Top 5 watervallen van IJsland

IJsland is natuur in de overtreffende trap. Het landschap is er spectaculair en steeds verrassend anders. Een vast onderdeel van het landschap vormen de vele watervallen die je overal in het land tegenkomt, vaak zelfs vlak langs de ringweg. Reishonger stelde een top vijf van watervallen in IJsland samen.

Top 5 watervallen IJsland

Watervallen IJsland

De meeste watervallen in IJsland eindigen op het woord -foss (IJslands voor ‘waterval’) en zijn daardoor gemakkelijk te herkennen op de bordjes. Hoewel je meestal niet ver hoeft te lopen, is het fijn om goede schoenen aan te hebben. De paden zijn namelijk vaak hobbelig en gaan over zand, rotsen of losse steentjes. Daarnaast word je bij veel watervallen nat van de nevel als je dichtbij komt. Regenkleding biedt dan uitkomst, maar dat is in IJsland vaak het geval.

#5 Godafoss

De Godafoss is een waterval in het noorden van IJsland, langs de ringweg tussen Akureyri en Mývatn. Grote kans dus dat je deze waterval tijdens een tocht door Noord IJsland tegenkomt. Vanaf de parkeerplaats is het maar een klein stukje lopen. Als je eenmaal op het grote rotsblok langs de rand van de Godafoss staat, heb je uitzicht op een mooie waterval, die door de rotsblokken in meerdere stukken wordt gedeeld.

Godafoss betekent ‘Waterval van de Goden’. Rond 1000 na Christus werd in het parlement bij Thingvellir het Christendom als officiële godsdienst van IJsland verkozen. Daarmee werd het geloof in oude Germaanse goden als Thor en Odin verworpen. Als symbool hiervan zou de voorzitter van het parlement zijn beelden van de oude goden op deze plaats in het water hebben gegooid.

Dettifoss

#4 Dettifoss

De Dettifoss is niet zozeer mooi, als wel heel indrukwekkend. De Jökulsargljufur is een kloof in Noord IJsland, die doorsneden wordt door een wilde rivier. In deze kloof bevinden zich meerdere watervallen, maar de Dettifoss is de meest heftige van allemaal. Het donkere, grijze water raast hier met een ongelooflijke snelheid en kracht naar beneden. Het is heel indrukwekkend om vlakbij de rand van de waterval te staan en te zien hoe het water met een enorme kracht naar beneden stort. Qua hoeveelheid water is de Dettifoss bovendien de grootste waterval van Europa. Vrij vertaald naar het Nederlands betekent Dettifoss ‘Doodswaterval’.

Skogafoss

#3 Skogafoss

Ook de Skogafoss heeft een hoog kodak-gehalte, zowel van veraf als van dichtbij. De rotsen langs de waterval zijn bedekt met felgroen mos en het zand is zwart als gevolg van vulkaanuitbarstingen. De waterval is behoorlijk krachtig, waardoor je zelfs op enige afstand nog nat kunt worden van de nevel. Via een trap kun je omhoog lopen naar de top van de waterval. Dit geeft je een goed uitzicht over de groene vallei. Bij goed weer kun je in de verte ook de Eyjafjallajökull zien, waarvan de aswolk in 2010 nog wereldwijd vliegtuigen aan de grond hield. Op het grasveld voor de waterval mag je kamperen, waar veel mensen graag gebruik van maken.

Seljalandsfoss

#2 Seljalandsfoss

De Seljalandsfoss ligt langs de ringweg in het zuiden van IJsland. De waterval is misschien niet zo breed, maar maakt dat met een hoogte van 60 meter meer dan goed. Het mos is felgroen van kleur en het heldere witte water steekt hier fel tegen af. Het bijzondere aan deze waterval is dat je er via een glibberig pad achterlangs kunt lopen. Het is een mooi gezicht om achter het gordijn van water langs te lopen; het mos dat hier langs de wand groeit lijkt het felst van kleur te zijn van allemaal.

Gulfoss

#1 Gulfoss

De Gulfoss is niet de breedste of hoogste, maar volgens velen wel de mooiste waterval van IJsland. Het water van de Hvíta (Witte Rivier) dondert in twee trappen de waterval af, waarna het verder de groene kloof in stroomt. Je kunt langs de rand van de kloof wandelen, waarbij je de waterval van bovenaf ziet. Ook leidt er een pad naar een rotsplateau tussen de twee trappen van de waterval in. Hier sta je heel dicht bij de waterval en kun je goed zien met welk geweld het water van trap naar trap stroomt voordat het verder de vallei in verdwijnt. De Gulfoss is onderdeel van de populaire dagtocht De Gouden Cirkel.

Waar de naam Gulfoss (Gouden Waterval) vandaan komt, is onduidelijk. Volgens het verhaal gooide een steenrijke boer hier ooit al zijn goud in het water. Een andere theorie is dat de waterval is vernoemd naar de regenboog die hier vaak te zien is. Hoe dan ook is de naam wat ons betreft terecht, want wij vinden de Gulfoss de mooiste waterval van IJsland.

Wat vind jij de mooiste waterval van IJsland?

 1. Patricia de Koning zegt:

  Wij bezochten de Gulfoss en de Godafoss. De meest indrukwekkende waterval van de twee vonden wij de Gulfoss! Het was redelijk zonnig die dag en de er ontstond een prachtige regenboog op de achtergrond. zal eens kijken of ik de foto’s nog kan terugvinden.

  Bedankt voor dit mooie overzicht, krijg weer zin om naar IJsland terug te gaan!

