlandse stad bent? In een groeiend aantal steden vind je de mogelijkheid om een biketour te doen. Om onder de bezielende begeleiding van veelal enthousiaste autochtone inwoners de hoogtepunten en onbekende plekjes van hun stad per fiets te bezoeken heeft toch een andere dimensie dan plaats te nemen in een, in iedere stad van formaat aanwezig overwegend rode, dubbeldekker bus waar je krakend de informatie over het zojuist gepasseerde gebouw door je oordopjes ontvangt, voordat de bus tot stilstand komt bij een van de tien haltes.

Het is de vrijheid, de wind in je haren, het originele verhaal waar het gebouw of de brug zijn naam aan ontleend en om bovendien een gevoel te krijgen wat er speelt in de stad of het land op politiek economisch gebied. Soms ben je de enige deelnemer, vaak doe je de tour samen met anderen. Oh ja, en je hebt nog een stukje gezonde beweging tijdens je vakantie.


Post biketour - Groep

Downtown Toronto
Toronto is bijvoorbeeld een stad die zich uitstekend leent om per fiets te worden verkend. Alhoewel dit de vierde grootste stad van Noord-Amerika is, zijn de brede wegen en af en toe aanwezige fietsstroken voldoende voor een veilige tocht door het centrum van de stad. Terence van Toronto bicycle tours is de gastheer. Vanuit het startpunt Queen Street West gaat je via het omvangrijke Chinatown, zigzaggend over het trottoir tussen de menigte door naar het hippe Kensington Market. Vervolgens fiets je tussen de driedelige pakken naar het door wolkenkrabbers met glazen gevels gedomineerde financiële district. Hier ontmoet je de lokale bekendheid Tembo met haar kroost, de wildernis in de drukke stad symboliserend.

Biketour Tembo

Je begint het patroon en de structuur van de stad langzaam te ontwaren wanneer je weer langs en vervolgens dwars door het Eaton Centre fietst, het grootste winkelcentrum van het land. Nadat de schuifdeuren zich hebben geopend sta je oog in oog met de Canadese variant van het New Yorkse Times Square; Dundas Square. De drukte en stedelijkheid neemt af naarmate de route zich zuidwaarts richting Lake Ontario wendt. Je fietst langs de kade, lokaal bekend als ’the harbourfront’, met uitzicht op de Toronto Islands, de plek waarvan de beroemde foto’s van de kleurrijke nachtelijke skyline van Toronto met de CN Tower prominent op de achtergrond worden gemaakt. Diezelfde honderden meters hoge toren is de laatste bestemming voordat Terence je naar het beginpunt van de biketour brengt.

Biketour - CN Tower

Hey Liverpool
Iets dichter bij huis in Liverpool combineert Phil zijn baan als onderwijzer met het verzorgen van biketours. Liverpool is de Beatles. Overal in de stad zijn ze aanwezig, zichtbaar, of is er iets genoemd naar ze. Het begint al bij landing op het John Lennon International Airport. De meest populaire tour combineert de bezienswaardigheden van de stad met de memorabele plekken van de band. Zo fiets je langs Penny Lane, in werkelijkheid een nietszeggend straatje, waaraan enkele huizen staan.

Biketour - Penny lane

Biketour - Strawberry fields

Ook Strawberry fields voldoet niet aan het beeld van groot veld bezaaid met volle rode aardbeien. Je zou zo voorbij het rode hek, met daarachter slechts meters hoge struiken, fietsen. Ook bezoek je Eleanor Rigby, op een keurig onderhouden begraafplaats. Het graf is vanaf het muurtje aan de overkant van de straat goed zichtbaar, juist de plek waar de bandleden stonden te roken en de naam hen opviel. Je doorkruist een groot deel van de deel stad, waar fietspaden nog een onbekend verschijnsel zijn. De route leidt je echter door veel parken en over verkeersarme wegen.

Biketour - Liverpool

Pak de fiets!
Natuurlijk leent lang niet iedere stad zich om per fiets te verkennen. Naast de veiligheid speel ook het weer speelt een belangrijke rol. Als je mogelijkheid hebt en het weer zit mee; twijfel niet, pak de fiets!

Jos
  1. Piet Elsinga zegt:

    Wij hebben in mei een georganiseerde fietstour door Barcelona gedaan. Erg leuk om te doen! Met een Nederlandse gids. Volgend jaar gaan we naar Madrid, hopelijk is het daar ook mogelijk.

  2. Fietsen in wereldsteden is inderdaad heerlijk! Lekker snel en sportief. Toronto per fiets ontdekken lijkt me erg leuk. Ik organiseer zelf regelmatig biketours door Riga voor Nederlandse groepen. Zo kun je in korte tijd veel meer van de stad zien dan te voet. En het is ook nog comfortabel omdat je op gewone Gazelle-fietsen rijdt.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>