Als je in New York bent, wil je de stad natuurlijk een keer van bovenaf bekijken. New York kent twee iconen die met de belofte van een prachtig uitzicht om de aandacht van toeristen vragen: het bekende Empire State Building en Top of the Rock, het observatieplatform van Rockefeller Center. Maar vanaf welk gebouw heb je nu écht het mooiste uitzicht over New York? Reishonger testte en vergeleek het zelf!

Het uitzicht over New York vanaf Top of the Rock is fantastisch!

Links: Empire State Building. Rechts: Top of the Rock/30 Rockefeller Plaza.

Links: Empire State Building. Rechts: Top of the Rock/30 Rockefeller Plaza.


Empire State Building of Top of the Rock?

Het Empire State Building en 30 Rockefeller Plaza hebben diverse overeenkomsten. Het zijn beiden hoge, bekende gebouwen in Midtown Manhattan. Ook hebben ze beiden observatieplatforms waarbij je naar buiten kunt, zonder tijdslimiet. En het belangrijkste: beide gebouwen bieden een fantastisch uitzicht over New York! Wat het uitzicht betreft is er eigenlijk geen verkeerde keuze, want vanaf zowel Top of the Rock als het Empire State Building kijk je je ogen uit. Wel zijn er verschillen, die je er misschien toe bewegen het ene uitzichtplatform boven het andere te kiezen. Hieronder een opsomming van mijn ervaringen.

Vanaf Top of the Rock heb je een fantastisch uitzicht op het Empire State Building

Het observatieplatform Top of the Rock heeft meerdere etages

Overdag heb je vanaf Top of the Rock goed zicht op Central Park

Het uitzicht vanaf Top of the Rock in het donker: onvergetelijk!

Top of the Rock
Top of the Rock is het observatieplatform op de 67e, 69e en 70e verdieping van 30 Rockefeller Plaza. Dit 209 meter hoge gebouw is onderdeel van Rockefeller Center, een complex van 14 wolkenkrabbers met daarin onder andere veilinghuis Christie’s en televisiezender NBC. Vanaf Top of the Rock heb je een prachtig uitzicht over Manhattan, Jersey, Brooklyn en Queens. Je ziet het Chrysler Building, de Brooklyn Bridge en de Hudson River. Daarnaast zie je aan de noordkant Central Park en aan de zuidkant het Empire State Building en de Freedom Tower.


Pluspunten

 • Top of the Rock wordt minder druk bezocht dan het Empire State Building. Dat betekent (over het algemeen) minder lange wachtrijen en minder drukte op het platform.
 • Het observatieplatform heeft meerdere etages. Je kijkt daardoor niet alleen over de gebouwen uit, maar hebt ook het gevoel er tussenin te staan. Dat is leuk voor gevarieerd uitzicht en dito’s foto’s.
 • Top of the Rock ligt verder naar het noorden dan het Empire State Building, dus je hebt een beter uitzicht op Uptown New York.
 • Central Park is perfect te zien vanaf Top of the Rock. Vanaf het Empire State Building staat onder andere Rockefeller Plaza er deels voor.

Minpunten

 • Het uitzicht op Uptown New York valt in het donker tegen. Central Park is dan namelijk één groot zwart gat.
 • In vergelijking met het Empire State Building heb je vanaf Top of the Rock minder goed zicht op de gebouwen in Lower Manhattan.

Praktische informatie
Adres: de hoofdingang voor Top of the Rock is op 50th Street, tussen 5th en 6th Avenue. De dichtstbijzijnde metrohalte is 47-50 St.
Openingstijden: dagelijks van 8.00 tot 24.00 uur. De laatste lift omhoog gaat om 23.00 uur.

Het uitzicht vanaf de top van het Empire State Building is geweldig!