 2. Wij hebben een paar jaar geleden 15 weken lang door IJsland gefietst. Best lang, maar nog lang niet alles gezien! Al was ik er niet voor de watervallen, toch merkte ik dat we op een gegeven moment van waterval naar waterval fietsten.

  Door het hele land vind je schitterende exemplaren, van kletterende stroompjes tot reusachtige watergordijnen. Watervallen, ze zijn er in IJsland echt in alle soorten en maten. De bekendste watervallen vind je allemaal aan de rondweg.

  Van de bekende watervallen vind ik persoonlijk de Skogafoss in het zuiden de mooiste waterval in IJsland. Ga er vooral eens kamperen bij de voet van de waterval! Boven de Skogafoss liggen nog meer dan twintig, vaak hele mooie, watervallen. Je kan ze allemaal zien als je richting Thórsmork (of zelfs Landmannalauger) gaat.

  De Svartifoss vind ik ook prachtig door het decor waarin hij valt. Omgeven door rotsen en zwarte kolommen van basalt… mét uitzicht op de gletsjertong van de Vatnajokull.

  Het verbaast me dat je de Sellfoss niet noemt in je top 5. Deze waterval in het noord-oosten van IJsland valt als een lang gordijn naar beneden in de vorm van een hoefijzer. Dettifoss, op slechts een paar honderd meter van de Sellfoss, is inderdaad niet prachtig, maar het is wel een gigantisch bruut monster!

  De Hengifoss en de Litlanesfoss (lijkt erg op Svartifoss) vond ik ook heel bijzonder, met name door de hoogte en de ligging bij een woeste kloof en bij het grootste bos van IJsland.

  Godafoss in de buurt van Akureyri is druk bezocht, maar toch heel indrukwekkend. Gullfoss was voor mij de grootste tegenvaller. Die waterval bezwijkt zowat onder de toeristen. Het leuke is wel dat je heel dichtbij het water kan komen, en dat je vrijwel altijd (meerdere) regenbogen ziet.

  De Seljalandsfoss is zo uniek omdat je er helemaal achter langs kan lopen. Vanaf deze waterval kan je, als je het aandurft om door het ijskoude water te gaan, wandelen tot aan de Glufrafoss.

  Van de minder bekende watervallen is de Dynjandifoss in de Westfjorden mijn favoriet. Het water valt over een steile rotswand en wordt steeds breder uitgewaaierd. Bij zonsondergang waan je je in het paradijs. Of toch de Hraunfossar, de Lavawaterval, niet ver van Húsafell? Vooral in het voorjaar is deze waterval zo mooi door de prachtige blauwe kleur van het water. Of kies ik toch voor de waterval Ofaerufoss in de Eldgja vuurkloof? Nee, maar dat was waarschijnlijk anders geweest als de natuurlijke brug die de waterval overspande niet ingestort was.

  Als je foto’s wilt, kan ik die er waarschijnlijk wel voor je bijzoeken

  • Sascha van Zonsbeek zegt:

   Johan, dank voor je uitgebreide beschrijving. Een mooie aanvulling op het artikel. En wow, 15 weken fietsen door IJsland, dat moet een avontuur geweest zijn!

   Patricia, wat een geluk dat je de Gulfoss met regenboog hebt mogen zien. Toen ik er was, was het helaas redelijk bewolkt. Toch vond ik de Gulfoss prachtig, helemaal omdat je zo dicht bij het water kunt komen.

   Dank voor jullie reacties!

 3. Liannereist zegt:

  Ik werd vooral verrast door de Plodda Falls, verstopt in Glen Affric. Je kijkt hier van boven naar beneden.
  Verder vond ik de Dynjandi waterval in West-IJsland erg mooi, ook omdat je aan de voet ervan kan amperen.

 4. Liannereist zegt:

  Ik werd vooral verrast door de Plodda Falls, verstopt in Glen Affric. Je kijkt hier van boven naar beneden.
  Verder vond ik de Dynjandi waterval in West-IJsland erg mooi, ook omdat je aan de voet ervan kan kamperen.

 5. Henk Weijerstrass zegt:

  In IJsland zelf staat de Dynjandi in het noordwesten op de 1e plaats; hij valt in trapezevorm naar beneden en is gigantisch als je er vlak bij staat. De watervalletjes onder aan de Dynjandi hebben ook allemaal een naam.
  De Detiffos is overigens de krachtigste van europa met een verval van 32 meter (als ik me goed herinner).
  Geen waterval, maar wel de grootste gletsjer van europa: de Vatnajökull.
  Ook de grootste uitstroom van lava ooit gemeten op de planeet was op IJsland: de uitbarsting van de Laki in 1783.
  Wereldwijd 2 miljoen slachtoffers (veel in die tijd!) en waarschijnlijk de oorzaak van de Franse revolutie in 1789 (door hongersnood als gevolg van vele opvolgende misoogsten door de 200.000 ton zwavelzuur in de atmosfeer).
  Over IJsland lezende en erover schrijvend krijg ik (wat een andere schrijver boven ook al schreef), gelijk weer superzin om te gaan!
  Heb in 2013 de Laugavegur ultramarathon van 55 km van Landmannalaugar naar Thorsmork gelopen. Ga hem misschien dit jaar nogmaals lopen…

  • Alvast heel veel plezier gewenst Caro, zowel met de voorbereiding als in IJsland 😀 Een te gekke bestemming!

 6. Ik bezocht Godafoss tijdens de winter, een paar jaar terug. Wat was het daar koud!!! Maar wel echt prachtig, inderdaad!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>