De paden van de Hittieten

Ontdek Turkije op een heel andere manier. Treed in de voetsporen van de Hittieten en maak kennis met een unieke ongerepte regio van dit prachtige land. Bewandel de oude paden van de Hittieten en laat jezelf verrassen. Leer hèt andere Turkije op een avontuurlijke en actieve manier kennen.

In de loop van duizenden jaren hebben er veel verschillende volkeren en culturen hun invloed uitgeoefend, zoals de Hattiërs die er rond 2500 voor Christus arriveerden, gevolgd door de Hettieten, die er rond 2000 voor Christus een groot rijk stichtten, de Arameeërs, Assyriërs, Lydiërs, Frygiërs, Grieken, Kelten (Galaten), Perzen, Armenen, Romeinen, Byzantijnen, Seltsjoeken, Osmanen, Koerden en Turken

Anatolië, het Aziatische deel van Turkije, heeft een bijzonder rijke geschiedenis en vormt één grote culturele mozaïek. In de loop van duizenden jaren hebben er veel verschillende volkeren en culturen hun sporen achtergelaten. Dankzij het rijke historische verleden bezit Turkije een schat aan bezienswaardigheden en ruïnes, waarvan de overblijfselen van de Hittieten een groot deel uitmaken.

Het volk van de 1000 goden
De Hittieten hebben een belangrijke rol in de geschiedenis van Turkije gespeeld. Van ongeveer 1750 tot 1200 voor Christus reikte hun rijk ver buiten de grenzen van Centraal-Anatolië. Ze hebben meer dan 10.000 kleitabletten nagelaten en zijn beroemd vanwege hun uitgestrekte handelsroutes, het vredesverdrag van Kadesh (één van de oudste ter wereld), hun regeringssysteem en de eerste grondwet. De oude Hittische hoofdstad Hattuşa maakt sinds 1986 deel uit van het UNESCO-Werelderfgoed en vormt één van de plekken waar de paden van de Hittieten het meest zichtbaar zijn. Als je tijdens je trektocht deze plek bezoekt proef je de magische sfeer die er in die tijd heerste. De sfeer van het volk van de 1000 goden.

archeologische site

De stadsmuren die nu nog de grenzen van de stad aangeven, reikten vroeger tot 75 meter hoogte. De oude poorten waardoor je deze stad betreed zijn allemaal verschillend en even bijzonder van aard. Door een driehoekige poort loop je tussen de koele stenen richting het licht. De legende vertelt dat je herboren deze stad van de Hittieten betreedt op het moment dat je de poort weer uit loopt. Steentjes knisperen onder je voeten, zonnestralen breken door het donkere wolkendek, door het felle licht word je verblind. Een magisch gevoel maakt zich meester van je terwijl je de oude hoofdstad van de Hittieten betreedt.

De Hittite Way
De wandelroutes van de Hittite Way voeren je langs de eeuwenoude paden van de Hittieten. Veel routes lopen door het 2600 hectare grote Nationale Park Boğazkale. Naast Hattuşa, vormen ook de sites Alacahöyük, Yazilikaya en Şapinuva hoogtepunten van dit wandelnetwerk. De oude migratie- en karavaanroutes vormen een goede combinatie tussen cultuur, geschiedenis en natuur. Het totale netwerk bestaat uit zeventien routes met een totale afstand van 236 kilometer aan gemarkeerde paden. Als je de alternatieve routes meetelt, strekt zich een totale lengte van 385 kilometer aan routes voor je uit. Er is keuze uit routes van één dag, variërend van 2 tot 18 kilometer, en meerdaagse routes. Zo kun je er voor kiezen om 32 kilometer in twee dagen af te leggen of een zesdaagse trekkingstocht van 87 kilometer te lopen. Natuurlijk is het ook mogelijk om diverse routes te combineren.

Lake Boğazkale

De paden
De omgeving waar de paden van de Hittieten je langs voeren is zeer divers. Sommige paden voeren je door groene glooiende heuvels met prachtige vergezichten en uitgestrekte kleurige landschappen, terwijl andere paden je naar grotere hoogtes brengen. Slangetjes schieten voor je voeten weg, in de verte hoor je uilen roepen en kleine vogeltjes hupsen vrolijk om je heen. Voor de hikers met echte haviksogen, is het zelfs mogelijk om een bidsprinkhaan in het gras te spotten. Onderweg kom je veel natuurschoon tegen, maar ook bijzondere ontmoetingen liggen in het vooruitzicht.