'On top of the world', zo voel je je bovenop het Empire State Building in New York

's Nachts heb je vanaf het Empire State Building een heel mooi uitzicht over New York

In het donker heb je vanaf het Empire State Building geweldig zicht op alle verlichte gebouwen in het zuiden van Manhattan

Empire State Building
Het Empire State Building is één van de bekendste gebouwen ter wereld en een van de iconen van New York. Het was lange tijd zelfs het hoogste gebouw ter wereld (van 1931 tot 1971, toen de Twin Towers dit record overnamen). Inclusief antenne is het gebouw 440 meter hoog. Het Empire State Building heeft een enorme aantrekkingskracht. Het gebouw is prachtig om te zien, wordt in het donker mooi verlicht en je kunt het vanaf bijna elke plek in de stad zien. Standaard ga je naar de 86e verdieping. Hier kun je eventueel een kaartje kopen voor de 102e verdieping, maar dit heb ik zelf niet gedaan (omdat dit vrij prijzig is, maar ook omdat je daar niet naar buiten kunt).

Pluspunten

 • Het observatieplatform van het Empire State Building is één van de weinige plaatsen in New York waar je een 360 graden uitzicht op de stad hebt, omdat er geen andere grote gebouwen omheen staan die het uitzicht blokkeren
 • Het gebouw ligt verder naar het zuiden dan Top of the Rock. Daardoor heb je een beter uitzicht op Lower Manhattan en het Vrijheidsbeeld
 • Vanaf het Empire State Building kun je ook beneden in de straten kijken (en onder andere het verkeer zien). Bij Top of the Rock kun je dat niet, omdat de gebouwen rondom 30 Rockefeller Plaza erg dicht op elkaar staan.
 • Ruimere openingstijden (zie hieronder) en tot na middernacht open
 • Van donderdag tot zaterdag is er tussen 22.00 uur ‘s avonds en 1.00 uur ‘s nachts live muziek

Minpunten

 • Het is er (over het algemeen) drukker dan bij Top of the Rock, zowel bij de wachtrijen als bovenop het platform zelf. Daarnaast is het platform, in vergelijking met dat van Top of the Rock met meerdere verdiepingen, redelijk klein. Op drukke tijden is het daardoor echt een beetje dringen voor een plekje met mooi uitzicht.
 • Je mist eigenlijk het mooiste gebouw in de skyline van New York: het Empire State Building zelf! Logisch natuurlijk, want hier sta je bovenop..

Praktische informatie
Adres: de hoofdingang voor het observatieplatform is bij 5th Avenue tussen 33rd St. en 35th St. De dichtstbijzijnde metrohalte is 34th. St./Herald Square.
Openingstijden: dagelijks van 8.00 uur ‘s ochtends tot 2.00 uur ‘s nachts. De laatste lift naar boven gaat om 1.15 uur ‘s nachts.

Welk observatieplatform je ook kiest, vanaf zowel Top of the Rock als het Empire State Building is het uitzicht over New York fantastisch!

Overdag of in het donker?
Hoewel je de individuele gebouwen overdag het beste kunt zien, is de skyline in het donker ook zeker de moeite waard. Top of the Rock biedt een kaartje (het sun and stars ticket) waarbij je op dezelfde dag mag terugkomen als het donker is. Bij het Empire State Building kan dat alleen als je de New York CityPASS hebt. Je kunt natuurlijk ook (vlak) voor zonsondergang naar boven gaan en wachten totdat het donker wordt. Houd dan wel rekening met drukte en lange wachtrijen, want je bent zeker niet de enige met dit plan. Ik vond persoonlijk het uitzicht vanaf Top of the Rock overdag het mooist en dat vanaf het Empire state Building in het donker.

Conclusie
Als je de kans hebt om beide gebouwen te bezoeken (bijvoorbeeld omdat je de New York CityPASS hebt gekocht), is dat zeker een aanrader. Je hebt dan het beste uitzicht over New York (Top of the Rock) én je staat op het meest iconische gebouw van de stad (Empire State Building). Moet je toch kiezen? Dan is mijn persoonlijke favoriet Top of the Rock, vanwege het observatieplatform met meerdere verdiepingen en het onvergetelijke uitzicht op het Empire State Building. Dit gebouw mag wat mij betreft niet ontbreken in je uitzicht over New York.

Welk observatieplatform zou jij kiezen: Top of the Rock of Empire State Building?

 1. Sterre Bijl zegt:

  Hoi Sascha,

  Leuk stuk!

  Voor een voorstelling die wij gaan maken ben ik geïnteresseerd in één van jouw foto’s. Zou je contact met me kunnen opnemen via dit mailadres?

  Ik hoor graag van je!

  Met vriendelijke groet,
  Sterre Bijl

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>