Vercors, het wintersprookje van Frans Lapland

In de Vercors vind je het grootste natuurreservaat van Frankrijk, met maar liefst 17.000 hectare ongerept landschap. De ‘Hauts Plateaux du Vercors’ zijn in de winter de ideale bestemming om te gaan sneeuwschoenwandelen, te skiën of tochten met sleehonden te maken. En als je er meerdere dagen opuit wilt, kun je overnachten in een berghut of een bivak. Een wintervakantie in de Vercors is de ideale combinatie van wintersport én natuur.

Vercors

Vakantie in de achtertuin van Koning Winter: de Vercors

Op latten door het wintersprookje van Vercors

Eerder schreven we al over Vercors als de outdoorbestemming voor de zomervakantie. Maar de Vercors is ook bijzonder goed geschikt voor wintersporters. In dit afgesloten middelgebergte kunnen avonturiers tochten maken over hooggelegen plateaus en bergmassieven en door besneeuwde bossen en valleien. Wie van de bewegwijzerde wegen wil afwijken, kan niet zonder kaart en kompas, maar je kunt ook een berggids boeken die het gebied als zijn broekzak kent. Vooral als je de ‘Hauts Plateaux du Vercors’ doorkruist, bevind je je middenin de wilde natuur. Erg mooi is het om in dit beschermde natuurgebied meerdaagse tochten te maken. Dan overnacht je in onbemande berghutten of je slaat je bivak op onder de open hemel. Op de website van de Vercors vind je meerdere ideeën voor dagtochten, maar berggidsen bieden ook tochten aan die ze zelf hebben samengesteld.

Frankrijk in de winter

Op sneeuwschoenen door het landschap

Voel je je niet zo op je gemak op ski’s? Dan kun je toch het ongerepte landschap in duiken. Een mooie optie om in het wintersprookje op te gaan, is een wandeltocht op sneeuwschoenen. Net als een echte ‘trapper’ stap je op je ronde onderleggers door de poedersneeuw zonder daarin weg te zinken. Op de wandelwegen van de ‘Grande Traversée du Vercors’ geniet je van droomuitzichten op de bergtoppen van de regio, tot de Mont Blanc aan toe. Je moet wel kunnen kaartlezen, want de wegen zijn in de winter niet gemarkeerd. Maar de toeristenbureaus en berggidsen bieden ook toers aan met professionele begeleiding.


Vercors wintersport

Frans Lapland

Met meer dan 50 kilometer piste is de Vercors het grootste gebied voor sneeuwhondensleeën van Europa. De musher en zijn onvermoeibare honden kunnen hier volop hun gemeenschappelijke sport beoefenen. Bij snuffeltoers met sneeuwhonden voel je je na een tijdje alsof je in het hoge noorden van Lapland bent beland. Bij verschillende cracks kun je terecht voor een ‘doop’, waarbij je alleen op de slee hoeft te zitten en te genieten, of een introductietoer waarbij je zelf de teugels in handen mag nemen. Maar ook de romantische tochtjes op een paardenslee door de besneeuwde omgeving van de bergdorpen zijn een sprookje. Dus ook als je de sportieve lat niet zo hoog wilt leggen, is de Vercors een heerlijke winterbestemming.

Frans Lapland

Een winterse excursie

Wil je een onvergetelijke impressie van de winterse idylle van de Vercors? Die krijg je als je een tocht maakt op langlaufski’s of sneeuwschoenen naar de Refuge des Géve in Autrans. In het wintersportgebied van Autrans heb je meer dan 170 kilometer langlauf-trails en 75 kilometer bewegwijzerde trails voor sneeuwschoenen. Die leiden je direct naar je bergaccommodatie, waar je geniet van heerlijke gerechten met lokale producten en kunt overnachten in groepsverblijven. De excursie sluit je in stijl af met een noordelijk bad. Dat wil zeggen dat je met maximaal vijf personen in een houten kuip zit, waarin het water met hout wordt verwarmd tot 40 graden. Daarna wordt je avondeten geserveerd, waarna je je kunt laten wegzinken in de winterse stilte van de bergen.

Slapen in een iglo

In de Vercors wemelt het van de buitengewone activiteiten en verblijfsmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld met je familie een dag compleet afgezonderd van de moderne wereld leven. Sylvacima biedt een dag vol belevenissen in de sneeuw aan, met daarbij inbegrepen een tocht op een hondenslee, een iglo bouwen, vuur maken in de sneeuw en wilde verhalen vertellen. Ook erg leuk voor de kinderen! Wie het aandurft brengt ook een nacht in een iglo door, en dan wordt duidelijk dat je in een Inuit-bivak helemaal niet hoeft te bibberen van de kou. En voor het slapengaan geniet je nog van een kampvuurmaaltijd van echte bioproducten uit de regio.

overnachten in een berghut of een bivak in de Vercors

Vercors – Reserve Hauts Plateaux – bivouac – © Sandrine & Matt Booth

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>