¡Uniek Zuid-Spanje!

Spanje is niet voor niets een toeristische trekpleister. Warm klimaat, prachtige landschappen en een geweldige cultuur. Een overvloed aan toeristen stormt jaarlijks over de snelweg naar de steden en stranden van dit prachtige land.

cala cortina cartagena

Playa Cala Cortina, Cartagena, Murcia

Hoewel het land toeristisch is ingesteld, zijn er genoeg plekjes waar je lekker de avonturier kan uithangen. Even weg uit die mensenmassa. Trek je eigen pad door de cultuur, tradities en activiteiten die het zuiden van het Iberische schiereiland te bieden heeft. Beleef Andalusië zoals de lokale bevolking!

Leer koken zoals de lokale bevolking!

Zoals bij elk land kun je veel van de cultuur leren door je te verdiepen in de eetgewoontes van de lokale bevolking. En dit is niet anders in Spanje met zijn geweldige en gevarieerde keuken. Het koken met specerijen en verschillende zongerijpte groentes is hedendaagse kost. Daarnaast zijn tapas een culinaire specialiteit in Spanje, waarvan je lekker met vrienden en familie kunt gaan genieten.


spaanse keuken

Ontloop de restaurants en ga zelf achter het fornuis staan bij de lokale kookschool in Málaga. Bij de honderden te leren traditionele gerechten wordt gebruik gemaakt van verse producten en traditionele bereidingswijze. Ga met een Spaanse chef-kok de lokale markt op voor verse ingrediënten en leer gezamenlijke op traditionele wijze koken. Natuurlijk is het proeven van je eigen creaties een must. Een unieke ervaring waar de mensen thuis van kunnen nagenieten. Bewijs dat jij een keukenwonder bent!

Cabo de Gata per stoere speedboot!

Cabo de Gata, dit relatief onbekend stukje land aan de zuidoost kant van Spanje, is huis aan spectaculaire stranden en rotsformaties. De kliffen en normaal onbegaanbare grotten zijn geweldig te bewonderen vanaf zee. Vanuit een ander perspectief kan je op een rubberen speedboot de magie van de natuur bewonderen en leer je over haar kracht. Naast het bezoeken van grotten kan je een duik nemen in het kristalheldere blauwe water van de Middellandse zee.

cabo de gata

Feest in Andalusië!

Andalusië staat bekend om zijn vele christelijke- en dorpsfeesten. Een van de bekendste feesten van Andalusië is de Semana Santa. Een religieuze processie waarbij heilige beelden door de stad worden gedragen als eerbetoon aan Christus en zijn lijdensweg. Semana Santa wordt gevierd in de week voor Pasen en vindt zijn oorsprong in de 16e eeuw. Broederschappen werden opgericht om religieuze uitingen in de vorm van processies te organiseren voor het geloof.

Tegenwoordig bestaan er tientallen broederschappen. Veel broeders lopen mee in de optocht om hun beelden van de Heilige Maria en Christus door de stad te tillen. De meeste beelden komen uit de 17de eeuw, sommige zijn van ontelbare waarde en van bekende 17e eeuwse beeldhouwers.

semana santa

Zo worden er gedurende deze week tientallen heilige beelden door de stad gedragen. Het dragen van een beeld wordt gezien als een enorme eer en hoewel het lichamelijk erg zwaar is, bestaat er bij de meeste broederschappen een wachtlijst om het beeld te mogen dragen.

Het mooiste tijdstip en de beste plaats om dit spektakel mee te maken is in de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag in Sevilla. Het is laat naar bed, maar zeker de moeite waard in het prachtige decor van Sevilla en haar straten. Zoek de kleine straatjes op om het beste beeld te krijgen. Mocht je moeite hebben met kleine ruimtes of snel benauwd zijn, raad ik de grotere straten aan.

feria andalusie

Daarnaast mag je eigenlijk de lokale feria´s niet missen. Iedere stad en dorp heeft zijn eigen versie welke bijna allemaal in de zomer worden gehouden. De bevolking ziet de feria als één van de hoogtepunten van het jaar, 4 á 5 dagen (en vooral nachten) is het groot feest, kermis en er wordt veel gedanst. Tijdens deze feria´s kun je ook de traditionele flamenco kleding en gewaden aanschouwen die vooral de dames dragen.

El Chorro en het beruchte koningspad

Het zoeken naar verkoeling is soms nodig, en waar de meeste mensen op zoek gaan naar zee en strand, gaan wij naar de prachtige meren van El Chorro. Rustig en midden in de natuur. Het gebied is ontstaan in de jaren ’20 door de aanleg van een stuwdam. De meren zijn veilig om in rond te dobberen en bieden een geweldig en uniek uitzicht.

el chorro

Het gebied biedt naast prachtig landschap ook avontuur en spektakel. Zo ligt hier de beruchte El Caminito del Rey of ook wel het Koningspad genoemd. Een levensgevaarlijk pad wat begin 20ste eeuw werd gebouwd voor de aanleg van de stuwdam bij El Chorro. Het pad kreeg de bijnaam “Koningspad” in de jaren twintig toen Koning Alfonso XIII over het pad de stuwdam opende. Jammer genoeg is het pad in de decennia na 1921 in verval geraakt. Hierdoor ontbreken er veel gedeeltes van het pad; op sommige plekken is er alleen een stalen balk over.

In 1992 werd besloten het pad te sluiten en werd het eerste gedeelte vernietigd om mensen te weerhouden het te betreden. Toch betreden tientallen waaghalzen het levensgevaarlijke pad per jaar op zoek naar avontuur en het prachtige uitzicht.

koningspad spanje

Na meerdere dodelijke ongelukken is er na jaren van discussies uiteindelijk het besluit genomen om het pad te restaureren. In 2014 heeft de lokale regering de eerste stenen gelegd voor de restauratie van het pad. Wanneer de restauratie voltooid is, is nog onduidelijk. Hoewel het begaan van het pad niet is aan te raden, is het een prachtig gezicht om de paden op de rotswand te aanschouwen. Ga terug in de tijd met het mogelijke aanzicht van de reconstructie.

Las Perlas, hotels with a pearl

Heb jij ook behoefte om het massatoerisme te omzeilen, de cultuur, tradities en bevolking te leren kennen zoals een lokale Spanjaard? Met de op maat gemaakte reizen van Las Perlas slaap je in de verborgen pareltjes van hotels in Portugal en Spanje. Neem contact met ons op om jouw voorkeuren en perfecte vakantie met ons door te nemen. Onze reisspecialisten gaan aan de slag met jouw droomvakantie. Beleef Spanje en Portugal zoals de lokale bevolking!

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>