Op vakantie met een elektrische auto naar Frankrijk

Frankrijk is nog steeds het populairste autovakantie-land onder Nederlanders. Het noorden van Frankrijk is vanuit Nederland snel te bereiken en ook Zuid-Frankrijk is meer dan acceptabel voor veel vakantiegangers. Maar hoe zit dat als je met een elektrische auto naar Frankrijk op vakantie gaat? Hoe vind ik de juiste laadpalen op mijn route? En welke stekkers moet ik gebruiken? We geven je handige tips om met volle energie aan te komen op je vakantiebestemming in Frankrijk.

Plan vooraf de route met je elektrische auto naar Frankrijk

Nog belangrijker dan met een ‘brandstof auto’; zorg dat je weet welke route je wilt gaan rijden. Als je met je elektrische auto naar Frankrijk op vakantie gaat, is het handig te weten waar je gaat stoppen om op te laden. Er zijn veel websites en apps om je te helpen bij het vinden van laadstations en het plannen van een route met een elektrische auto. Veel moderne elektrische auto’s berekenen ook zelf de tussenstops met de navigatie. Maar als je het zelf vooraf plant dan weet je ook waar je bijvoorbeeld een hapje eten, speelpauze voor de kinderen of overnachting kunt plannen. Wij adviseren om Chargemap te gebruiken, deze site is zeer compleet en duidelijk. Op de kaart van Chargemap worden bijvoorbeeld hotels langs je route in Frankrijk getoond waar je de elektrische auto op kunt laden.

SMART auto Frankrijk

Regionale verschillen in laadtarieven

Frankrijk heeft grote regionale verschillen in laadtarieven, maar over het algemeen is laden bij de reguliere laadpalen goedkoper dan in Nederland, zo rond de € 0,30 tot € 0,40 per kWh. Snelladen is even duur als in Nederland. Het tarief ligt zo rond de € 0,70 tot € 0,80 per kWh, afhankelijk van de aanbieder waar je laadt. Tip: bij diverse Carrefour supermarkten kun je tijdens het winkelen gratis laden. De app van Chargemap geeft een overzicht van de Carrefour bij jou in de buurt of in de buurt van je vakantieadres.

Denk aan de juiste stekker/laadkabel

De Type-2 stekker (ook wel bekend als Mennekes-stekker) is inmiddels de standaard in de Europese Unie geworden. Bij de aanschaf van jouw elektrische auto krijg je deze met een stekkeraansluiting. Desondanks zijn er nog landen in Europa waar een Type-3 stekker bij het laadpunt hangt, zoals o.a. in Frankrijk. Dit type wordt momenteel ook in Frankrijk langszaam maar zeker vervangen door de Type-2 stekker. Maar om vervelende verrassingen te voorkomen is het handig om een Type-3 laadkabel mee te nemen. Neem voor de zekerheid ook een verlengsnoer mee voor jouw stekker. Zo kan je eventueel direct laden uit het stopcontact, zodat je in nood altijd je elektrische auto kunt opladen.

Laden bij het hotel, vakantiehuis of op de camping

Zoals gezegd is het handig een laadsnoer met stopcontactstekker mee op reis te nemen. Je kunt jouw elektrische auto dan opladen aan het stopcontact. Dat kan in Frankrijk met dezelfde 230V-stekker als in Nederland. Vraag vooraf altijd toestemming aan de eigenaar van de accommodatie of camping. Een elektrische auto is een grootverbruiker en het laden brengt dan ook elektriciteitskosten met zich mee. Verder is het mogelijk dat de betreffende stopcontacten niet geschikt zijn voor de hoge vermogens die een elektrische auto van het elektriciteitsnet vraagt.

Voorkom elektrisch rijden op Zwarte Zaterdag

Als je met de elektrische auto naar Frankrijk reist, probeer Zwarte Zaterdag dan te vermijden. Het is niet alleen ontzettend druk op de weg, ook veel laadpunten zullen overvol zijn. Met name in Noord-Frankrijk langs de Route du Soleil zullen flinke laadfiles ontstaan. Probeer deze periode te vermijden om lange reistijden te voorkomen. Rij je wel op één van de Zwarte Zaterdagen, hou dan het verkeer goed in de gaten. Zo maken de meeste elektrische auto’s een einde aan file- en laadstress dankzij intelligente navigatie, real-time live verkeerscontrole, bereik op kaart, en POI-informatie – met omleidingen op het traject naar plaatselijke oplaadstations.

smart elektrische auto

Check vooraf of jouw laadpas werkt in Frankrijk?

Het kan zijn dat de laadpas die je in Nederland gebruikt in Frankrijk niet werkt. Veel aanbieders van laadpalen in Frankrijk hebben namelijk een eigen betaalsysteem. Dat is ook direct het grootste probleem van elektrisch rijden in Frankrijk. Of jouw laadpas wel of niet werkt, kan je het beste navragen bij jouw provider. Mocht jouw laadpas in Frankrijk niet werken, dan raden wij de laadpas van Kiwhi aan. Kiwhi is een samenwerkingsverband tussen diverse Franse netwerken waardoor je toegang hebt tot meer dan 20.000 laadpunten met een dekking in Frankrijk van 100%.

Wij wensen je een goede reis en hele fijne vakantie in Frankrijk!

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>