Een herder kruist je pad terwijl hij zijn geiten aan het hoeden is. Trots laat hij zijn kudde passeren. In het dorpje Kutjurkeslik wordt je door de vrouw van de Muhtar (dorpshoofd) enthousiast ontvangen met een kopje verse Ayran. Een authentieke Turkse frisse yoghurt drank die je tijdens je tekkingstocht even doet opleven. De Engelse taal zul je onderweg niet horen, maar dat maakt deze ontmoetingen met handen, voeten en oprechte vriendelijkheid juist zo bijzonder.

bewegwijzering

Must sees
Route markering

  • het Corum museum, met drie verdiepingen vol vondsten uit het Hittitische tijdperk
  • de oude hoofdstad Hattuşa met indrukwekkende stadsmuren
  • de rotsgraveringen in Yazilikaya
  • de archeologische sites Alacahöyük en Sapinuva
  • de stuwmeren van Evci, Çatak, Kızılhamza, Soğucak en Kalecikkaya
  • het aanvullende netwerk met mountainbike routes
  • de diverse lokale gerechten die samen een beleving apart vormen
  • steile afdaling naar het İncesu ravijn en de Alaca vallei
  • de rotsgraven van Gerdek Kaya

Hattusa

Çorum
De Turkse stad Çorum vormt een perfecte uitvalsbasis om de routes van de Hittite Way te ontdekken. Çorum ligt op een kleine 250 kilometer van Ankara, 60 kilometer van luchthaven Merzifon, en is een bruisend stadje. In de hotels wordt beperkt Engels gesproken, maar dat geeft je verblijf hier juist een avontuurlijk karakter. Mocht je er met Engels niet uitkomen, dan is op sommige plekken ook personeel aanwezig dat de Duitse taal licht beheerst.

Corum

In het centrum van Çorum is voldoende te beleven en ook in de avonduren kun je er makkelijk alleen rondstruinen. Veel ijssalons en eetkraampjes sieren de straten. Je komt hier zelfs een waar “fortune cookie konijn” en een swingende “disco kebab zaak” tegen. Er is een bazaar waar je alleen authentieke Turkse producten vindt en natuurlijk ontbreken ook de winkeltjes waarin de bekende kikkererwten in oneindig veel variaties verkocht worden niet. In de stad zijn ook diverse uitgaansgelegenheden aanwezig, van barretjes voor het hele gezin tot aan studentenbars met live muziek.

Praktische zaken
De wandelpaden van de Hittieten zijn nog niet massaal ontdekt en daardoor vereist het misschien enige ervaring om optimaal van dit wandelnetwerk te kunnen genieten. De routes variëren in hoogteverschil en in moeilijkheidsgraad. Routes lopen over de begaanbare wegen, maar er is soms ook een avontuurlijke variant aanwezig waarvoor enig doorzettingsvermogen nodig is. De routes worden aangegeven met een markering die bestaat uit een witte en rode streep. Zijpaden die niet tot de route behoren worden gemarkeerd met een rood kruis. De weg vragen dient met handen en voeten te gebeuren, maar het is in de meeste gebieden ook mogelijk om met een GPS te wandelen. Delen van de routes staan ook bekend als mountainbike routes. Op de fiets kun je deze gebieden weer op een andere manier en ander tempo ontdekken.

Overal in Turkije vindt men spectaculaire opgravingen en monumenten uit verschillende perioden van de geschiedenis. Trojaans, Assyrians, Hittieten, Frygiers, Lydiers, Antieke Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Seldsjoek Turken, Osmaanse Turken, allemaal lieten ze hier hun sporen achter. Dankzij een rijk historisch verleden bezit Turkije een schat aan historische bezienswaardigheden en ruïnes, het resultaat van dertien opeenvolgende beschavingen

Overnachten kan in pensions en hotels die in sommige dorpen langs de routes aanwezig zijn, zoals in Çorum, Sungurlu, Alaca en Boğazkale. In enkele dorpen langs de route kun je bij gastfamilies logeren. Ook is het mogelijk om telkens vanuit Çorum een deel van de route te ontdekken. Hierdoor breng je echter wel wat tijd in de auto door, maar mogelijkheden voor het huren van een auto zijn er genoeg. De echte avonturier kan ervoor kiezen om langs de weg te overnachten; wild kamperen is overal toegestaan. Langs kabbelende beekjes of op zogenaamde picknickplaatsen waar de lokale bevolking gezellig naast je tentje een Mangal (bbq) maaltijd nuttigt. Op sommige plekken ontbreken facilitaire voorzieningen, maar waterpunten zijn er in overvloed. Net als de plekken om een knisperend vuurtje te laten branden. Het is op dit moment nog lastig om ter plekke kampeerspullen te huren, maar voor deze unieke ervaring is het voor de echte avonturiers de moeite waard om eigen spullen vanuit Nederland mee te nemen.

Een trekkingstocht langs de Hittite Way staat garant voor een onvergetelijke beleving. Reishonger heeft dit gebied mogen ontdekken en was onder de indruk van de authenticiteit en gastvrijheid die je hier nog vindt. Een waar avontuur in een compleet andere wereld relatief dicht bij huis. Een echte aanrader voor iedereen die eens iets anders wil ontdekken. Een goede basis voor het bewandelen van de paden van de Hittieten is het boek Hittite Trekking Routes. Meer informatie over alle verrassende mogelijkheden die Turkije te bieden heeft, vind je op welkominturkije.nl

[nggallery id=5]

Eefje
Laatste berichten van Eefje (alles zien)
  1. Herman zegt:

    Beste lezer, wie heeft er reiservaringen met deze wandelroute als individuele wandelaar?
    Ik ben benieuwd. Herman

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>